* Numirea secretarilor de stat, un efort de durata
* Drum intins catre Tratatul de aderare la UE
* Guvernul si FMI, deocamdata pe aceeasi partie
* Dilema CNSAS
* Campanie pentru candidatura la primarie
* Telenovela "Fii contra tati" in PSD.
Anul 2004 a declansat dezbateri vii pe teme cu adevarat importante: coruptia de la varf, constructia bugetara, integrarea in Uniunea Europeana etc. Prea putin insa s-a vorbit despre oameni. Cine ar trebui sa conduca Romania, ce valori trebuie sa reprezinte, ce experinta trebuie sa aiba. Au fost incercari izolate de a aduce in discutie schimbarea establishment-ului. Cozmin Gusa si Victor Ponta au fost printre putinii tineri politicieni care si-au asumat discursuri privind schimbarea clasei politice, care au vorbit nu numai de apartenenta de partid, ci si de competenta. Amandoi au ajuns sa faca opozitie in cadrul partidelor lor.
O alta tema pe care ambele blocuri politice importante au eliminat-o din dezbatere a fost cea a sanatatii. Nici macar mass media nu a mai adus in discutie acest subiect cu adevarat important pentru romani. Chiar daca traim in postmodernism, unde ni se spune ca nu exista realitate ci doar discurs despre aceasta, este suficient sa mergem in spitale si sa constatam ca acolo se intampla cele mai mari drame umane. Si toate acestea nu din cauza subfinantarii sau a coruptiei.
Un caz relevant cu valoare de simptom este incercarea permanenta de discreditare a unor medici de valoare pentru a face loc unor persoane mediocre profesional. Cazul Institutului C.C. Iliescu (Fundeni), unde directorul Serban Bradisteanu, unul dintre cei mai buni chirurgi romani, este sabotat permanent de o camarila ce vrea sa modifice criteriile de performanta cu cele de apartenenta.
Este important pentru Alianta sa nu cedeze presiunii grupurilor in detrimentul competentei.
De ce?
* Numirea secretarilor de stat ai coalitiei guvernamentale a intarziat un timp nepermis de lung, ceea ce arunca mari semne de intrebare atat asupra ritmului activitatii actualului Executiv, cat si asupra "pepinierei de cadre" a puterii PNL-PD-PUR-UDMR.
Din cauza negocierilor dificile intre partide si a filtrului dens impus de premierul Calin Popescu Tariceanu in alegerea colaboratorilor directi ai ministrilor sai, s-a ajuns in inedita situatie ca, la mai bine de o luna de zile de la instalarea cabinetului, garnitura de secretari de stat sa nu fie inca completa. Aceasta conjunctura aminteste de incrancenatele lupte de culise de pe vremea fostei CDR, cand posturile de conducere se transau, nu fara scanteile de rigoare, in COCOPO-uri si COCOPA-uri, amanandu-se astfel sine die necesarele reforme institutionale.
Si saptamana trecuta, in mai multe ministere si agentii guvernamentale coabitarea cu oamenii PSD s-a mentinut. La nivel teritorial, pastrarea in fruntea institutiilor descentralizate (fie ca acestea sunt directii de sanatate, inspectorate scolare ori directii veterinare) a exponentilor fostei puteri a continuat sa provoace valuri de nemultumire in randul tuturor celor care au dorit si au actionat pentru schimbare, de la politicienii locali si pana la simplii votanti ai Aliantei DA.
* Daca in plan intern activitatea Cabinetului Tariceanu n-a reusit sa multumeasca pe toata lumea, in plan extern debutul la guvernare a fost apreciat pozitiv. La Bruxelles, toti oficialii europeni au salutat declansarea marii lupte impotriva coruptiei si au remarcat ca semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana pe 25 aprilie nu va intampina obstacole daca se continua reformele Administratiei si Justitiei. Mai departe, dupa semnarea Tratatului, UE va monitoriza la sange tot cele doua domenii sensibile, de unde rezulta ca ministrii Monica Macovei (Justitie) si Vasile Blaga (Administratie si Interne) ar trebui sa se bucure in continuare de sustinerea intregului Cabinet pentru schimbarile dureroase ale domeniilor pe care le pastoresc.
* Celalalt examen extern al Guvernului Tariceanu, avand ca profesor Fondul Monetar International, este abia la inceput. Insa vestile care razbat dincolo de usile negociatorilor nu sunt deloc incurajatoare pentru economistii aflati la putere, chiar daca examinatii si examinatorii s-au dat prieteneste cu schiurile pe aceeasi partie.
