Ziua Logo
  Nr. 3233 de sambata, 29 ianuarie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Exclusivitate in presa romaneasca
Comisia Electorala Irakiana: Nu va fi un scrutin ideal
"Nu ne pasa de amenintarile teroristilor!" Aceasta afirmatie a fost facuta joi seara de catre unul din membrii Comisiei Independente Electorale a Irakului, intr-o teleconferinta prin satelit cu reprezentantii presei europene, la care a participat si ZIUA. Doctorul Farid Ayar, membru al Comisiei Independente Electorale a Irakului si fost purtator de cuvant al acestui organism, a raspuns intr-un ton exagerat de optimist la intrebarile jurnalistilor europeni privind problemele alegerilor din Irak. Una din temele pe care jurnalistii au accentuat cel mai mult a fost posibilitatea ca cei 20 la suta de sunniti din Irak sa boicoteze scrutinul sau sa nu se prezinte la vot. "Sunt sigur ca sunnitii se vor prezenta la vot. Sunt multe partide care ii reprezinta pe sunniti si care au anuntat ca vor participa la alegeri. E adevarat ca o parte dintre sunniti s-ar putea sa nu participe pentru ca le e frica, dar majoritatea sunnitilor vor participa la alegeri", a declarat reprezentantul comisiei electorale irakiene. Doctorul Farid Ayar a apreciat ca amenintarile de atentate nu vor influenta prea mult desfasurarea alegerilor, si s-a declarat sigur ca la vot se vor prezenta foarte multi irakieni. Oficialul irakian a declarat ca centrele electorale vor fi bine pazite de politia irakiana si de garda nationala. "Procesul de vot din Irak este foarte credibil si nu vom lasa pe nimeni sa voteze in mai multe centre de votare", a asigurat Farid Ayar. "Asteptam ca cei mai multi irakieni sa vina la urne. Facem tot ce putem sa securizam toate centrele de votare din Irak. Credem ca alegerile se vor desfasura foarte bine si nu cred ca teroristii vor putea sa pedepseasca votantii, pentru ca ne asteptam sa avem opt-noua-zece milioane de cetateni care vor vota. Exista aceasta amenintare, dar nu ne pasa de ea, suntem siguri ca vom reusi pana la capat in aceste alegeri", a mai adaugat reprezentantul Comisiei Independente Electorale a Irakului.
Chestionat de reprezentantul ZIUA, Farid Ayar a admis ca la aceste alegeri exista numai 128 de observatori internationali, insa a adaugat ca sunt numerosi observatori irakieni. De asemenea, responsabilul irakian a declarat pentru ZIUA ca "nu vor fi urne mobile. Nu avem atatea resurse umane necesare. Dar asta nu va afecta credibilitatea alegerilor". Farid Ayar a declarat ca in cursul zilei de astazi vor fi facute publice locatiile tuturor centrelor de votare din Irak, iar rezultatele finale ale alegerilor vor fi publicate intre 7 si 10 februarie. "Credem ca aceste alegeri vor decurge foarte bine. Alegerile se vor afla sub controlul comisiei noastre, care este libera, independenta si neguvernamentala. Am fost alesi de ONU si nu avem nici o legatura cu Guvernul si nici cu partidele politice", a mai declarat Farid Ayar.
Cativa dintre jurnalistii participanti la teleconferinta s-au aratat nemultumiti de optimismul exagerat al oficialului irakian, care a ajuns la un moment dat sa sugereze ca rapirile din Irak sunt un lucru normal. In final, reprezentantul Comisiei Independente Electorale a Irakului a fost nevoit sa accepte ca ar putea exista probleme semnificative la aceste alegeri. "Avem 6000 de centre de votare in tot Irakul, si nu cred ca ei vor putea ataca toate aceste centre. Noi trebuie sa mergem mai departe cu aceste alegeri, pentru binele poporului irakian. Nu le putem amana la nesfarsit. Nu am spus ca vor fi niste alegeri ideale, dar aceste alegeri vor avea loc", a conchis doctorul Farid Ayar.
George COMAN 
A r h i v a
  Nastase incoltit    51 comentarii
  Presa germana il compara pe Nastase cu Dracula    5 comentarii
  Flutur a decapitat Domeniile Statului    3 comentarii
  Rosia Montana, otrava la granita UE    
  Interzis fara lanturi pe zapada    2 comentarii
  "Alegerile indica inceputul democratiei in Irak"    2 comentarii
  111 liste la primul scrutin dupa dictatura    
  60 de beri i-au salvat viata    4 comentarii
  Manevra lui Nastase respinsa de Curtea Constitutionala    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 "Scoala mea iubita/Bine te-am gasit" (901 afisari)
 Topul profesorilor din Scoala nr. 56 (113 afisari)
 "Camping'' Urziceni, furnizor pentru trupele NATO (107 afisari)
 Bogdan Albu consuma droguri (84 afisari)
 Interzis fara lanturi pe zapada (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02052 sec.