Ziua Logo
  Nr. 3268 de vineri, 11 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Elipsa strategica
-- O noua identitate pentru regiune
Marea Neagra a intrat in centrul strategiei americane pe termen lung. Dupa cum se poate vedea pe harta obtinuta de ZIUA de la foruri de specialitate din Washington, realizata in comun de specialisti romani, americani si ai NATO, Marea Neagra este inconjurata de o elipsa de conflicte strategice, o adevarata centura de focuri mocnite. Conflicte care trebuie stinse in interesul stabilitatii regionale.
Teoriile sociologice romanesti au subliniat de multa vreme importanta strategica a Marii Negre, rolul ei de placa turnanta intre trei zone de importanta globala: Europa, Eurasia, Asia si Orientul Mijlociu. Pontul Euxin, zona de confruntare intre imperiile de alta data, devine pivot al unor miscari tectonice prezente. Expertul american Bruce Jackson a enuntat la Washington, inaintea sosirii lui Basescu, cele sase principii care vor duce la o coagulare democratica in jurul Marii Negre: sprijinirea Romaniei si Bulgariei ca si a noilor democratii, reformarea institutiilor de la Marea Neagra, implicarea Turciei, prioritate pentru conflictele inghetate, armonizarea programelor de democratizare ale SUA si UE, concentrare asupra viitorului Ucrainei.
In prezentarea sustinuta ieri de presedintele Basescu in fata Consiliului pentru Relatii Externe al SUA a cerut implicarea triadei NATO - UE - OSCE pentru rezolvarea conflictului transnistrean, unul din focarele elipsei strategice care inconjoara Marea Neagra, in proximitatea granitei de rasarit a NATO si UE, in prezent o baza militara a Rusiei. Presedintele Basescu a subliniat de asemenea faptul ca Romania are o datorie morala fata de viitorul Moldovei in aceasta zona, datorita comunitatii de limba si traditii. Pentru asigurarea securitatii la Marea Neagra presedintele Basescu a afirmat ca Romania este gata sa devina o "platforma de promovare a valorilor libertatii si democratiei", iar pentru contracararea pericolului reprezentat de Transnistria este nevoie de intarirea controlului la frontiere pentru eliminarea traficului. Elipsa strategica a planului pentru Marea Neagra s-a aflat pe masa de negocieri a Washingtonului, plan care urmeaza sa fie pus in aplicare.
Presedintele Traian Basescu a prezentat ieri in fata prestigiosului Consiliu pentru Relatii Externe din SUA discursul "Marea Neagra - Promovarea libertatii, a democratiei si stabilitatii regionale" in care a expus noua doctrina de stabilitate regionala.
In deschiderea discursului sau, Basescu a afirmat ca: "In timpul intrevederii cu Presedintele Bush l-am asigurat ca Romania va ramane un aliat european ferm al Statelor Unite. Am abordat, totodata, teme aflate pe agenda euro-atlantica, in primul rand, ceea ce Romania considera a fi urmatoarea borna in promovarea libertatii, a democratiei si stabilitatii regionale: zona Marii Negre". Consiliul pentru Relatii Externe al SUA este un institut infiintat in 1921 care efectueaza analize si prognoze pe termen lung in ceea ce priveste politica externa americana, influentand in mod decisiv masurile Washingtonului.
