Ziua Logo
  Nr. 3233 de sambata, 29 ianuarie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Rosia Montana, otrava la granita UE
-- Greenpeace avertizeaza: pericolul poluarii cu cianuri este prezent inca in Romania * Autoritatile maghiare conditioneaza si nu prea sprijinul pentru integrare de posibilul dezastru ecologic de la Rosia Montana * In razboiul diplomatic, ungurii nu se sfiesc sa exploateze la nesfarsit cele doua-trei tone de caras si platica moarta pe Tisa
Proiectul "Rosia Montana" este un punct fiebinte pe harta poluarii, utilizarea cianurii in procesul de productie provocand ingrijorare, au declarat, ieri, reprezentantii Greenpeace in Romania, in cadrul unei conferinte de presa care a marcat cinci ani de la accidentul ecologic de la Baia Mare. Poluarea raului Tisa cu cianuri este considerat de Greenpeace drept "cea mai mare catastrofa ecologica din Estul Europei, de la Cernobal incoace". Pe 30 ianuarie 2000, iazul de decantare al uzinei de procesare a minereurilor aurifere "Aurul - Baia Mare" s-a rupt si peste 100.000 de metri cubi de apa reziduala cu cianura si metale grele au ajuns in raurile Lapus si Somes, iar apoi in Tisa. Peste 1.400 de tone de pesti au murit, iar in cateva localitati din Ungaria a fost nevoie de intreruperea apei potabile pentru mai multe zile. "De la acest accident teribil cateva lucruri s-au schimbat in bine in Romania, chiar daca in tara mai exista companii poluatoare, care nu au capacitatea de a investi pentru reducerea riscurilor", a afirmat Herwig Schuster, expert in substante toxice al Greenpeace."Ceea ce ne ingrijoreaza mai mult in acest moment sunt planurile pentru o noua exploatare cu cianura, la suprafata Rosia Montana", a continuat expertul Greenpeace. Greenpeace deruleaza in prezent o campanie internationala impotriva proiectului de la Rosia Montana. "Inca suntem foarte ingrijorati in legatura cu Rosia Montana. Pana acum, campania noastra internationala - concretizata in discutii cu parlamentari europeni - a avut succes. Reducerea suprafetei iazului de la 600 la 400 de hectare a redus riscurile de mediu, dar este inca foarte putin", a mai spus Schuster. Dupa decizia Tribunalului Alba-Iulia de suspendare a executarii certificatului de descarcare de sarcina arheologica pentru masivul Carnic, Greenpeace face apel catre Guvernul roman sa accepte aceasta decizie, care ar opri "de facto" proiectul minier de la Rosia Montana. Reprezentantii Greenpeace au mai spus ca situatia de la Remin Baia Mare s-a imbunatatit, insa intreprinderea prezinta in continuare riscuri, in ciuda investitiilor. "In ciuda imbunatatirilor situatiei mediului in Romania din ultimii cinci ani, mai sunt multe de facut pentru a opri distrugerea mediului. Este insa nevoie de un efort comun al Guvernului, al companiilor, dar mai ales organizatiilor internationale", a mai spus reprezentantul Greenpeace. Printre proiectele de viitor ale Greenpeace pentru Romania se numara si campania impotriva contruirii canalului de la Bastroe. "Vom monitoriza atent deciziile noii conduceri a Ucrainei. Daca vor fi reluate lucrarile, vom incepe protestele", a mai spus Herwig Schuster.
Film despre Rosia Montana, premiat la festivalul de la Trieste
Un documentar ungar despre proiectul minier de la Rosia Montana a castigat, joi, un premiu special si premiul publicului la sectiunea "Documentar" a Festivalului de Film de la Trieste, Italia. "New Eldorado", in regia lui Tibor Kocsis, este un film de 80 de minute despre impactul asupra mediului al proiectului de exploatare aurifera de la Rosia Montana. Documentarul insista asupra controversei din jurul subiectului. Productia a obtinut premiul Planet - Alpe Adria Cinema, in valoare de 2.500 de euro. Distinctia a fost acordata "pentru capacitatea regizorului de a spune povestea proiectului Rosia Montana din Romania, subliniind implicatiile sale asupra jocurilor economice si teritoriale din Noua Europa", potrivit site-ului festivalului. Premiul publicului - o alta premiera a celei de-a 16-a editii - a revenit la sectiunea "Documentar" tot lui "New Eldorado". Acest film a obtinut, anul trecut, un premiu special si la un festival din Romania, Anonimul. (L.M.)
A r h i v a
  Nastase incoltit    51 comentarii
  Presa germana il compara pe Nastase cu Dracula    5 comentarii
  Flutur a decapitat Domeniile Statului    3 comentarii
  Interzis fara lanturi pe zapada    2 comentarii
  "Alegerile indica inceputul democratiei in Irak"    2 comentarii
  111 liste la primul scrutin dupa dictatura    
  Comisia Electorala Irakiana: Nu va fi un scrutin ideal    
  60 de beri i-au salvat viata    4 comentarii
  Manevra lui Nastase respinsa de Curtea Constitutionala    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 "Scoala mea iubita/Bine te-am gasit" (901 afisari)
 Topul profesorilor din Scoala nr. 56 (113 afisari)
 "Camping'' Urziceni, furnizor pentru trupele NATO (107 afisari)
 Bogdan Albu consuma droguri (84 afisari)
 Interzis fara lanturi pe zapada (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02086 sec.