Iarna si-a intrat pe deplin in drepturi in toata tara, aducand in numai trei zile cantitati mari de zapada, "asortata" cu viscol, pentru a recupera timpul pierdut in ultimele doua luni. Ninsorile abundente au blocat mai multe drumuri nationale si au ingreunat circulatia pe mai toate arterele de circulatie, fie ele in interiorul oraselor si comunelor, fie in afara lor. Conditii vitrege s-au inregistrat mai ales in zonele de sud si sud-est, unde viscolul a lasat zeci de localitati fara energie electrica. Porturile Constanta - Sud, Mangalia, Midia si caile navigabile bara Sulina si canalul Sulina au fost inchise navigatiei din cauza vantului foarte puternic, iar aeroporturile din Arad si din Constanta au fost inchise ieri pentru deszapezire. Circulatia feroviara se desfasura si ea cu dificultate in Dobrogea, din cauza vizibilitatii reduse si a viscolului, mai multe curse feroviare fiind anulate din cauza caderilor mari de zapada.
Nici in Capitala situatia nu a fost mai buna: ieri dimineata se circula cu dificultate pe marile bulevarde, iar strazile secundare erau impracticabile. Spiritul civic s-a dovedit de mare ajutor: cei care au iesit la lopata au putut sa iasa cu masina pana la cea mai apropiata artera de circulatie a mijloacelor RATB. In general, daca "te luai" dupa un autobuz sau tramvai, ieseai la liman, pentru ca autoritatile au decis ca deszapezirea sa se faca in primul rand pe traseele RATB. Celebra solutie ecologica si-a dovedit pe deplin ineficienta, astfel incat numai plugurile au putut face fata nametilor. Curatarea strazilor secundare a fost lasata "strategic" pentru astazi, de edilul-sef interimar Razvan Murgeanu.
Drumuri nationale blocate
Circulatia era intrerupta, ieri la pranz, pe sapte drumuri nationale - A2 (Fundulea-Lehliu), DN 2, DN 22, DN 31, DN 41, DN 67, DN 2B si DN 2C - si pe drumul european 85, din cauza viscolului puternic, a stratului de zapada de pana la 40 de centimetri si a vizibilitatii extrem de reduse, potrivit datelor furnizate de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT). Judetele cele mai afectate sunt Braila, Buzau, Ialomita, Mehedinti si Bucuresti. Totodata, circulatia era ingreunata pe zece drumuri nationale (DN 51, DN 51 A, DN 7 A, DN 21, DN 21A, DN 2A, DN 3, DN 31, DN 3A si DN 3B) si pe cateva drumuri comunale din judetele Mehedinti, Constanta, Valcea, Calarasi si Ialomita. In aceste zone, vizibilitatea a fost redusa sub o suta de metri, din cauza viscolului puternic, iar stratul de zapada a ajuns pana la 50 cm, cu posibilitate de formare a unor suluri de zapada pe marginea drumului. MTCT a precizat ca, in toate zonele afectate s-a intervenit cu utilaje pentru deblocarea drumului. Circulatia feroviara se desfasura ieri cu dificultate in zona Cernavoda - Pod si Faurei, din cauza vizibilitatii reduse si a viscolului.
Potrivit MTCT, aeroporturile din Arad si din Constanta au fost inchise ieri pentru deszapezire, pe toate celelalte aeroporturi activitatea desfasurandu-se cu greutate. Nu se semnalau curse anulate. Echipele de interventie ale societatii Electrica au intervenit pentru remedierea avariilor produse la retelele electrice, iar echipe ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri au actionat cu utilaje pentru redarea in circulatie a tronsoanelor de drum afectate.
Zeci de drumuri judetene impracticabile
Toate drumurile judetene din zona de campie a judetului Vrancea - spre Suraia, Maicanesti, Tataranu, Cotesti, Ruginesti si Paunesti - erau impracticabile, ieri, din cauza viscolului, iar zeci de masini au ramas aici blocate in trafic. Chiar daca nu a mai nins foarte tare, vantul care sufla cu 90 km/ora a pus toata zapada pe sosea, facand imposibila interventia utilajelor de deszapezire.
