Ziua Logo
  Nr. 3182 de vineri, 26 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Profil_social
U.C.M. Resita deruleaza un amplu proces de investitii in tehnologia informatiei
-- Reteaua de comunicatii pe fibra optica permite transferul de date, voce si video � Platforma informatica integrata ERP propusa de Oracle va duce la realizarea unui sistem de date unitar � Implementarea sistemului informatic are ca rezultat scaderea costurilor si eficientizarea activitatii � UCMR a declansat un amplu proces de modernizare si retehnologizare � Sistemul de proiectare CAD-CAM se va integra procesului productiv
Preluarea in decembrie 2003 a pachetului majoritar de actiuni pe care APAPS Il detinea la Uzina Constructoare de Masini Resita de catre consortiul format din societatea INET AG Elvetia si Asociatia Salariatilor a constituit momentul unui nou inceput pentru UCMR.
"Avem o traditie de care suntem mandri. Insa, pentru a putea continua, avem nevoie de schimbare. Numai schimbarea In atitudine, conceptie si tehnologie poate da valoare mostenirii pe care vrem sa o transmitem mai departe", spune Adrian Chebutiu, Presedinte Director General al U.C.M. Resita, cel care conduce o echipa manageriala tanara, dar ambitioasa.
O componenta importanta a planului care vizeaza alinierea la standardele europene de calitate si productivitate o reprezinta investitiile in tehnologia informatiei. Intr-o prima faza, pana la sfarsitul anului 2005, acestea se vor ridica la aproximativ 3 milioane euro si se vor derula pe doua directii majore: 1 � dezvoltarea infrastructurii si implementarea sistemului ERP (Entreprise Resource Planning) si 2 � imbunatatirea proceselor tehnologice, prin aplicarea programului Reproiectare Procese de Afaceri (Business Process Redesign � BPR).
In ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii, in lunile octombrie-noiembrie 2004 au fost accelerate lucrarile pentru realizarea unei retele de comunicatii fiabile. Acest program a vizat cablarea cu fibra optica a tuturor platformelor industriale si realizarea, tot prin fibra optica, a conexiunilor dintre acestea, alegandu-se o solutie centralizata. In acest fel, toate calculatoarele de pe platformele UCMR (ABC, Mociur, Institut si Calnicel) vor face parte din aceeasi retea, solutia aleasa (Virtual Private Network-VPN) permitand transferul integrat de date, voce si video. Intreaga retea este prevazuta cu o bucla redundanta care permite refacerea automata a legaturii intrerupte.
"Pentru comunicatii au fost alese echipamente CISCO de mare fiabilitate, iar serverele si statiile de lucru sunt HP. Pana in prezent au fost deja achizitionate 250 de calculatoare care au fost distribuite directiilor si serviciilor ce nu dispuneau inca de tehnica de calcul adecvata", ne-a declarat Daniela Azuga - Director Tehnologia Informatiei in cadrul UCMR. Doamna Azuga a mai precizat ca investitia pentru realizarea infrastructurii IT se ridica la circa 900.000 USD.
���
Un alt proiect important la nivel IT este reprezentat de implementarea unei platforme ERP (Entreprise Resource Planning. Aceasta vizeaza imbunatatirea comunicarii si a transferului de date intre platforme, dar si intre directii si servicii. Platforma informatica integrata este propusa de ORACLE si va conduce la realizarea unui sistem de date unitar si eficient care va avea un rol deciziv in restructurarea relatiilor dintre compartimente si in derularea proceselor economice din cadrul companiei.
"Sistemul ERP se bazeaza pe o suita Oracle E-Business ce asigura consolidarea si securitatea datelor, precum si integrarea si automatizarea proceselor derulate in companie. Avantajul adoptarii sistemului propus de Oracle este acela ca - datorita modularitatii sale - permite o implementare treptata, incepand cu fluxurile critice la acest moment si continuand cu celelalte sectoare", a aratat Daniel Dediu - Director Implementare in cadrul UCMR, care a subliniat ca acelasi tip de solutie flexibila a fost aleasa si pentru infrastructura.
���
Prima etapa a implementarii ERP vizeaza fluxul proceselor de productie, activitatile financiar-contabile, cele de achizitii si logistica, precum si gestionarea proiectelor de investitii.
Implementarea sistemului Oracle e-Business in aceste sectoare a inceput inca din august 2004 si va dura pana in iunie 2005 - sistemul urmand sa devina operational dupa perioada de testare care se va derula incepand cu luna martie 2005.
