Ziua Logo
  Nr. 3233 de sambata, 29 ianuarie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Financiar
Sa fie primit
O jumatate de miliard de dolari de la BIRD
-- Imprumutul va fi destinat dezvoltarii infrastructurii, sanatatii, sectoarelor agricol si minier * Anand Seth, reprezentantul Bancii Mondiale pentru Romania, a conchis cu talc: "Multe s-au facut, multe au ramas de realizat"
In lipsa sampaniei de care a intrebat zambind la final premierul Calin Popescu Tariceanu, Guvernul a semnat ieri o serie de contracte cu Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD). Aceasta va oferi Romaniei, cu titlu de imprumut, peste o jumatate de miliard de dolari, destinati dezvoltarii infrastructurii, sanatatii, sectorului agricol si minier. Guvernul va participa, de asemenea, cu o anumita suma de la buget pentru realizarea proiectelor. De altfel, din declaratiile premierului roman si ale reprezentantului Bancii Mondiale pentru Romania Anand Seth, n-au lipsit frazele clasice de sustinere a angajamentelor tarii noastre de a deveni membra a Uniunii Europene. Tariceanu a multumit pentru ajutorul acordat care va sprijini Romania sa indeplineasca mai repede criteriile de integrare in UE, iar Anand Seth, a subliniat ca multe s-au facut dar si multe au mai ramas de realizat pana la momentul aderarii la Uniunea Europeana.
Ce prevad acordurile
Imprumuturile sunt acordate pe o perioada de 17 ani, cu cinci ani perioada de gratie, la o dobanda egala cu rata LIBOR la sase luni pentru depozitele in valuta imprumuturilor, la care se adauga o marja totala de 0,75 la suta, dar care poate fi redusa in functie de decizia Consiliului Directorilor Executivi ai BIRD.
Primul acord prevede ca Romania va beneficia de 225 milioane dolari pentru investitii in domeniul transportului rutier, feroviar si cu metroul. Statul roman va participa cu fonduri de aproximativ 146,34 milioane euro, reprezentand aproape 40 la suta din valoarea intregului proiect. Cu aceste fonduri vor fi refacute soselele de centura ale oraselor Bacau, Brasov, Reghin, Medias si Targu Mures.
Al doilea acord de imprumut semnat, in valoare de 41,4 milioane euro, este destinat finantarii Proiectului privind modernizarea sistemului de informare si cunoastere in agricultura. Principalul obiectiv este imbunatatirea competitivitatii fermierilor si procesatorilor de produse agricole, prin facilitarea accesului la cunostintele cu privire la tehnologiile legate de productie, controlul calitatii, siguranta alimentara, procesare si marketing in conformitate cu cerintele Uniunii Europene. Romania va participa cu fonduri in valoare de 18,48 milioane euro.
Proiectul privind inchiderea minelor, refacerea mediului si regenerarea socio-economica va beneficia de o finantare de 120 milioane dolari din partea BIRD. Costul total al proiectului este de 148,88 milioane dolari, finantarea partii romane cifrandu-se la 28,88 milioane dolari. Principalele componente vizeaza inchiderea minelor si reabilitarea mediului, precum si regenerarea socio-economica, inclusiv prin sprijinirea activitatilor de creare de noi locuri de munca, acordarea de microcredite, crearea de centre de afaceri in Valea Jiului sau modernizarea infrastructurii.
Ultimul acord, cu o valoare de totala de 167,88 milioane euro, va fi finantat de BIRD cu 65,11 milioane euro, Banca Europeana de Investitii (66,4 milioane euro), precum si din alocatii de la Bugetul de stat de circa 36,38 milioane euro. Principalele componente ale proiectului vizeaza reabilitarea si dotarea cu echipamente medicale a maternitatilor si unitatilor de neonatologie, imbunatatirea calitatii asistentei medicale de urgenta si a asistentei medicale primare.
Bogdana PAUN 
A r h i v a
  Guvernul isi crapa capul de pragul FMI    
  BNR considera inoportuna amanarea liberalizarii contului de capital    
 Top afisari / comentarii 
 "Scoala mea iubita/Bine te-am gasit" (901 afisari)
 Topul profesorilor din Scoala nr. 56 (113 afisari)
 "Camping'' Urziceni, furnizor pentru trupele NATO (107 afisari)
 Bogdan Albu consuma droguri (84 afisari)
 Interzis fara lanturi pe zapada (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00909 sec.