In judetul Buzau, circulatia rutiera era ieri intrerupta pe drumul european 85, ca si pe trei drumuri nationale si 12 drumuri judetene. Astfel, drumurile judetene din Campia Baraganului - DJ 203 I, Cilibia-Caragele-Pogoanele, 203, Caragele-Luciu-Largu, 203K, Vadu Pasii-Robeasca, 220, Posta Calnau-Boboc-Cochirleanca-Balaceanu, 203 J Pogoanele-Glodeanu Silistea, precum si doua din zona montana, 204 C Sarulesti-Bisoca si 204K Lopatari-Plaiul Nucului - erau acoperite cu nameti de peste doi metri inaltime. Si in judetul Neamt, unsprezece drumuri judetene erau inchise circulatiei, ieri dimineata, din cauza ca erau inzapezite pe mai multe portiuni. Totodata, pe alte douasprezece drumuri judetene traficul rutier se facea numai pe un singur sens de mers.
Circulatia rutiera era intrerupta si pe 15 drumuri judetene in judetul Bacau, ieri dupa amiaza, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA). Cele mai afectate de viscolul si ninsorile abundente cazute in ultimele 24 de ore par a fi judetele Vrancea si Calarasi, unde circulatia rutiera este intrerupta pe toate drumurile nationale si judetene. In acelasi timp, in judetul Tulcea circulatia rutiera a fost intrerupta pe sase drumuri judetene. Mai multe portiuni de drum din judetul Covasna - in apropierea comunelor Borosneu, Sanzieni, Aninoasa, Letfalau si intre comunele Cernat si Martunus - au fost blocate, viscolul puternic imprastiind zapada pe carosabil.
In judetul Mures, in localitatea Batos, langa Reghin, pe o portiune de circa un kilometru s-a circulat pe un singur fir. Portiunile respective au fost blocate cateva ore bune, fiind apoi deblocate in urma interventiei lucratorilor Societatii de Drumuri si Poduri Covasna.
Fara curent electric
Gheorghe Rotaru, dispecer de serviciu la Electrica Muntenia Nord Buzau, a declarat ca echipele de interventie au actionat cu greu din cauza nametilor si a viscolului. "Doua linii de medie tensiune, Rusetu si Bradeanu, sunt total avariate, alte doua, Padina si Scurtesti, doar partial, cu un total de 66 posturi de transformare. Se lucreaza cu dificultate, sase echipe de interventie sunt inzapezite, doua la Caldaresti, una la Moisica, doua la Scurtesti si una la Caragele", a precizat dispecerul buzoian.
Locuitorii din cinci comune gorjene au ramas si ei fara energie electrica, in cursul noptii de sambata spre duminica, dupa ce retelele de alimentare au fost avariate de caderile masive de zapada. Localitatile respective sunt Bolbosi, Negomir, Borascu, Mustesti si Vladimir, toate fiind situate in zone deluroase. Ieri dimineata, angajatii Electrica au intervenit in comunele amintite pentru a remedia defectiunile.
Doua localitati rurale din Judetul Constanta sunt lipsite de energie electrica, dupa ce furtuna de zapada a avariat mai multe linii de medie tensiune si posturi de transformare. De asemenea, 30 de localitati din judetul Braila nu aveau curent electric, ieri dupa-amiaza, viscolul afectand 11 linii electrice si 141 de posturi de transformare. Totodata, trei localitati din judetul Calarasi au ramas fara curent, viscolul afectand doua linii electrice si 52 de posturi de transformare. Si in judetul Tulcea sapte localitati au ramas fara energie electrica.
Constanta: Porturi inchise
In judetul Constanta, vantul puternic din noaptea de sambata/duminica, cu viteza de peste 70 km/ora a impus suspendarea operatiunilor comerciale si manevrelor de navigatie in porturile Mangalia, Constanta-Sud si Midia, precum si pe Canalul Dunare-Marea Neagra si bara Sulina si Canalul Sulina. Un autoturism aflat in Portul Tomis fost luat de valuri si aruncat in mare, neinregistrandu-se victime. Ieri dupa-amiaza, toate drumurile judetene si comunale din judetul Constanta au fost inchise din cauza caderilor mari de zapada si a viscolului care a format suluri de zapada cu grosimea de pana la 80 cm. Viscolul a perturbat si transportul feroviar, trenurile ajungand cu intarzieri de pana la 100 de minute, la Constanta.
