Ziua Logo
  Nr. 3233 de sambata, 29 ianuarie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
111 liste la primul scrutin dupa dictatura
-- Cetatenii irakieni voteaza maine pentru prima data dupa caderea regimului de 24 de ani al lui Saddam Hussein * Trupele coalitiei conduse de SUA controleaza acum Irakul, iar alegerile sunt amenintate de atacurile teroriste
Electoratul irakian este chemat, maine, la urne, in cadrul unui scrutin proportional, pentru a desemna cei 275 de deputati ai Adunarii Nationale de tranzitie si 18 consilii provinciale, iar kurzii trebuie sa-si aleaga cei 111 deputati din Parlamentul autonom creat in 1992. In competitie sunt 111 liste - noua coalitii, 75 de partide si 27 de candidati individuali - astfel incat se poate spune ca alegerile actuale sunt cele mai disputate din istoria unei tari, dupa o lunga dictatura a Partidului Baas al lui Saddam Hussein. Dupa inlaturarea, in aprilie 2003, a regimului condus de Saddam Hussein, membrii Consiliilor provinciale si ai Consiliului National Interimar au fost desemnati de Statele Unite sau de personalitati irakiene, numai Parlamentul kurd fiind format din membri alesi de electorat. Este vorba, de fapt, de un triplu scrutin, fiecare alegator urmand sa voteze pe doua sau, in cazul kurzilor, chiar trei buletine de vot.
Vot in trei culori
Pentru a reduce riscul confuziei, s-a recurs la un sistem tricolor de tiparire a buletinelor. Candidatii pentru Adunarea nationala de tranzitie sunt inscrisi pe buletine de culoare roz, cei pentru consiliile locale pe buletine albastre, iar candidatii pentru Parlamentul autonom kurd vor fi inscrisi pe buletine turcoaz. Conform Comisiei Electorale, in Irak au fost aduse 50-60 de milioane de buletine de vot securizate, produse in Australia si Canada.
Pentru cele 275 de mandate din Adunarea nationala de tranzitie au fost depuse 111 liste de formatiuni, iar pentru Parlamentul kurd sunt inscrise 13 liste de candidati. Pe listele de candidati trebuie sa fie incluse obligatoriu femei, din trei in trei nume. In privinta consiliilor provinciale, fiecare are cate 45 de membri, cu exceptia celui din Bagdad, care are 55 de membri. In cele 18 provincii ale tarii vor functiona, duminica, 5.578 de birouri de vot, majoritatea amplasate in scoli, dispunand de 28.000 de urne.
Irakienii din strainatate au votat de ieri
Sistemul electoral este proportional, iar voturile vor fi numarate la Bagdad, cu exceptia celor pentru Parlamentul kurd, care vor fi centralizate la Erbil. Comisia Electorala a precizat ca alegerile vor fi supravegheate de mai mult de 25.000 de observatori, dintre care 128 sunt reprezentanti ai organizatiilor internationale, restul fiind observatori independenti irakieni si reprezentanti ai partidelor politice.
Numarul cetatenilor irakieni cu drept de vot este de aproximativ 14 milioane, la care se adauga 1,2 milioane electori irakieni din afara granitelor tarii. Cele 14 tari unde voteaza irakienii din strainatate sunt Australia, Marea Britanie, Canada, Danemarca, Franta, Germania, Iran, Olanda, Suedia, Siria, Turcia, Emiaratele Arabe Unite, Statele Unite si Iordania. In multe din aceste tari, birourile de vot s-au deschis inca de ieri.
Siitii, siguri de majoritate
Este de asteptat ca majoritatea siita, reprezentand 60 la suta din populatia tarii, sa ocupe, in urma votului de maine, posturi cheie in structurile de putere, din care a fost complet exclusa in timpul regimului condus de Saddam Hussein. Sansele siitilor de a obtine o victorie detasata sunt cu atat mai mari cu cat numerosi responsabili ai minoritatii sunnite au lansat apeluri insistente la boicotarea scrutinului.
Adunarii Nationale de tranzitie ii va reveni rolul de a elabora Constitutia, ce va fi aprobata, ulterior, prin re-ferendum. Adunarea va avea un presedinte si doi vicepresedinti. Presedintele este cel care va desemna viitorul premier. Candidatii la functia de prim-ministru in Irak, sunt toti siiti reveniti din exil, au viziuni foarte diferite privind viitorul tarii.
Iyad Allawi, liderul Miscarii pentru intelegere nationala, numit la conducerea Guvernului interimar in luna iunie, a depus eforturi pentru a scapa de imaginea de marioneta a Statelor Unite si, cu cateva zile inaintea alegerilor, se afla intr-o pozitie mult mai buna decit fusese estimat. Conform unui sondaj de opinie realizat de International Republican Institute (IRI), publicat in ianuarie, 61 la suta dintre irakieni considera ca Allawi a administrat tara in mod eficient. El are insa contracandidati puternici, inscrisi pe Lista Unificata Irakiana, sustinuta de marele ayatollah Ali Sistani, liderul spiritual al siitilor. Principalii contracandidati ai lui Allawi sunt actualul vicepresedinte Ibrahim Jaafari si ministrul Finantelor, Adel Abdel Mahdi. In timp ce premierul in exercitiu si-a facut o campanie electorala publica pentru realegere, ceilalti doi candidati siiti nu si-au anuntat programele.
Trei zile de izolare
Guvernul irakian a anuntat masuri de securitate drastice pentru a asigura securitatea derularii scrutinului. Pentru intreaga tara au fost decretate trei zile libere, incepand de azi. In aceasta perioada, granitele cu tarile vecine vor fi inchise, exceptie facand pelerinii irakieni care revin din Hajj. In acest interval, vor fi impuse restrictii de circulatie in cea mai mare parte a tarii, iar portul armelor va fi interzis.
Circulatia va fi redusa drastic, pentru evitarea atentatelor cu masina-capcana, care i-ar putea descuraja pe alegatori. Astfel, deplasarile intre provincii vor fi interzise pe tot parcursul celor trei zile libere, exceptie facand deplasarile membrilor fortelor de securitate si ale membrilor comisiei electorale.
Cu toate acestea, in ultimele saptamani a fost inregistrat un val de atentate antisiite, printre care s-a numarat si cel soldat cu asasinarea seicului Mahmud al-Madahain, reprezentant al marelui ayatollah Ali Sistani, figura emblematica a siitilor din Irak si sustinator al alegerilor. (I.C.)
A r h i v a
  Nastase incoltit    51 comentarii
  Presa germana il compara pe Nastase cu Dracula    5 comentarii
  Flutur a decapitat Domeniile Statului    3 comentarii
  Rosia Montana, otrava la granita UE    
  Interzis fara lanturi pe zapada    2 comentarii
  "Alegerile indica inceputul democratiei in Irak"    2 comentarii
  Comisia Electorala Irakiana: Nu va fi un scrutin ideal    
  60 de beri i-au salvat viata    4 comentarii
  Manevra lui Nastase respinsa de Curtea Constitutionala    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 "Scoala mea iubita/Bine te-am gasit" (901 afisari)
 Topul profesorilor din Scoala nr. 56 (113 afisari)
 "Camping'' Urziceni, furnizor pentru trupele NATO (107 afisari)
 Bogdan Albu consuma droguri (84 afisari)
 Interzis fara lanturi pe zapada (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03476 sec.