Presedintele Romaniei a atras atentia asupra faptului ca procesul de extindere al NATO si UE a adus comunitatea Euro-Atlantica pe coasta de vest a Marii Negre, astfel fiind nevoie de "o noua abordare conceptuala pentru a modifica perceptia conform careia zona Marii Negre este periferia Europei si pentru a-i recunoaste rolul geopolitic de interfata cu Asia Centrala si Orientul Mijlociu". Seful statului a subliniat faptul ca: "Anul acesta prezinta o sansa speciala pentru o noua abordare a spatiului Marii Negre. Ofensiva democratiei si a libertatii de pe mapamond a produs rezultate remarcabile, prin Revolutia trandafirilor din Georgia, decembrie 2003, si Revolutia portocalie din Ucraina, acum cateva luni. Romania a dat dovada ca este o democratie fiabila si consolidata, prin organizarea alegerilor generale care au condus, impotriva multor pronosticuri, la o a treia alternanta democratica la putere". Conform presedintelui Basescu aceste evolutii schiteaza o imagine optimista a procesului de inradacinare a democratiei in spatiul Marii Negre. "La 15 ani de la schimbarile democratice care au cuprins tarile din Estul Europei avem un nou moment prielnic pentru a avansa acest proces dincolo de Ucraina, Georgia si Moldova. Trebuie sa ramanem concentrati si determinati in incurajarea altor state din regiune sa se angajeze intr-un proces de democratizare. In plus, in cadrul noului tablou geo-strategic al Marii Negre, exista o legatura clara intre comunitatea transatlantica, reprezentata de statele membre NATO, pe de-o parte, si statele ex-sovietice si cele din Orientul Mijlociu extins, pe de alta parte. Aceasta este o regiune a carei relevanta politica, economica si militara a fost testata in cadrul razboiului impotriva terorismului, in cursul caruia o serie de state, ca Romania, Bulgaria si Ucraina, au oferit o contributie concreta si valoroasa. Asa cum poate cunoasteti, Romania a oferit spatiul sau aerian si acces la baze militare, care se alatura contributiei sale cu trupe - peste 2000 de militari, in operatiunile din Afganistan, Irak si cele de mentinere a pacii din Balcanii de vest" a aratat Traian Basescu. Seful statului a subliniat faptul ca promovarea securitatii in vecinatatea noastra si consolidarea progreselor democratice reprezinta prioritati strategice ale Romaniei si a exprimat vointa poporului roman de a contribui la consolidarea democratiei in regiune.
Strategia pentru Marea Neagra
In discursul sau presedintele Basescu a indicat faptul ca Romania are un parteneriat strategic cu SUA, iar "aceasta relatie este cruciala pentru securitatea regionala si pentru promovarea democratiei in vecinatatea noastra imediata. Situata la vest de Marea Neagra si la gurile Dunarii, Romania reprezinta un cap de pod pentru comunitatea transatlantica la arealul Marii Negre. Ca parte a Europei simtim ca avem responsabilitatea de a ne folosi potentialul pentru binele comunitatii noastre democratice si sa actionam ca un liant intre Europa si statele din Caucaz". Totodata Traian Basescu a afirmat sustinerea Romaniei pentru eforturile Uniunii Europene, care, prin instrumentele incluse in Politica Europeana de Vecinatate, a invitat vecinii nostri de la est si de la sud sa impartaseasca pacea, stabilitatea si prosperitatea de care se bucura statele membre.
Presedintele Romaniei a apreciat ca: "Urmatoarea provocare este formularea unei strategii comune a statelor euro-atlantice pentru regiunea extinsa a Marii Negre. Din punct de vedere geografic si istoric, regiunea dintre Marea Baltica si Marea Neagra, care include si Caucazul de sud, nu poate fi exclusa din Europa. Regiunea Marii Negre - Caucaz este un leagan de civilizatii precum si o rascruce a lor, dar si teatrul multor conflicte de-a lungul istoriei. Aceasta regiune intra, acum, intr-o noua faza a istoriei. Pozitionarea sa geo-strategica face din zona Marii Negre o parte indispensabila a securitatii si prosperitatii euro-atlantice. Din aceste motive este atat de important sa dezvoltam o strategie comuna, adecvata nevoilor regiunii".
Riscuri la adresa securitatii
In discursul amintit Basescu a subliniat faptul ca securitatea euro-atlantica este strans legata de securitatea arealului Marii Negre si ca multe dintre amenintarile transnationale cu care se confrunta Europa provin din aceasta regiune. De asemenea, a aratat ca o prea mare parte din bazinul Marii Negre este dominat de stagnare economica, frontiere nesigure si nesecurizate, activitati ale crimei organizate si conflicte etnice inghetate.