Odata cu incheierea acestei prime etape, in toamna anului viitor se va trece la implementarea sistemului in cadrul Departamentului Salarizare (Directia Resurse Umane) si in cadrul Departamentului Mentenanta (Directia Productie).
���
Implementarea platformei ERP la UCMR este prima de acest gen realizata de Oracle in Romania pentru domeniul industriei grele si al constructiilor de masini care realizeaza produse unicat.
Ciclul de productie atipic, cu fluctuatii in ceea ce priveste ritmicitatea aprovizionarii, face ca implementarea sa fie mult mai dificila decat in cazul productiei de serie.
"Cu toate acestea, implementarea sistemului la UCMR nu intampina nici un fel de dificultati, deoarece Oracle a mai realizat, cu succes, astfel de proiecte pentru companii din strainatate; singura problema este adaptarea fluxurilor deja testate la particularitatile UCMR, astfel incat produsul final sa corespunda necesitatilor de organizare ale societatii noastre", a aratat Daniela Azuga.
���
Implementarea acestui sistem informatic unitar este deosebit de important pentru UCMR deoarece are ca rezultat reducerea timpilor alocati planificarii productiei. "Controlul proceselor de productie si, mai ales, stapanirea costurilor reprezinta aspecte foarte importante pentru eficientizarea activitatii", a subliniat Daniel Dediu.
���
Evident, un sistem informatic performant trebuie sa se bazeze si sa deserveasca un flux tehnologic corespunzator. In acest sens, in paralel cu implementarea platformei ERP, a fost declansata si actiunea de Reproiectare a Proceselor de Afaceri (Business Process Redesign - BPR).
Principalul sau scop este imbunatatirea proceselor din momentul preluarii cererilor de oferta, pana la livrarea produsului final.
"Au fost deja elaborate asa-numitele "harti de proces"care arata pana la nivel de detaliu si instructiune cum se vehiculeaza informatia - cine, ce si cum face - "harti de proces" care, in functie de gradul de detaliu, se vor transforma in proceduri. Practic, sunt grafice care arata cum se deruleaza activitatea in UCMR - defalcata pe fiecare compartiment in parte. Astfel, fiecare dintre cei implicati stie exact ce responsabilitati ii revin in cadrul procesului si ce proceduri trebuie urmate pentru derularea sa in mod corect, astfel incat sa se ajunga la rezultatul dorit, in termenul stabilit", ne-a spus Daniel Dediu.
���
Concomitent, UCMR are in vedere si un amplu proces de modernizare si retehnologizare a masinilor si utilajelor, multe dintre acestea aflandu-se la varsta de pensionare. "Incepand cu anul 2005 ne-am propus sa facem investitii in tehnologie cuprinse intre 15-20 milioane euro - investitii care vizeaza atat realizarea unor capacitati noi de productie, cat si modernizarea utilajelor existente. Modernizarea masinilor si utilajelor vechi este un proces amplu ce se va derula pe o perioada de 5-10 ani", ne-a spus Daniel Dediu.
���
Incepand din acest an va fi implementat si un sistem de proiectare CAD-CAM care se va integra procesului productiv - masinile cu comanda digitala urmand sa realizeze produsul conform unui program computerizat dinainte stabilit. "Sistemului de proiectare CAD-CAM va fi compatibil atat cu procesele de productie, cat si cu sistemul ERP, astfel incat toate compartimentele vor avea acces la un set unitar de informatii, evitandu-se astfel introducerea unor date gresite sau dublarea datelor existente", a aratat Daniela Azuga - Director Tehnologia Informatiei. (Al.B.)
 Afisari: 380  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Good luck, Guinea Pig!   de LC
Sisteme implementate..   de neamtu tiganu
A r h i v a
  RAFO Onesti, un jaf reorganizat    
  Dreptul la replica    1 comentariu
  Interesul comun ii uneste    
 Top afisari / comentarii 
 Cele mai frumoase cuvinte din limba engleza (2680 afisari)
 Presedintia si SPP acuzate de trafic de influenta (1324 afisari)
 Braconaj in patria lui Oprisan (660 afisari)
 U.C.M. Resita deruleaza un amplu proces de investitii in tehnologia informatiei (380 afisari)
 Lista lui Goma, la Parchet (336 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01385 sec.