Ziua Logo
  Nr. 3233 de sambata, 29 ianuarie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Scenarii la zi
Inaintea furtunii, Alianta beneficiaza de un pic de liniste
Sorin ROSCA STANESCU 
Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Nastase ameninta ca peste doua zile rupe tacerea. Intre timp, face de zor liste de cadre, cu persoanele pe care le agreeaza in calitate de viitori conducatori ai filialelor locale. Ceea ce inseamna o iesire a sa din expectativa. Un posibil avertisment ca liderul PSD intra in contraofensiva, preluand initiativa. Iliescu, la randul lui, isi va anunta aproape cu certitudine candidatura la functia de presedinte PSD. Tot peste doua zile. Adevarul este ca, daca Nastase nu-si arata muschii acum, membrii de partid dispusi in secret sau pe fata sa-l sprijine urmeaza sa fie descurajati si sa se transforme, in cele din urma, in masa de manevra pentru Iliescu. Daca se va intampla sau nu asa, ramane de vazut. In orice situatie, insa, raporturile de putere sunt incerte pana la congresul PSD. Ceea ce inseamna ca nu vom avea un rezultat clar nici peste doua zile, la sfarsitul lunii ianuarie, cand este posibil ca Nastase sa riposteze in cadrul sedintei de Comitet Executiv, nici la conferinta nationala, ci abia in aprilie, la Congres. Pana atunci vor exista doar semnale interpretabile intr-un sens sau altul. Este exact ragazul de liniste de care beneficiaza Alianta. Pentru ca, dupa ce PSD va avea o conducere durabila, indiferent care va fi aceasta, principalul partid-opozitie va actiona dur si coerent impotriva puterii, exploatand la maximum toate greselile acesteia. De aceea, aparenta liniste de care beneficiaza Guvernul Tariceanu este doar inselatoare. Si, tot de aceea, PNL si PD ar trebui sa se grabeasca sa-si reglementeze raporturile interne si sa clarifice varianta optima a fuziunii sau a coabitarii ca partide de sine statatoare. Totusi, nu putem privi raporturile politice de forta ca pe doua situatii si lumi paralele. In realitate, exista o interconditionalitate reciproca. Si, sa nu excludem nici manevrele institutiei prezidentiale. Care vizeaza atat lupta din PSD, cat si desfasurarile de forta din Alianta. In ceea ce-l priveste pe Nastase, caruia si unii si altii doresc sa-i dea lovitura capitala, fiecare tabara foloseste forta celeilalte.
O lovitura puternica de imagine si de autoritate pe care ar putea-o primi Adrian Nastase este eliminarea lui din importanta functie de presedinte al Camerei Deputatilor. O alta dezlantuire a unei "nopti a cutitelor lungi", in cursul careia sa fie pusa sub ancheta - la comanda politica, dar in numele luptei impotriva coruptiei - o serie de operatii frauduloase ori banuite a fi frauduloase, in care sunt implicati lideri PSD din anturajul lui Adrian Nastase. In ambele directii, nu este deloc exclus ca gruparea Iliescu sa colaboreze in secret cu Traian Basescu si cu liderii Aliantei. Sa analizam pe rand cele doua primejdii care il vizeaza pe Nastase. Sub aspect tehnic, inlaturarea lui Nastase de la presedintia Camerei Deputatilor este pe cat de previzibila, pe atat de posibila. Abia sub aspect moral situatia e mai complicata. Cum sa schimbi, la un interval de numai o luna si ceva, un presedinte al Camerei Deputatilor fara ca sa poti sa-i pui in carca vreo greseala majora, savarsita in aceasta calitate? O asemenea masura ar aparea in ochii opiniei publice interne si externe drept un evident abuz, savarsit exclusiv din ratiuni politice. De aceea, in prealabil, Nastase trebuie atacat la imagine. Si, de aici tendinta de a-l implica indirect sau direct in afaceri legate de marea coruptie. Zona in care interesele lui Iliescu sunt convergente cu cele ale Puterii. Si, sa nu uitam ca, la schimb, Iliescu obtine o victorie sigura in PSD, fara riscul unei fracturi in partid, il poate eventual pastra pe Vacaroiu ca presedinte de Senat si, cine stie, ar putea obtine si alte avantaje.
Dar si Alianta trebuie sa se grabeasca. Daca incearca sa-l schimbe pe Nastase de la Camera, trebuie sa fie sigura ca obtine voturile necesare. Altfel va primi o grea lovitura politica. Parlamentarii PD sunt siguri. Dar nu si toti parlamentarii PNL. Deputatii UDMR si PUR nu ascund ca s-ar putea rascula. Daca voteaza pe dos de cum au facut-o in decembrie, sub aspect moral, dar si politic, risca sa se compromita definitiv. Asa ca, initiatorilor debarcarii lui Nastase nu le ramane decat sa se bizuie, daca vor trece la actiune, pe deputatii PSD controlati de Iliescu. Complicat scenariu. Si unde mai pui ca, prin debarcarea lui Nastase si instalarea in fruntea opozitiei a lui Iliescu, Alianta s-ar alege cu un adversar mai puternic decat in conditiile in care in viitorul PSD ar ramane doua centre de putere.
Mai trebuie insa sa se grabeasca Alianta si in raport cu problemele interne. In PNL nu e clara directia in care se va indrepta acest partid. Inainte, spre populari, sau inapoi, spre social-liberalism? Nici in tabara PNL, nici in cea a PD fuziunea nu este, pentru moment, o certitudine. Iar divizarea slabeste Puterea.
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
pentru D-l Dinu   de cosor ion
Adrian Nastase "Calul Troian" din tabara lui Iliescu ->desconspirat? Prea multi printi baroni si conti industriasi si ba   de Marin Marian Gheorghe
Nastase VINATORUL PROFESIONIST   de texanu
VOTURILE PARTIDEI LUI ILIESCU AU DECIS ALEGERILE IN ROMANIA   de texanu
Analiza este corecta !   de +
A r h i v a
  Irakul sub alegeri "libere democratice si corecte"    12 comentarii
  Ridicarea imunitatii fostilor membri ai guvernului    3 comentarii
  Stefan Banulescu (I)    3 comentarii
  "Problema transnistreana nu este o problema locala"    2 comentarii
  Zigzag de ianuarie    2 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Alinierea dupa Ion Iliescu    2005-01-28
  Basescu, unul din paisprezece?    2005-01-27
  Daca Vasile Blaga nu a stiut, acum stie!    2005-01-26
  Poate evita Basescu caderea in capcana?    2005-01-25
  Capcana pentru Traian Basescu    2005-01-24
 Top afisari / comentarii 
 "Scoala mea iubita/Bine te-am gasit" (901 afisari)
 Topul profesorilor din Scoala nr. 56 (113 afisari)
 "Camping'' Urziceni, furnizor pentru trupele NATO (107 afisari)
 Bogdan Albu consuma droguri (84 afisari)
 Interzis fara lanturi pe zapada (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.34931 sec.