Pericol de avalanse
Centrul Meteorologic Regional Sibiu avertiza ieri asupra pericolului de avalanse, inclusiv in zona partiilor din judetul Mures. Potrivit meteorologului de serviciu Mihaela Stancescu, la sfarsitul acestei saptamani si luni, riscul producerii de avalanse este ridicat, mai ales astazi. "Exista riscul ca avalansele declansate la o altitudine de o 1800 - 2000 de metri sa ajunga la baza versantilor. In urmatoarele zile risc mediu exista si la mai putin de 1800 de metri altitudine", a afirmat Stancescu. In judetul Mures, pe partiile de la Bucin stratul de zapada masoara aproape un metru, iar la Sovata 80 de centimetri.
In zona muntelui Godeanu, pe raza localitatii Obarsia Motrului, ce face legatura intre Tg-Jiu si Baile Herculane, circulatia a fost inchisa, drumarii nemaiintervenind cu utilaje din cauza pericolului producerii unor avalanse. Autoritatile locale spun ca traficul rutier poate fi intrerupt in orice clipa si in zona montana Ranca, unde interventia drumarilor este anulata de viscolul puternic.
Echipe operative blocate de nameti
Doua echipe operative ale Inspectoratului Teritorial Buzau pentru Situatii de Urgenta au fost blocate ieri in apropierea orasului Pogoanele, transmite Rompres. Cei sapte membri ai echipelor solicitate sa ofere ajutor de urgenta persoanelor inzapezite au fost obligati sa abandoneze cele doua autoturisme "Dacia" in care circulau si sa innopteze la cativa gospodari din satul Albesti, comuna Smeeni. Acestia s-au cazat la Spitalul din Smeeni, ocazie cu care, in acesta institutie sanitara, au organizat un comandament pentru primirea persoanelor aflate in tranzit.
In Tulcea, un autovehicul al Grupului Judetean de Pompieri "Delta Dunarii" a ramas blocat, in noaptea de sambata spre duminica, in jurul orei 3.00, la intrarea in comuna Ceamurlia de Jos. "Masina se intorcea de la un incendiu aparut la o gospodarie din comuna Lunca, din cauza unui cos de fum stricat, evenimentul neprovocand victime", a declarat Nicolae Solomon, purtatorul de cuvant al Grupului Judetean de Pompieri "Delta Dunarii". El a mai spus ca, in timp ce se indrepta spre municipiu, autovehiculul a intrat intr-o movila de zapada, de unde nu a mai putut iesi, in ciuda numeroaselor incercari.
Cu sania la maternitate
O femeie din satul Scanteia, comuna Jaristea, a trebuit sa fie transportata cu sania trasa de cai pentru a primi ajutor medical de specialitate, transmite Rompres. Conform dispecerului de serviciu din cadrul Regiei judetene de Drumuri si Poduri, angajatii de la Ambulanta au solicitat sprijinul drumarilor pentru a ajunge la Jaristea. "Din pacate, nu am reusit sa ii ajutam pe cei de la Ambulanta decat cu escorta, pana in centrul comunei. Femeia gravida a ajuns la Ambulanta cu sania trasa de cai si de acolo la Spitalul Judetean", a explicat dispecerul Regiei Judetene de Drumuri si Poduri. Sambata seara, o alta Ambulanta a ramas blocata in trafic in zona localitatii vrancene Bordeasca, care a fost scoasa din nameti tot de drumari.
Autobuz cu nuntasi blocat in nameti
Drumarii buzoieni au scos din nameti, in noaptea de sambata spre duminica, peste 100 de autoturisme, o ambulanta si un autobuz. Laurentia Anton, directorul societatii Drumuri judetene Buzau, afirma ca pe 7 tronsoane rutiere circulatia este blocata de peste 24 de ore. "Drumarii au petrecut o noapte cu peripetii, inselati de stratul de zapada mic, 10-15 centimetri, multi soferi se aventureaza in trafic fara sa tina cont de dopurile de peste 2 metri care s-au format pe soselele din sudul judetului. Din cauza viscolului puternic, utilajele noastre au fost folosite mai ales pentru deblocarea vehiculelor, cum a fost cazul si unui autobuz cu nuntasi, care s-a inzapezit la intrarea in localitatea Balaceanu", a mai spus Laurentia Anton.
