Ziua Logo
  Nr. 3268 de vineri, 11 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Financiar
Stiri pe scurt
-- Privatizare cu forta
Sectorul de distributie a electricitatii si a gazelor naturale va fi privatizat in totalitate pana la sfarsitul anului 2006, cu exceptia societatilor de interes strategic, precum Transelectrica, Transgaz, Nuclearelectrica si Regia Autonoma a Activitatilor Nucleare, care nu vor intra in acest proces. Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, strategia de privatizare in 2005 a societatilor din portofoliul Ministerului Economiei si Comertului (MEC), care propune privatizarea intregului sector de distributie a energiei electrice si a gazului natural, in perspectiva anului 2006 si inceperea privatizarii Romgaz, prin vanzarea unui pachet de 10% din actiuni prin intermediul pietei de capital sau catre un investitor strategic. Sectoarele strategice esentiale, reprezentate de unitati precum Transelectrica si Transgaz, vor ramane in portofoliul statului, dar se are in vedere o listare pe bursa a unor pachete minoritare de actiuni, in limita a 15% din capitalul social. De altfel, se discuta si ca actiuni ale acestor societati sa fie acordate ca despagubire persoanelor deposedate abuziv in timpul regimului comunist. (G.M.)
Liber pe piata energiei
Piata energiei electrice ar putea fi liberalizata in proportie de 80%, incepand cu 1 iulie 2005, astfel incat consumatorii eligibili sa poata achizitiona energie electrica de pe piata fara a fi necesara aplicarea tarifului binomial, a declarat, ieri, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres. "Suntem in discutii cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si vom lua aceasta decizie pentru a raspunde nemultumirilor consumatorilor industriali care trebuie sa suporte o anumita politica de tarifare", a precizat Seres, transmite Mediafax. Acesta a mentionat ca masura face parte din angajamentul Romaniei fata de Uniunea Europeana privind liberalizarea totala a pietei energiei electrice pana la 1 ianuarie 2007. Mai mult, Seres a precizat ca MEC va cauta solutii si pentru marii consumatori de gaze. "Este posibil sa formam un cos pentru marii consumatori industriali unde gazul sa fie achizitionat la preturi mai mici, avand in vedere ca sursele de gaz sunt atat din productia interna, cat si din import", a explicat oficialul MEC. Astfel, prin formarea acestui cos, consumatorii industriali vor avea posibilitatea sa achizitioneze o cantitate mai mare de gaz de pe piata interna, unde pretul este mai redus. (G.M.)
Leasing in crestere
Piata de leasing a crescut, anul trecut, cu aproape 30%, la 1,8 miliarde de euro, in ciuda faptului ca finantarile de echipamente si imobile nu au inregistrat dinamica anticipata initial, a declarat presedintele Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), Cornel Coca Constantinescu. "Estimarile pentru acest an vizeaza depasirea pragului de 2 miliarde de euro, echipamentele si imobilele reprezentand viitorul pietei de leasing", a subliniat Constantinescu. Conform datelor Asociatiei, din cele aproximativ 200 de societati de leasing active pe piata, 36 sunt membre ASLR, iar cota acestora se situeaza la circa 60% din valoarea totala a pietei in ultimii ani. Astfel, valoarea contractelor finantate de membrii ASLR a atins, anul trecut, 1029 miliarde de euro, in timp ce estimarile privind contractele incheiate de societatile nemembre ASLR indica un nivel de aproximativ 786 milioane de euro. Cel mai important segment al pietei de leasing continua sa fie reprezentat de autovehicule, ponderea acestuia ajungand la 92,67%. Autoturismele si-au adjudecat 61,06% din total, fiind urmate de autoutilitare, vehicule comerciale si autobuze, cu 31,61%. (M.C.B.)
A r h i v a
  CEC si BCR in balanta privatizarii    
  Producatorii cer prime pentru export    1 comentariu
  Vodafone tinteste Connex    
  A fost inaugurat un modern magazin Romfilatelia    
 Top afisari / comentarii 
 FBI a decapitat clanul Gambino (147 afisari)
 Lista lui Mihaescu (88 afisari)
 Mumia lui Tutankamon distrusa de lacomie (73 afisari)
 Sandra Bullock: "Alifia pentru hemoroizi indeparteaza ridurile" (39 afisari)
 Echipament pentru juniori de la AMF (31 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00863 sec.