Ziua Logo
  Nr. 3301 de marti, 19 aprilie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
"Plebicist"!
Toader PALEOLOGU 
Dan Voiculescu, inventiv cum il stim, a lansat zilele trecute ideea unui referendum pentru trecerea la sistemul de vot uninominal. Marturisesc ca am fost putin surprins, deoarece in mod normal un partid mic precum PUR-ul ar avea doar de pierdut in contextul votului majoritar. E drept ca, lipsit in viitor de alianta cu Partidul Social-Democrat, Partidul Umanist s-ar trezi complet izolat si n-ar mai putea aduna cele cinci procente necesare intrarii in Parlament, asa ca nu-i mai ramane decat ceea de francezii numesc "la fuite en avant". Se poate mentine astfel in atentia publicului prin agitarea unei teme populare.
In sine, ideea unui referendum pentru o chestiune de tehnica electorala este o aberatie. Adevarata problema nu este principiul votului uninominal, sondajele efectuate pe aceasta tema fiind arhi-suficiente, ci departajarea circumscriptiilor electorale si decizia asupra tipului de vot majoritar pe care l-am adopta, adica, pe scurt, fie sistemul majoritar simplu, cu un singur tur (ca in Statele Unite si Marea Britanie), fie sistemul majoritar cu doua tururi (ca in Franta). Varii consideratii pot pleda pentru una sau alta dintre formule. Votul majoritar simplu ar duce, de exemplu, la laminarea PUR-ului si PRM-ului, ele neputandu-se mentine decat in cazul sistemului majoritar cu doua tururi, care ar face posibile intelegerile cu partidele mari, adica cel mai probabil cu PSD. La referendum se raspunde, insa, doar cu "da" sau "nu". E imposibil, asadar, sa intrebi electoratul ce fel de vot majoritar pofteste.
Cu toate acestea, propunerea lui Dan Voiculescu ridica o problema reala si vine, intr-un fel, in intampinarea proiectului prezidential de organizare a unor alegeri anticipate. Mai exact, schimbarea sistemului electoral reprezinta singura posibilitate de legitimare serioasa a solutiei anticipatelor. Altminteri, aceasta idee, atat de draga lui Traian Basescu, va intampina nenumarate obstacole si chiar neintelegere din partea unui segment important al electoratului. Iata, asadar, ca obsesia presedintelui se leaga de ce am numit "revolutia institutionala". Iar un demers de o asemenea amploare poate necesita, intr-adevar, recursul la "plebicist".
Despre ce este vorba? Este vorba de transarea contradictiei fundamentale a sistemului nostru politic si anume a tensiunii dintre logica majoritara din alegerea presedintelui si cea proportionala din alegerea Parlamentului. Avand distanta stiintelor politice, nu cred ca un sistem sau altul este in sine preferabil. Personal, m-as impaca foarte bine cu o republica parlamentara coerenta precum Republica Federala Germana. Acolo, votul proportional, corectat, e drept, de o serie de reglementari tehnice, face bun menaj cu restul institutiilor politice. Ceea ce ma intereseaza este, insa, coerenta institutionala, neglijata, din pacate, de majoritatea actorilor politici de la noi. Si tocmai de aceea atrag mereu atentia asupra conexiunilor necesare. In cazul in speta conexiunile acestea merg in directia intaririi elementului majoritar prin urmatoarele reforme: votul uninominal, dreptul presedintelui de a dizolva Parlamentul si realinierea alegerilor prezidentiale si parlamentare.
De fapt, atunci cand presedintele Basescu vorbeste de alegeri anticipate, el se gandeste tocmai la realinierea celor doua consultari electorale, care ar avea loc in acelasi an, in 2009. Este clar ca el nu vrea doar sa fie reales, ci sa si dispuna in Parlament de o forta politica apta sa conduca tara in continuare. Or, tinand cont de experientele anului trecut, este evident ca tot Traian Basescu va juca si alta data rolul de locomotiva a Aliantei.
Daca, asa cum reiese din tot ce face, presedintele Basescu vrea sa lase in istorie ceva mai mult decat numele unui locatar simpatic al Palatului Cotroceni, el va fi nevoit sa plaseze marea sa idee de-acum, adica anticipatele, in contextul unei reamenajari institutionale de anvergura. Faptul ca atat Partidul Social-Democrat, cat si Partidul Umanist au redeschis in ultima vreme eterna poveste a votului uninominal, nu poate decat sa serveasca ambitiilor sale. Si asta tocmai pentru ca poate transforma o poveste in realitate.
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
À la recherche d'un coledzi   de MORARU
Reflectii politice necesare   de Gargantua
Vot uninominal   de Vasile Teodorovici
A r h i v a
  Anchete periculoase    13 comentarii
  Miracolul autenticitatii    9 comentarii
  Industria asigurarilor - dependenta de asigurarile auto    4 comentarii
  Rapirea lui Cubreacov si serviciile secrete    1 comentariu
  La judecata zilei    3 comentarii
  Mortala economie subterana    5 comentarii
  Revine Schmitt?    2005-04-12
  Lourdes (suite et fin)    2005-04-05
  Revine Sartre?    2005-03-29
  Basescu la Berlin    2005-03-23
  Meditatii romane    2005-03-16
 Top afisari / comentarii 
 Eroii de pe Titanic (257 afisari)
 "O tema grava, pornografia in poezie" (199 afisari)
 COSMIN CIOTLOS (23 afisari)
 "Plebicist"! (21 afisari)
 EUGEN CAZAN (20 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.33504 sec.