Ziua Logo
  Nr. 3233 de sambata, 29 ianuarie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Financiar
Guvernul isi crapa capul de pragul FMI
-- FMI a solicitat Guvernului sa majoreze, la 1 iulie, peste nivelul programat, accizele la benzina, tutun si bauturi alcoolice * Pretul benzinei ar putea creste, in vara, pana la 34.000 de lei/litru
Pretul benzinei ar putea urca, la mijlocul acestui an, spre 34.000 de lei/litru, in urma majorarii accizei peste nivelul asumat in calendarul de armonizare cu UE, pentru a raspunde solicitarii Fondului Monetar International (FMI) de asigurare a veniturilor bugetare, au declarat ieri, pentru Mediafax, surse apropiate negocierilor. Potrivit sursei citate, Guvernul va accepta, cel mai probabil, cererea FMI de a majora, la mijlocul acestui an, peste nivelul programat, accizele la benzina, tutun si bauturi alcoolice, dupa ce a respins categoric orice modificare a TVA. "Expertii FMI isi mentin estimarile privind scaderea veniturilor bugetare cu cel putin 30.000 de miliarde de lei prin aplicarea cotei unice de impozitare de 16%. In compensare au cerut la nivelul veniturilor un surplus din majorarea accizelor sau TVA, a doua varianta fiind exclusa de actualul Executiv", a mai spus oficialul, care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Majorarea accizelor ar urma sa aduca venituri bugetare suplimentare echivalente cu 0,5% - 1% din PIB.
Conform angajamentelor asumate in cadrul negocierilor cu Uniunea Europeana la capitolul Impozitare, Romania trebuie sa creasca acciza, la 1 iulie 2005, cu cate 10 euro/tona (aproximativ 400 lei/litru) pentru benzina cu plumb si fara plumb si cu 22 de euro/tona (880 lei/litru) pentru motorina utilizata drept carburant auto. Urmatorul pas pentru a ajunge la cota aplicata in UE va fi de 14 euro la benzina cu plumb, 10 euro la benzina fara plumb si 23 de euro la motorina. Pe de alta parte, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a anuntat, recent, ca la 1 iulie 2005 vor fi introduse accize pentru energie electrica, gaze naturale si pacura. Taxele urmeaza sa atinga gradual, pana la data aderarii sau la expirarea perioadelor de tranzitie solicitate si obtinute, nivelurile minime ale accizelor prevazute de legislatia comunitara. Cele mai mari diferente se regasesc la bauturile alcoolice, unde numai la 1 iulie sunt deja programate cresteri ale accizelor de 130 de euro/hectolitru de alcool pur. Pana la 1 iulie 2006, programul prevede o noua majorare cu 140 de euro/hl alcool pur, pana la 550 de euro.
Deficit bugetar zero
Diferente semnificative comparativ cu plafonul minim din Uniunea Europeana exista si in cazul accizelor la tigarete, dar calendarul de armonizare prevede o perioada de aliniere de trei ani dupa momentul aderarii. Fata de nivelul actual, acciza pentru tigarete ar urma sa fie majorata cu 47,5 euro/1000 de tigarete, din care numai 3 euro/1000 de tigarete sunt programati pentru 1 iulie 2004. Reprezentantii FMI au mai solicitat majorarea numarului de salariati care vor fi disponibilizati in industria miniera pana la 6500 de persoane si cresterea tarifelor la electricitate, gaze naturale si energie termica.
Pe de alta parte, potrivit Mediafax, expertii FMI doresc, pentru acest an, o reducere a deficitului bugetar al Romaniei cu cel putin 0,5 puncte fata de 2004, cand s-a plasat la 1,1-1,2% din PIB, analizand chiar varianta unui deficit zero. Bugetul de stat pentru 2005, elaborat in toamna anului trecut, prevede un deficit consolidat de 1,5% din PIB. (A.G.C.)
A r h i v a
  O jumatate de miliard de dolari de la BIRD    
  BNR considera inoportuna amanarea liberalizarii contului de capital    
 Top afisari / comentarii 
 "Scoala mea iubita/Bine te-am gasit" (901 afisari)
 Topul profesorilor din Scoala nr. 56 (113 afisari)
 "Camping'' Urziceni, furnizor pentru trupele NATO (107 afisari)
 Bogdan Albu consuma droguri (84 afisari)
 Interzis fara lanturi pe zapada (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01913 sec.