Ziua Logo
  Nr. 3304 de vineri, 22 aprilie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Strigoiul PCR
Bogdan COMARONI 
Nici nu incepuse bine si discursul lui Ion Iliescu ma plictisea deja. Limba de lemn ii talanganea-n gura fara sa mai aiba nici o rezonanta, desi in ritm de metronom. Prea mult vorbise Iliescu in cei zece ani cat a stat la putere. Mult si inutil. Pe toti ne-a furat somnul ratiunii. Ieri, nimeni nu se mai intreba cu ce drept Ion Iliescu, simplu senator al PSD, conduce "lucrarile" congresului, in ciuda mai tanarului presedinte Adrian Nastase. Nimeni nu se mai mira de ce Ion Iliescu se cocotase la tribuna congresului chiar la debutul intrunirii, calitatea lui, pe langa cea de membru si senator, fiind doar de candidat la presedintia partidului. Si nici macar de unic candidat. Nimeni nu se mai intreba, nu se mai mira de nimic! Aplaudacii PSD si-au luat locurile in primire, cuminti, ca altadata, pe vremea Congresului PCR. Cozmanca era in banca lui. Micki Spaga era linistit. Mitrea, Agathon, Dan Ioan Popescu, sau Pascu pareau indiferenti, acea raceala aparenta, altfel bine calculata, ce se dobandeste in zeci de ani de scandat lozinci, de indoit spinari si de ranjit la superiori. Doar Hrebenciuc se mai foia, rozaliu, din cand in cand. Cat despre presedintele PSD, Adrian Nastase, el n-avea de ales. Suporta. Greu, dar suporta. De la tribuna congresului PSD le vorbea un impostor. Nimeni n-a reactionat. Daca pentru Iliescu s-au calcat in picioare toate regulamentele partidului, atunci acelasi drept l-ar fi putut avea si Mircea Geoana, de pilda. Si el membru PSD, si el senator, si el candidat la presedintia partidului. Numai ca Iliescu e mai egal decat egalii sai... Geoana a bagat capul la cutie, coada-ntre picioare, atintindu-si privirea tacut-inteligenta catre stapan. George Orwell ar fi crapat de invidie. Toti, ca hipnotizati, asteptau comanda politica. Chestia cu contracandidatul Geoana era doar de ochii lumii, chipurile pentru democratia din partid. Asa a fost gandit.
De fapt, zarurile fusesera de mult timp aruncate. Iliescu trona in prezidiu pentru ca el e Tatucul PSD, el e stapanul de pe masa caruia ceilalti asteapta sa cada firimiturile. Iar, firimituri, cu duiumul: un presedinte executiv, un secretar general si unsprezece vicepresedinti. Tot de fatada apare pe liste si Sorin Oprescu, impotriva lui Adrian Nastase. E ciudat cum accepta Oprescu, cu alura sa de gentleman, rolul de tutar, ca si in cazul candidaturii lui Vanghelie. Ba chiar m-as incumeta sa scriu, la aceasta ora, cand n-avusese loc votul, ca functia de secretar general i-a fost deja rezervata lui Miron Mitrea. Ca Ion Iliescu era ca si ales - la al nu stiu catelea congres - ne-o spusese chiar Adrian Nastase: "Tocmai pentru a nu confirma imaginea unor tabere aflate in conflict in interiorul partidului nostru am anuntat ca nu voi candida impotriva presedintelui Ion Iliescu". Adrian Nastase nu numai ca n-a concurat impotriva Tatucului, dar s-a si dat la o parte din fata unui Ion Iliescu atat de grabit sa preia fraiele, incat nici n-a asteptat rezultatul votului, a condus de la bun inceput congresul, spuneam, de parca n-ar fi fost un simplu candidat. Miscare ce a avut scopul de a-i intimida pe reformatori, pe tineri. Drept recompensa, lui Nastase i s-a rezervat doar un rol "executiv". Mic si slab.
Si ca sa intareasca cele ce deja erau evidente, dupa ce si-a terminat discursul inaugural, Ion Iliescu i s-a adresat discipolului de la Cornu cu apelativul "tovarase". A zis: "Dau cuvantul, la primul punct pe ordinea de zi tovarasului... domnului Adrian Nastase". Atunci am tresarit. Iliescu nu mai simula democratia. Nu mai mima PSD-ul, ci traia PCR-ul. Nu cand l-a gratiat pe Miron Cozma, in ultimile zile ale mandatului de presedinte al Romaniei, a dat Iliescu cu bata-n balta, ci acum si aici, in deschiderea congresului PSD. Lui Iliescu i-a cazut, de tot, fata umana. Fardurile de glasnost, de democratie s-au sters straturi, straturi, ca si toate incercarile de a se fi rupt de comunism. Pret de o secunda, numai, cat au durat punctele de suspensie dintre "tovarasului" si "domnului", lumea a uitat de impacarea cu Regele, de pupaturile cu Bush junior, de ridicarea vizelor Schengen (si cam atat!), descoperind fata hidoasa a Strigoiului PCR, a adevaratului Iliescu. Din rasul cinic si descarnat ce a urmat s-au revarsat, apocaliptic, mineriadele, recursurile in anulare la retrocedari, blocarea arhivelor Securitartii, falsificarea alegerilor, contrele la lustratie, cate si mai cate, ce parusera date uitarii. In acea secunda, Tataie Iliescu - acel batranel simpatic in care poza fostul activist PCR - s-a indreptat de spate transformandu-se in Tatucul Iliescu.
Vai si amar de acest PSD. Caci daca Iliescu e alesul, atunci e sortit scindarii. Nu mult timp o sa mai suporte "lupii tineri" - curentul reformator al PSD - marlania fostilor comunisti. De altfel, Victor Ponta a anuntat inaintea trecerii la vot ca sansa partidului e schimbarea, ca Geoana e o varianta mult mai buna, altfel PSD va iesi de pe scena politica. Cosmin Gusa - cel care a demonstrat ca se poate si fara Iliescu, si fara PSD - abia asteapta!
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Strigoiul PCR   de GGane
A r h i v a
  Tovarasului Ion Iliescu    36 comentarii
  Fum negru sau fum alb?    4 comentarii
  Cine e? Sunt eu, Miorita...    8 comentarii
  De la linte la sange    1 comentariu
  La judecata zilei    
  Bataie de joc la Lancram    5 comentarii
  E vremea arestarilor    2005-04-13
  Generatia de tinichea    2005-03-30
  Tot mai bine-n tara mea!...    2005-03-25
  Spaga suedeza    2005-03-22
  Tsunami in Securitate    2005-02-16
 Top afisari / comentarii 
 Ortacul sef rupe omerta din dosarul "13-15 iunie 1990" (60 afisari)
 De la linte la sange (41 afisari)
 ArTei: Suzana Fantanariu (38 afisari)
 Strigoiul PCR (31 afisari)
 Stiri pe scurt (30 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 7.99008 sec.