Ziua Logo
  Nr. 3233 de sambata, 29 ianuarie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Ridicarea imunitatii fostilor membri ai guvernului
Serban ORESCU 
In cadrul masurilor pentru starpirea coruptiei - desigur, guvernul a eliminat, ieri, printr-o ordonanta de urgenta, imunitatea fostilor ministri si secretari de stat, pentru a permite astfel cercetarea faptelor savarsite de ei in exercitiul functiunii; in felul acesta, fostii membri ai guvernului vor putea fi cercetati fara o procedura sau aviz prealabil, putand fi pusi sub urmarire asemenea oamenilor obisnuiti. Anterior, pentru aceste demersuri era necesara o procedura speciala foarte greoaie. "Este un mijloc de crestere a transparentei institutionale" - a declarat doamna Monica Macovei, ministrul Justitiei. Principiul - acelasi - va fi aplicabil si secretarilor de stat. Doamna ministru a explicat ca noua reglementare nu trebuie privita ca o masura indreptata impotriva unui anumit guvern - dar aceasta afirmatie nu va impiedica pe unii sa o considere ca atare... Masura este prescrisa de Comisia Europeana; ea corespunde tendintelor din legislatia internationala. Ramane de vazut daca ordonanta de urgenta nu trateaza totusi prea sumar problema; ea deschide calea pentru un mare numar de procese civile, privind despagubiri cerute ministrilor pentru actele lor; odata imunitatea demnitarilor suprimata, apare, deci, necesitatea ca raspunderea civila a demnitarilor sa fie tratata separat, pentru a se preveni aglomerarea instantelor. Foarte probabil este ca se va imputa ordonantei caracterul ei retroactiv, in cazul in care va fi aplicata unor fapte anterioare aparitiei ei; de aceea, nu credem ca va fi aplicata membrilor fostului guvern.
Urmarirea penala a membrilor guvernului este incredintata de ordonanta Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau Parchetului National Anticoruptie, dupa caz.
Ordonanta reglementeaza si transmiterea functiei ministeriale. Membrii guvenului sunt obligati, imediat ce parasesc guvernul, sa prezinte, in termen de 15 zile, un raport privind gestionarea functiei de care au raspuns si sa incheie cu urmasul lor un protocol de predare-primire.
In mod cert, eliminarea imunitatii fostilor membri ai guvernelor inchide o portita prin care inalti demnitari necinstiti se puteau strecura nepedepsiti prin canalele, uneori prea intortocheate, ale Justitiei.
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Ridicarea Imunitatii - este cresterea in valoare a statutului Cetateanului de Rand - recunoasterea DEMOCRATIEI...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Ridicarea imunitatii fostilor membri ai guvernului   de GGane
E un lucru normal, PSD-ul cum a trimis in judecat pe Ioan Muresan si Radu Sarbu.   de balota
A r h i v a
  Inaintea furtunii, Alianta beneficiaza de un pic de liniste    5 comentarii
  Irakul sub alegeri "libere democratice si corecte"    12 comentarii
  Stefan Banulescu (I)    3 comentarii
  "Problema transnistreana nu este o problema locala"    2 comentarii
  Zigzag de ianuarie    2 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Stergerea marilor datorii    2005-01-26
  Dominoul celor cinci - Romania, Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia    2005-01-22
  Intelepciunea maghiarilor - o lectie pentru romani    2005-01-19
  Cine l-a tras de maneca pe domnul Timofte?    2005-01-15
  Interviul domnului Traian Basescu cu "Realitatea TV"    2005-01-12
 Top afisari / comentarii 
 "Scoala mea iubita/Bine te-am gasit" (901 afisari)
 Topul profesorilor din Scoala nr. 56 (113 afisari)
 "Camping'' Urziceni, furnizor pentru trupele NATO (107 afisari)
 Bogdan Albu consuma droguri (84 afisari)
 Interzis fara lanturi pe zapada (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.34715 sec.