Presedintele Basescu a solicitat pentru rezolvarea acestor probleme "o implicare intarita in aceasta regiune a SUA, UE, NATO si a OSCE. Concomitent, Romania va construi poduri - si nu scuturi defensive - prin promovarea libertatii, democratiei, prosperitatii si stabilitatii in regiunea Marii Negre". Pentru atingerea acestor scopuri Basescu a aratat ca trebuie gasite "noi resurse pentru a solutiona pe termen lung conflictele inghetate din Transnistria, Abhazia, Osetia de sud si Nagorno-Karabah. Mentinerea unor gauri negre, in care nu exista principiul suprematiei legii, ameninta securitatea Europei, prin proliferarea crimei organizate, a traficului de persoane si arme si a terorismului transnational".
Basescu a subliniat ca "angajarea hotarata a triadei NATO - Uniunea Europeana - OSCE este cruciala pentru a pune capat acestor conflicte. O pozitie ferma a comunitatii internationale in ceea ce priveste Tratatul privind Fortele Armate Conventionale din Europa si respectarea angajamentelor de la Istanbul ramane critica pentru retragerea trupelor rusesti din Transnistria si Georgia, deoarece solutionarea acestor conflicte este in interesul tuturor".
Moldova, o datorie morala a Romaniei
Basescu a apreciat ca "Ucraina poate de asemenea sa joace un rol constructiv in solutionarea conflictului din Transnistria, o grava problema de securitate la granita estica a comunitatii euro-atlantice".
In ceea ce priveste Basarabia, Traian Basescu a apreciat ca "avand in vedere identitatea de limba, cultura si traditii consideram ca viitorul european al Republicii Moldova este o datorie morala pentru noi. Romania va sprijini pozitionarea Republicii Moldova pe un curs natural de dezvoltare, care presupune o perspectiva europeana, si vom continua sa sustinem stabilitatea sa economica si sociala". Referitor la alegerile de la Chisinau, Basescu a afirmat ca "Rezultatele alegerilor din 6 martie pot determina intarirea rolului Parlamentului in dezbaterea democratica. De asemenea, orientarea pro-europeana a principalilor candidati va generea asteptari importante la adresa noilor autoritati. Dincolo, insa, de contextul electoral, opinia publica din Republica Moldova va decide daca standardele democratice sunt respectate. Iar cand se va decide sa vorbeasca, trebuie sa fim pregatiti s-o ascultam".
Oferta de securitate a Romaniei
In ceea ce priveste actiunile pe care Romania este gata sa le intreprinda, Traian Basescu a aratat ca "Romania este hotarata sa devina o platforma de promovare a valorilor libertatii si democratiei in regiunea Marii Negre. In acest sens, suntem pregatiti sa participam la un fond mutual al Marii Negre, care sa fie implementat cu sprijinul financiar al partenerilor nostri americani, USAID si German Marshall Fund, si cu participarea Uniunii Europene. Acest fond mutual va aspira la sprijinirea dezvoltarilor democratice in vecinatatea noastra prin crearea de parteneriate public-privat". De asemenea, Romania poate contribui semnificativ la lupta impotriva criminalitatii organizate in regiune, a aratat Basescu: "Centrul Regional SECI de la Bucuresti pentru combaterea criminalitatii transfrontaliere reprezinta un caz de succes pentru intarirea eforturilor de cooperare regionala. Asteptam cu nerabdare sa diseminam aceasta initiativa si sa o promovam drept un model pentru alte zone cum ar fi Caucazul si Asia centrala, in vederea intaririi cooperarii regionale menita sa reduca traficul de persoane si droguri, criminalitatea financiara, traficul de arme si finantarea terorismului".
Basescu a mai aratat ca: "Un exemplu concret este Initiativa privind Apararea Frontierei (BDI), cunoscuta si sub denumirea de "Black Sea Border Security Initiative", lansata anul trecut la Bucuresti. Speram sincer ca, alaturi de Romania, Bulgaria, Georgia, Republica Moldova si Ucraina - actualii membrii ai BDI, alte state se vor alatura acestei Initiative, inclusiv prin participarea la activitati concrete cum ar fi exercitii de simulare pe probleme de non-proliferare".