Trenuri anulate din cauza viscolului
Mai multe curse feroviare erau anulate, ieri la pranz, in timp ce alte trenuri ajung cu intarzieri de zeci de minute la statia de destinatie, din cauza ninsorilor abundente si a viscolului. Potrivit paginii de Internet a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, duminica dupa-amiaza, sase curse feroviare pe ruta Constanta - Bucuresti Obor, Videle - Giurgiu, Bucuresti - Slobozia si Slobozia - Fetesti au fost anulate din cauza viscolului, pe liniile respective intervenindu-se cu mijloace de deszapezire. De asemenea, mai multe trenuri care circula de la Bucuresti, Slobozia si Medgidia spre Constanta sau Tulcea ajung la statia de destinatie cu intarzieri cuprinse intre 25 si 118 minute. Ieri dupa-amiaza, trei trenuri plecate din Faurei, cu destinatia Cernavoda Pod, Urziceni si Braila circulau cu restrictie de viteza, din cauza vantului puternic.
In Capitala, deszapezirea a fost lasata pentru astazi
In Bucuresti, ieri dimineata se circula cu dificultate pe majoritatea bulevardelor, iar strazile secundare erau impracticabile. Potrivit autoritatilor, prioritate in deszapezire au avut strazile pe care circula mijloacele de transport in comun. Razvan Murgeanu, primarul general interimar, a anuntat ca municipalitatea a actionat cu utilajele speciale pentru deszapezire, astfel incat tot parcul de masini al RATB sa functioneze in conditii normale. De vineri pana aseara, societatile de deszapezire au utilizat cateva sute de cisterne cu solutii antiinghet, dar plugurile s-au dovedit mult mai eficiente. Edilul a recunoscut ca, din cauza ninsorii abundente, imprastierea pe strazi a clorurii de calciu si a solutiei eco-taw a fost oprita, intrucat era inutila. Numai in perioadele in care nu a mai nins, autoritatile au actionat simultan prin aplicarea de solutie antiinghet si pluguire. Daca vineri si sambata s-au folosit permanent 150 de pluguri, numarul acestora a trebuit sa fie dublat ieri, in conditiile in care nametii atinsesera 30 cm pe strada. Murgeanu a mai anuntat ca utilajele de deszapezire vor intra pe strazile secundare abia astazi.
Edilul sef al Capitalei continua sa faca apel catre posesorii de autoturisme sa evite traficul, cu exceptia cazurilor de urgenta, si sa foloseasca mijloacele RATB. Totodata, el a anuntat ca va emite o dispozitie de oprire a circulatiei in Bucuresti - cu exceptia masinilor RATB, Pompieri, Salvare - numai daca ninsoarea va continua. Singurul primar nemultumit de prestatia firmei de deszapezire este Neculai Ontanu, care a amendat cu 100 de milioane de lei societatea Supercom.
Amenzi pentru necuratarea trotuarelor
Incepand de astazi, edilii sectoarelor bucurestene au dispus amendarea persoanelor fizice si juridice din Sectorul 2, proprietari de imobile, care nu-si vor curata trotuarul din fata cladirilor, amenzi de pana la cinci milioane de lei, de catre inspectorii primariei incepand de azi, luni, 31 ianuarie a.c.
Primarul Neculai Ontanu a dispus inceperea actiunii de verificare si sanctionare a tuturor celor care nu respecta prevederile legale care mentioneaza obligativitatea indepartarii zapezii din jurul proprietatilor pe care le detin bucurestenii.
Conform actelor in vigoare, persoanele fizice si juridice au indatorirea sa intreprinda toate masurile necesare pentru curatarea zonelor din vecinatatea cladirilor care le apartin, indiferent daca acestea au destinatia de locuinte, spatii comerciale sau birouri.
In caz de nerespectare a acestor obligatii, amenzile contraventionale pentru persoanele fizice sunt cuprinse intre 250.000 si un milion de lei, iar pentru persoanele juridice intre 500.000 si cinci milioane de lei.