Ciocnirea dintre atitudinea reformista pe termen lung a noului Executiv roman si retetele fixe ale FMI reclama gasirea rapida a unor solutii de compromis pentru completarea golurilor bugetare. Cum flexibilitatea expertilor organismului financiar international este limitata, iar actualul Guvern tine cu dintii de viziunile sale asupra economiei si politicilor salariale, sunt de asteptat mai multe momente tensionate in urmatoarele doua saptamani de negocieri.
* Saptamana trecuta am aflat de la directorul SRI, Radu Timofte, un fapt care ne-a daramat tot ce stiam despre CNSAS. Ca la aceasta institutie au fost predate de catre SRI toate dosarele care tin de cultura si de radioul si televiziunea publice si ca CNSAS avea deja un spatiu in care putea prelua toata arhiva fostei Securitati - 15 kilometri de dosare. Directorul SRI chiar i-a amenintat ca a doua zi o incarca in camioane si le-o descarca la poarta. Din partea CNSAS nu am avut nici o reactie, ba din contra, vedem ca din grupul celor trei intelectuali - Plesu, Patapievici si Dinescu - numai ultimul mai are ceva de-a face cu institutia la acest moment, ceilalti ocupandu-se de altceva acum. Nu putem sa nu ne intrebam cine anume a spus adevarul, de ce subiectul este abandonat in acest moment, de ce nu mai este nevoie de cei trei in institutie pentru a termina ce au inceput, de ce Traian Basescu cand doreste sa discute cu cineva de la CNSAS nu discuta cu presedintele acesteia, de ce nu s-a spus totul despre oamenii de cultura si despre angajatii din radioteleviziunea publica daca tot aveau dosarele, cine blocheaza activitatea institutiei in acest moment si altele. Cu totii am trait cu impresia ca activitatea CNSAS este un demers reparatoriu, necesar pentru societatea romaneasca, indiferent cine se afla la putere. Acum il vedem oarecum abandonat si asteptam sa aflam de ce.
* Lupta electorala din Bucuresti continua sa capteze o mare parte din energiile politice ale puterii. Pentru prima oara am vazut tensiuni in cadrul Aliantei DA, invocandu-se nerespectarea protocolului de functionare. Ajungi chiar sa crezi ca lupta electorala din cadrul aliantei este mai crancena decat cea propriu-zisa din campania pentru aceste alegeri. PNL doreste sa demonstreze ca are membri care pot candida uninominal, iar PD nu doreste sa piarda o reduta simbolica. Asteptam sondajul in urma caruia va fi desemnat candidatul comun si, de asemenea, care va fi evolutia celor doi concurenti. Adriean Videanu a anuntat ca va demisiona din Guvern in cazul nominalizarii, de unde putem deduce ca a ocupat aceasta functie pentru a avea vizibilitatea necesara lansarii unei candidaturi, iar Ludovic Orban de pe postul de viceprimar ne vorbeste doar despre administratia locala si problemele ei. Dupa cum stim, alegerile din Bucuresti s-au pierdut sau castigat intotdeauna pe criterii politice, iar atitudinea partidelor din alianta fata de acestea sunt un barometru al relatiilor dintre ele.
* PSD trece prin clipe grele. Tinerii partidului, promovati in functii, insista pentru analize riguroase ale pierderii puterii, in ciuda castigarii alegerilor, iar unii dintre "batranii lupi" doresc cu nesat judecarea presedintelui Adrian Nastase. Peste toata fierberea din PSD a cazut ca bomboana pe coliva masacrul vanatoresc la care au luat parte Nastase si fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu. Iritarea generata de impuscarea mistretilor si de condamnarea publica a acestui gest a dat in clocot. Intr-un prim episod al telenovelei vanatoresti social-democrate, "fiii" din PSD s-au ridicat cu armele legislative impotriva "tatilor", promitand restrictionarea drastica a cumplitului obicei de a impusca fiinte nevinovate.
Ce va fi?
* Saptamana aceasta va aduce completarea locurilor libere din organigrama Guvernului.
* Totodata, sunt asteptate si urmatoarele episoade ale luptei anti-vanatori din PSD.
* Traian Basescu se va afla la Londra, nodul din mijlocul axei pe care ne-a propus-o la investire