De asemenea, Basescu a pledat pentru un rol activ al NATO "in proiectarea unui climat de stabilitate si securitate in zona extinsa a Marii Negre. Summit-ul NATO din Istanbul a facut un prim pas important spre schitarea unei strategii pentru Marea Neagra. Subliniind importanta regiunii, in cadrul Summit-ului a fost semnalata capacitatea Aliantei de a contribui la securitatea si stabilitatea regionala".
Victor RONCEA, Washington 
 Comentarii: 41 Afiseaza toate comentariile  
Ia uite ba, de doua ori mai tare ca US; si voi injurati PSEDEAUA   de Mos Grigore
Cateva statistici interesante (Tete)   de Zen
urzici cu usturoi si mamaliga, ciorba de loboda...   de sophie
VA fi bine: USA= no1. ASATAE VIATA!   de basarab
Daciana Sarbu : "PSD a pus de multe ori pumnul in gura presei "   de bbbb
unde's amerlocii sa ne explice   de Giuseppe Cocos
elipsa aia...   de johnny_2
Plec in Ro am nevoie de viza ...cine stie?   de neamtu tiganu
uite stiri din america....   de matrix
Unde sint tablourile Coroanei ??? Ancheta in ziarul Evenimentul Zilei de astazi   de jan dinu
Exibit "A"   de !!!!
Subiecte uitate   de Ratacitul
Vai de --TZARA-- condusa de turma strazii !!   de jan dinu
"America n-a trecut de la vorbe la fapte".   de S
Ceea ce propune d-l Basescu   de jecu.alexandru
eClipsa strategica   de Ratacitul
Hiperboloidul strategic.   de S
Despre "political corectness" si cenzorii ZIUA   de Gargantua
Elucubratii etilice!   de Franklin
Eu nu cred sa le ridice viza la fesenisti.   de ENGELS
Doctrina ciuce!!! Sau influentza razelor de luna asupra papucilor de guma!!!   de G.B.
Haide frumoaso, haide straino, dragostea mea fara leac.....   de motanul incaltat
Apropo : EU vad harta asta ca un tablou de REMbrand ,voi - CUM...??   de jan dinu
Din nou : Nea Basescu, azi la approx 1pm (Los Angeles), LIVE la Fox Channel   de motanul incaltat
Romania trebuie sa-si apere locul geografic pe care il are,   de ionion
hai fetele...la nani acu...   de matrix
E banuiesc ca e alt plan in cercul din poza....   de traktorist
41 de judete si Regiunea Automona Basarabia, sau Romania Federala, aici nu e clar!   de Ancutza Hazu
Vorbiti pe ---shantz --- ca babele !   de jan dinu
Urmeaza Blestemul BOR pentru dreacii de fesenei si tartorii de ne-au brucanit   de Ancutza Hazu
Fatwa pentru dreak de Osama !!!   de Ancutza Hazu
Ar mai fi o speranta,   de buni
Eclipsa strategica   de ubu
Vorbe,vorbe...bla.bla,bla   de Doro
Putin a intzeles. ( Oare ???!!!)   de +
Republica de Mamaliga pe noi culmi...   de ubu
Interesant   de dan toader
Vad eu bine ?   de danc
mai e si alta varianta   de enzo
Quot Erat Demonstrandum   de GiulestiWarrior
Toate panzele sus!   de Varfu Omu
A r h i v a
  Baze operationale americane la Marea Neagra    1 comentariu
  Basescu a plans din nou    19 comentarii
  Deficitul bugetar poate "rupe" acordul cu FMI    
  Lista lui Mihaescu    14 comentarii
  "Daca nu sunt probe, cum sa fiu condamnat?"    7 comentarii
  FBI a decapitat clanul Gambino    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 FBI a decapitat clanul Gambino (147 afisari)
 Lista lui Mihaescu (88 afisari)
 Mumia lui Tutankamon distrusa de lacomie (73 afisari)
 Sandra Bullock: "Alifia pentru hemoroizi indeparteaza ridurile" (39 afisari)
 Echipament pentru juniori de la AMF (31 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02447 sec.