Cu doua zile inaintea scrutinului care are loc in Irak, ambasadorul acestei tari la Bucuresti, Adel Murad (foto), a explicat in exclusivitate pentru ZIUA importanta pe care o au aceste alegeri in viitorul Irakului. Va prezentam cele mai interesante opinii ale ambasadorului Irakului la Bucuresti despre cum vor schimba aceste alegeri Irakul si despre tranzitia acestei tari de la dictatura la democratie. Intertitlurile apartin redactiei.
Irakul a trecut in ultima suta de ani prin mai multe razboaie si printr-o dictatura. Cum vad irakienii alegerile care urmeaza?
Din pacate, ultimele alegeri din Irak au avut loc in 1954, in perioada monarhiei, si se pare ca monarhiile orientale sunt mai bune decat regimul republican. Desigur ca pe durata regimului trecut al lui Saddam Hussein s-au desfasurat alegeri, dar rezultatele erau anticipate 100 la suta in favoarea lui Saddam. Si pe langa aceasta in acest timp au fost ucisi un milion de irakieni, pentru ca au fost purtate doua razboaie de ocupatie. Aceste conflicte au provocat pierderi si pagube umane si materiale enorme Irakului. Dupa zeci de ani de dictatura, a venit sa ne salveze o coalitie formata din mai multe state, in prezent aflandu-se in Irak 24 de state, iar dupa apropiatele alegeri vom contribui cu totii la edificarea noului Irak.
La aceste alegeri care se vor desfasura duminica vor participa pe de o parte poporul irakian, care este doritor de pace, de stabilitatet si prosperitate, si pe de alta parte un procent foarte restrans de teroristi care nu doresc decat sa impiedice desfasurarea acestor alegeri. Dar in ciuda tuturor acestor circumstante potrivnice si in ciuda actiunilor teroristilor, poporul irakian va participa la aceste alegeri.
In totalitatea lui, grupul de teroristi e compus din oameni care provin din tarile vecine, si care nu doresc un Irak democratic.
Cum anume vor schimba aceste alegeri viata irakienilor?
Spre exemplu, legislatia provizorie a Irakului stipuleaza ca cel putin 25 la suta din Guvernul Irakului si din Parlament, autoritatea legislativa care va fi rezultatul acestor alegeri, deci 25 la suta din acestea trebuie sa fie in mod obligatoriu femei. Iar acest lucru e ceva nemaiintalnit in Orient. Noi dorim sa intemeiem in Irak un stat democrat, federal, parlamentar, in care resursele si autoritatea politica sa fie distribuite in mod egal in toate zonele Irakului. Pe timpul regimului trecut toate autoritatile politice, militare, diplomatice ale Irakului proveneau dintr-o zona extrem de restransa de la nord de Bagdad (fostii potentati promovati de Saddam Hussein, n.red.). Iar ei nu reprezentau decat cinci la suta din populatia Irakului si au guvernat tara prin fapte criminale.
Nu este logic ca un stat atat de bogat ca Irakul, care dispune de resurse uriase, totalizand 140 de miliarde de barili de petrol - asta e valoarea reala a rezervelor de petrol ale Irakului, fiind statul care detine cele mai mari rezerve de petrol, nu Arabia Saudita - sa fie atat de multa saracie. E paradoxal, inacceptabil, pentru ca daca vizitezi Irakul, constati numai distrugere, in timp ce Irakul dispune de resurse imense de petrol. Putem spune ca Irakul innoata pe lacuri de petrol.
Acum toti irakienii vor participa la alegeri, atat pe teritoriul Irakului cat si in afara granitelor sale. Si in Romania e o comunitate irakiana care numara in jur de 3000 de membri si care au dorit din toata inima sa participe la alegeri, dar din pacate nu ne-am bucurat de sprijinul ONU. Este un lucru pe care vreau sa-l mentionez in mod deosebit. In ultimii 20 de ani ONU a nedreptatit Irakul iar acum nu a colaborat la alegeri.
Asadar aceste alegeri vor avea loc, toti irakienii sunt hotarati sa participe la alegeri in pofida masinilor-capcana si incendierilor. Irakienii vor lua parte la alegeri pentru ca sunt hotarati sa construiasca un nou Irak, un Irak democratic si care sa respecte drepturile omului.
"Credem in urna de vot, nu in bomba incendiara"
Noi credem in urna de vot si nu in bomba incendiara. De aceea subliniez ca amenintarea cu bomba nu va putea in nici un fel sa impiedice urna de vot. Duminica vom alege 275 de membri ai Parlamentului din 7750 de nume. Pe vremea lui Saddam exista o singura persoana, un singur candidat, un singur castigator. Azi sunt 111 partide si aliante si peste 7000 de candidati la Parlament. Noi credem ca alegerile acestea reprezinta inceputul democratiei in Irak, si noi vom triumfa, vom invinge in pofida tuturor actelor teroriste.
Viitorul Parlament rezultat din alegeri va numi un Guvern de tranzitie, interimar, va numi presedintele si vicepresedintii, iar in august va fi elaborata noua Constitutie, care va fi supusa unui referendum si care va deveni Constitutia permanenta de care irakienii au fost privati inca de la intemeierea statului irakian, in 1923. In aceasta Constitutie se va recunoaste ca Irakul e un stat multietnic si multireligios.
