Ziua Logo
  Nr. 3268 de vineri, 11 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Mumia lui Tutankamon distrusa de lacomie
Cauza mortii lui Tutankamon ramane un mister pentru specialistii care au cercetat inca o data mumia faraonului, dar autoritatile egiptene ii imputa arheologului Howard Carter, care a descoperit mumia in 1922, mai multe fracturi ale acesteia, transmite Mediafax. "Singurele si adevaratele blesteme ale faraonilor sunt lacomia si graba lui Howard Carter", a declarat Sabri Abdelaziz, responsabil din Consiliul Superior al Antichitatilor din Egipt.
Dupa ce si-a petrecut zece ani din viata in Valea Regilor, cercetand mormantul lui Tutankamon si fabuloasa lui comoara, Carter a murit in 1939 in conditii misterioase. Legenda atribuie moartea lui Carter "blestemului faraonilor", care ii loveste pe toti cei care deschid mormintele regilor egipteni. Arheologul egiptean il acuza pe Carter ca a "jefuit" mormantul lui Tutankamon si ca a folosit bare de fier incalzite pentru a smulge faimoasa masca mortuara de aur, aflata in prezent la Muzeul din Cairo. Sabri Abdelaziz spune ca arheologul britanic a manipulat cu brutalitate mumia, care prezinta mai multe fracturi. Analizele efectuate in ultimele saptamani au aratat ca Tutankamon nu a fost asasinat, insa cauza decesului lui, la varsta de 19 ani, a ramas un mister, potrivit lui Zahi Hawass, secretarul general al Consiliului Antichitatilor. "Cercetatorii nu au gasit nici o dovada ca Tutankamon ar fi fost asasinat sau lovit la cap", a declarat acesta. Cercetatorii egipteni si europeni au afirmat ca o fractura descoperita la piciorul stang al regelui nu ar fi putut cauza moartea, chiar daca s-ar fi infectat. Atunci cand a fost descoperita, mumia faraonului era protejata de trei sarcofage, dintre care unul de aur masiv, care necesita lucrari de restaurare. Dupa ce au analizat-o, cercetatorii au decis sa lase mumia in mormantul din Valea Regilor, echipand totusi sarcofagul cu instrumente de control pentru temperatura si umiditate pentru a preveni deteriorarea ei.
Sarcofagul lui Tutankamon, care a domnit timp de zece ani, in urma cu 3300 de ani, a fost deschis de patru ori de la descoperirea sa: in 1925 de catre Carter, in 1969 si 1986 pentru cercetari cu raze X si in 2005 pentru un examen cu scanerul. Anul acesta, o echipa de radiologi a realizat prima imagine digitala de sinteza a chipului regelui. Cele 17.000 de clisee examinate "dovedesc ca Tutankamon nu a fost asasinat si ca fracturile aparente ale mumiei sunt responsabilitatea lui Carter si a celor care au imbalsamat cadavrul", se arata in raportul de expertiza. Acesta infirma ipoteza otravirii regelui-copil si pe aceea a uciderii prin lovirea cu un obiect contondent la cap. "Ambele ipoteze sunt false", subliniaza raportul.
Expertii cred ca fractura de la baza femurului a fost cauzata de cei care au imbalsamat cadavrul regelui si adauga ca "asemenea fracturi nu ar fi putut cauza moartea faraonului, care era tanar si viguros, avea o excelenta ingrijire medicala si nu suferise nici de malnutritie, nici de boli cronice" inainte de moarte. Teza asasinarii lui Tutankamon a fost fondata pe faptul ca acesta a fost ultimul faraon din cea de a XVIII-a dinastie. El a fost inlocuit, timp de patru ani, de marele preot Aye, apoi de seful militar Horemheb. Dupa 26 de ani la putere, acesta a cedat-o lui Ramses, fondatorul celei de-a XIX-a dinastii. (D.M.)
A r h i v a
  Sartre fara tigara, pentru a nu incalca legea    
  S-a relansat concursul pentru sefia TNB    
  Vor sa fie ingropati pe muzica lui Robbie Williams    
  Michael s-a intalnit cu presupusa lui victima    
  Cipariu si Badita la Cenaclu    
  Sandra Bullock: "Alifia pentru hemoroizi indeparteaza ridurile"    2 comentarii
  Anunt    
  Mircea Daneliuc cu Marilene la Editura ZIUA    
  meteo    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 FBI a decapitat clanul Gambino (147 afisari)
 Lista lui Mihaescu (88 afisari)
 Mumia lui Tutankamon distrusa de lacomie (73 afisari)
 Sandra Bullock: "Alifia pentru hemoroizi indeparteaza ridurile" (39 afisari)
 Echipament pentru juniori de la AMF (31 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01094 sec.