Politia rutiera a restrictionat circulatia camioanelor
Circulatia autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone a fost restrictionata temporar pe sectoarele de drum afectate de caderile de zapada, a anuntat Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Pe celelalte drumuri acoperite de polei, zapada sau gheata, echipajele politiei rutiere au anuntat ca vor verifica toate autovehiculele mai grele de 3,5 tone daca sunt dotate cu anvelope de iarna si lanturi sau alte echipamente antiderapante. In cazul in care autovehiculele nu sunt echipate corespunzator li se va interzice circulatia pe sectoarele de drum national acoperite de zapada, gheata sau polei si vor fi sanctionate.
Conducatorii auto sunt sfatuiti de Directia Politie Rutiera sa renunte la deplasarile pe distante lungi pe drumurile acoperite cu zapada, gheata sau polei. Daca totusi se incumeta, este bine sa se informeze din timp asupra particularitatilor concrete de circulatie pe traseele ce urmeaza a fi parcurse, sa aiba autovehiculele echipate cu lanturi antiderapante, sa posede lopata si nisip, iar instalatia de dezaburire-climatizare si sistemul de iluminare semnalizare sa fie in perfecta stare. Totodata, se recomanda a nu se brusca comenzile autovehiculului, precum si folosirea cu predilectie a franei de motor. Inainte de a pleca la drum, conducatorii auto sunt sfatuiti sa sune la dispeceratul Comandamentului Central de Iarna care functioneaza in cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului la tel.: 021 - 315.75.66 sau 021 - 212.60.70, pentru a afla informatii despre starea drumurilor nationale si restrictiile de circulatie.
Potrivit Inspectoratului General al Politiei de Frontiera - in baza unui ordin al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului si al Ministerului Administratiei si Internelor - incepand de sambata, ora 22.00, pana ieri la ora 16.00, autovehiculele pentru transport de marfa, cu masa totala maxima admisa mai mare de 12 tone nu au putut circula in Romania daca nu erau echipate corespunzator (lanturi antiderapante, lopeti si ladite cu nisip). Potrivit IGPF, tir-urile cu masa mai mare de 12 tone pot intra in tara prin punctele de frontiera: Bechet, Portile de Fier I, Calafat, Giurgiu, Ostrov, Negru-Voda, Vama Veche, Galati, Oancea, Albita si Sculeni.
Sprijin de la jandarmi
Potrivit Comandamentului National al Jandarmeriei, autoritatile locale din mai multe judete au cerut sprijinul jandarmilor pentru dezapezire. Astfel, la solicitarea Prefecturii Olt, un jandarm angajat pe baza de contract si zece militari in termen de la Comandamentul judetean de Jandarmi Olt au intervenit pentru deszapezire, la institutiile publice din municipiul Slatina - sediul Prefecturii, al Consiliul judetean si cladirile principalelor magazine alimentare din centrul orasului. Tot ieri, la solicitarea Primariei municipiului Lugoj, un subofiter si 50 de militari in termen de la Comandamentul judetean de Jandarmi au participat la deszapezirea strazilor din oras.
La solicitarea Primariei Medgidia, un ofiter, un subofiter, zece jandarmi angajati pe baza de contract si zece militari in termen de la Comandamentul judetean Constanta ajuta la deszapezire. Si la Tulcea, la solicitarea Prefecturii, jandarmii ajuta la deszapezire, in centrul municipiului.
Ultima ora
Gheorghe Dobre, ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, a anuntat aseara, intr-o conferinta de presa, ca va lua masura inchiderii circulatiei pe crumurile nationale in zonele in care va fi viscol, pentru a se evita inzapezirea autovehiculelor. El sustine ca interventia utilajelor este practic imposibila in perioada de viscol si s-a dovedit, de altfel, ineficienta in ultimele doua zile. Ministrul Dobre a mai anuntat ca suspendarea circulatiei anumitor trenuri a fost o masura luata din acelasi motiv, respectiv pentru evitarea inzapezirii trenurilor in camp, acolo unde este viscol. Gheorghe Dobre a precizat, de asemenea, ca a inchis aeroportul de la Constanta din cauza conditiilor meteo nefavorabile.