Cum comentati faptul ca nu exista observatori straini si nici urne mobile la alegerile din Irak?
Mai devreme am criticat ONU pentru ca ei erau responsabili pentru ca irakienii din strainatate sa poata vota. Exista Organizatia Internationala de Migratie, care apartine ONU, care a primit 92 de milioane de dolari si care din pacate nu a realizat nimic demn de mentionat. Astfel, aici, in Europa de Est, in Macedonia, Cehia, Romania, Moldova, Ungaria, Ucraina, suntem in total peste 10.000 de irakieni, dar nu exista nici un centru de votare. In Suedia exista un centru de votare, si 20 de ore merg cu vaporul cei din Scandinavia pentru a-si exercita dreptul la vot. Deci ONU ar fi trebuit sa intervina, dar aici intervine birocratia lor. (...) Daca ONU n-a fost capabila sa organizeze un centru de votare in Bucuresti, cum credeti ca vor fi in stare sa puna la dispozitie urne mobile in spitale, pentru bolnavi? Potrivit estimarilor noastre aproximativ patru-cinci milioane de irakieni vor fi privati de exercitarea dreptului de vot.
"Razboiul din Irak a fost legitim"
Cum influenteaza razboiul care a avut loc in Irak aceste alegeri?
Mass-media sustin in momentul de fata ca razboiul impotriva Irakului a fost o eroare. Dar prin acest razboi a fost inlaturata cea mai cumplita dictatura. Dar aceste state (care s-au impotrivit interventiei in Irak, n.red.) de ce nu ne-au ajutat pe parcursul acestor 30 de ani de dictatura? Acum se intreaba daca razboiul a fost legitim sau nu, insa poporul irakian a fost zdrobit de dictatura. Toate categoriile poporului irakian sustin ca a fost un razboi legitim.
Dupa incheierea alegerilor, dupa elaborarea Constitutiei si dupa instaurarea securitatii si stabilitatii in Irak, atunci vom cere tuturor fortelor de ocupatie sa paraseasca Irakul.
"Nu vom uita pozitia nobila a Romaniei"
Vor avea companiile romanesti facilitati in relatia cu Irakul, avand in vedere ca Romania s-a aflat in coalitia care a sprijinit noul guvern de la Bagdad?
Nu vom uita niciodata statele care ne-au ajutat. Ne vom deschide portile pentru companiile lor. Nu vom uita pozitia nobila a Romaniei, care si-a trimis tinerii in Irak. Acest lucru nu a facut decat sa consolideze relatiile noastre si in viitor portile noastre vor fi deschise pentru investitii pentru companiile provenind din toate aceste state care ne-au ajutat: Romania, Italia, Spania, Polonia, Ungaria, etc. Noi am preluat un stat distrus, dar acum fondurile Irakului sunt pe maini curate. Acum am inceput sa strangem banii Irakului si ii cheltuim in beneficiul poporului irakian. Statele donatoare ne vor ajuta si la randul nostru vom ajuta tarile care ne-au fost alaturi.
Si nu e vorba numai de chestiunea ajutorului militar trimis de Romania, ci e vorba si de chestiunea politica. Romania a trimis doi ambasadori in Irak, pentru a ajuta la refacerea Ministerului de Externe, si a trimis si alti zeci de experti, pentru care suntem recunoscatori. De aceea domeniul investitiilor va fi deschis Romaniei, pentru ca noi dorim relatii extinse cu Romania.
Actele teroriste prelungesc prezenta SUA in Irak
Afirmati ca irakienii se bucura acum de libertatea de care beneficiaza dupa dictatura. Dar cum va explicati numarul urias al atacurilor teroriste?
In acest moment exista o alianta intre teroristii si fundamentalistii care au venit in Irak din toate statele arabe dupa marea greseala pe care am comis-o prin dizolvarea Politiei de Frontiera si dizolvarea Armatei irakiene. Ben Laden a esuat in Afganistan si a transmis tuturor gruparilor sale sa se reuneasca in Irak. (...)
Noi suntem convinsi ca si daca s-ar retrage toate trupele straine din Irak teroristii vor contiuna sa actioneze.
Noi credem in Opozitie, in rezistenta, dar nu sub forma aceasta, care ucide civili. Sunt multe partide irakiene care sunt impotriva SUA, noi le respectam, pentru ca ei militeaza pentru plecarea fortelor americane, dar o fac in mod pasnic. (...)
Toate aceste acte teroriste nu vor face decat sa duca la prelungirea sederii trupelor straine pe teritoriul Irakului. De aceea o data cu normalizarea situatiei in Irak trupele acestea vor parasi Irakul, conform rezolutiei 1546 a ONU, si nu vor pleca numai americanii, ci toate trupele coalitiei multinationale. (...)
Democratizarea Irakului va cuprinde tot Orientul
Iar viitoarea schimbare care se va produce in Irak va cuprinde tot Orientul, pentru ca se vor deschide toate usile si ferestrele Irakului. Trebuie sa se termine o data cu toate dictaturile. Spre ghinionul poporului irakian, el a fost primul scut care a primit toate loviturile. In momentul de fata noi respectam toate cultele, toate confesiunile din Irak. De aceea numarul candidatilor la alegeri a depasit 7000. Toate aceste programe electorale sustin democratia, regimul federal, respectarea drepturilor omului, respectarea rolului femeii. Consideram ca acesta este inceputul democratiei.