Ziua Logo
  Nr. 3268 de vineri, 11 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Baze operationale americane la Marea Neagra
-- Neintelegeri la FMI
Ministrul american al apararii, Donald Rumsfeld, a declarat in urma intalnirii cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, ca Statele Unite nu vor infiinta in Romania baze militare de mari dimensiuni, ci doar baze operationale. "Nu avem in vedere nici un fel de baze permanente, de dimensiuni mari, in afara celor existente. Planificam totusi sa incepem discutiile cu anumite tari europene pentru a detine locatii operationale, in colaborare cu tarile respective. I-am spus presedintelui astazi ca noi suntem pregatiti sa incepem discutiile cu Romania pentru a vedea la ce fel de intelegere putem ajunge. Acest lucru ar fi atat in interesul Romaniei, cat si al nostru", a spus Donald Rumsfeld. Seful Pentagonului a declarat ca deocamdata nu a fost stabilit un termen pentru amplasarea acestor baze, iar discutiile concrete cu privire la acestea vor incepe "intr-un interval rezonabil de timp".
"Ceea ce dorim noi sa realizam pe plan global este sa ne reorganizam. Noi ne aflam acum cumva tot acolo unde eram si cand s-a incheiat Razboiul Rece, intr-o pozitie statica de aparare. Secolul al XXI-lea este insa o perioada cu totul diferita, trebuie sa avem flexibilitate pentru a putea merge unde avem nevoie si trebuie sa ne orientam catre o cu totul alta parte a lumii. Asadar, ne reorganizam in Asia, in Europa si in intreaga lume", a afirmat ministrul american al apararii. Oficialul american a subliniat importanta regiunii Marii Negre, mentionand ca problemele acesteia vor fi luate in discutie de catre autoritatile americane.
Presedintele Romaniei, Traian Basescu a iesit foarte, foarte suparat, cu o evidenta enervare ce i se citea pe chip, in urma intalnirii cu directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Rodrigo Rato. La intrebarea presei cand va sosi delegatia FMI la Bucuresti, presedintele Basescu a raspuns vizibil iritat: "Atunci cand o sa le cumpere secretarele lor bilete de avion".
Basescu a subliniat ca Romania are nevoie de un deficit bugetar mai mare decat cel de 0,4 la suta din PIB dorit de FMI pentru incheierea acordului stand-by cu tara noastra. Reprezentantii FMI au primit miercuri scrisoarea de intentie a ministrului finantelor, Ionut Popescu. "Am sustinut ideea ca putem functiona si cu un deficit mai mare decat deficitul de 0,4. Expertii FMI vor analiza scrisoarea, vor veni la Bucuresti, sa speram ca vom incheia acordul", a declarat presedintele Basescu in urma acestei intalniri.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, care a luat parte la aceste discutii, alaturi de Traian Basescu si Theodor Stolojan, si-a exprimat, la randul sau opinia ca se va ajunge, in cele din urma, la un compromis. Isarescu a precizat ca exista inca diferente legate de evaluarea masurilor pe care le propune guvernul, in contextul in care presedintele Traian Basescu doreste introducerea acestor masuri, inclusiv din considerente de timp.
"Reforma fiscala efectuata in Romania este o reforma majora si aici apar multe incertitudini pentru FMI. Preocuparea FMI este ca economia se supraincalzeste si, in aceste conditii, tendinta deficitelor, mai ales a celor externe, este sa se mareasca si sa nu mai fie controlate. Aceasta este temerea lor si este si temerea noastra. S-au luat masurile necesare, insa deosebirile acum constau in marimea acestei ajustari fiscale care a fost gandita", a afirmat Mugur Isarescu.
Intalniri cu diaspora
In cadrul vizitei oficiale din SUA, presedintele Romaniei, Traian Basescu s-a intalnit ieri cu intelectuali americani si romano-americani, reprezentand universitati americane care dezvolta programe de studii pentru Romania.
Tot in cursul zilei de ieri presedintele Traian Basescu s-a intalnit cu James Wolfensohn, presedintele Bancii Mondiale, apoi cu reprezentanti ai unor familii americane care au cazuri de adoptie nerezolvate. In finalul turneului american seful statului s-a intalnit, la Metropolitan Club, cu consulii onorifici ai Romaniei in SUA si a participat la receptia oferita in onoarea sa de catre Ambasada tarii noastre la Washington.
Inca o dovada a intarii cooperarii romano britanice o reprezinta faptul ca ministrul roman al Afacerilor Externe, Razvan Mihai Ungureanu va pleca dupa vizita de la Washington direct la Londra. Aici seful diplomatiei romanesti va avea intalniri cu omologul sau britanic Jack Straw, iar mai apoi cu analistii britanici specializati in Europa de Sud-Est la Oxford. Atat in cadrul discutiilor oficiale, cat si in cele informale va fi abordat subiectul Marii Negre si Transnistriei.
Victor RONCEA, Washington 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Cica s-a intilnit cu intelectuali americani si romano-americani   de traktorist
A r h i v a
  Elipsa strategica    41 comentarii
  Basescu a plans din nou    19 comentarii
  Deficitul bugetar poate "rupe" acordul cu FMI    
  Lista lui Mihaescu    14 comentarii
  "Daca nu sunt probe, cum sa fiu condamnat?"    7 comentarii
  FBI a decapitat clanul Gambino    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 FBI a decapitat clanul Gambino (147 afisari)
 Lista lui Mihaescu (88 afisari)
 Mumia lui Tutankamon distrusa de lacomie (73 afisari)
 Sandra Bullock: "Alifia pentru hemoroizi indeparteaza ridurile" (39 afisari)
 Echipament pentru juniori de la AMF (31 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01855 sec.