Ziua Logo
  Nr. 3153 de sambata, 23 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Literara
institutul de glasuri
Paul Polidor sau terapia prin muzica
Paul Polidor apare in peisajul muzicii romanesti exact atunci cand este mai mare nevoie de el. Printre urlete industriale, lalaieli, texte pornografice sau, in cel mai bun caz, plicticoase, compozitorul-poet se distinge prin autenticitate si reala valoare.
"Singur ca un tanc in actiune", cum ar fi spus poetul Virgil Mazilescu, Paul Polidor ne ofera o alternativa: cea a discursului muzical autentic, asumat cu un talent remarcabil. Putem afirma chiar ca acest menestrel al mileniului trei a inventat o atitudine in muzica sau, mai bine spus, a impus un tip de discurs muzical inconfundabil.
Iata ce aflam despre Paul Polidor de la criticul de specialitate Emanuel Craiu: "Paul Polidor alege cu grija versurile cele mai cunoscute ale unor poeti remarcabili si le invesmanteaza in armonii fascinante, profund rascolitoare. Discursul muzical din Scrisoare mamei (Esenin) este obsedant prin melancolia pregnanta care imbratiseaza organic textul cu o perfectiune uimitoare. Variatiunile sonore oferite de strofele lui Mateja Matevski, Clopotele, asemeni cu Frantuzoaica lui Mihail Sinelnikov acompaniate perfect de instrumente alese cu maiestrie de compozitor, oportune textelor, cuceresc prin simplitatea frazelor melodice si prin diversitatea timbrala. Poezia emotionanta a lui Bahtiar Vahabzade, Mama, subliniata de melopeea admirabila a lui Paul Polidor, da sentimentul unei simbioze poezie-muzica perfecte. Murmurul melodic care insoteste Moartea Annei Ahmatova (fragment din cunoscutul Reqviem) impresionant prin puterea de transcriere a continutului literar in sufletul ascultatorului, emotioneaza sincer si launtric."
Asa cum am mai afirmat si cu ocazia unei alte intalniri in Rotonda Muzeului National al Literaturii Romane, ceea ce ne surprinde la Paul Polidor, dincolo de faptul ca are un nume predestinat si cu sonoritate manageriala, este maiestria sa in selectionarea versurilor: registrul acestora nu se incadreaza intr-un curent sau o maniera literara. Compozitorul isi alege poeti din generatii total diferite, de la clasicii literaturii pana la autorii contemporani romani, optzecisti, nouazecisti, cu alte cuvinte orice poezie care se preteaza a fi insotita de melos, de melopee.
Paul Polidor face din polifonie multiculturalitate. De la poezia rusa pana la cea araba, romana, macedoneana, spaniola ori basarabeana, tanarul compozitor, absolvent, de altminteri, si al Facultatii de limbi straine - filologie rusa a Universitatii din Bucuresti, reuseste, in turneele sale, sa electrizeze publicul de pe intreg mapamondul. De la Moscova la Bagdad si inapoi la Bucuresti via Chisinau, cantautorul lasa in urma sa parfumul unei muzici de o ferocitate senzuala, gratioasa.
Iata ce aflam din addenda la prefata volumului de versuri "Emigrant in reverii" de la conf. univ. dr. Dumitru Balan: "Dominantele multilateralei creatii poetico-muzicale a poetului de mare sensibilitate sufleteasca, armonie si veridicitate, de imens rafinament, a talmacitorului de imensa vibratie eufonica, a compozitorului si interpretului Paul Polidor isi au originea in apetenta permanenta a autorului pentru substratul melodic, reflectiile existentialiste si profunzimea zonelor spirituale pe care le exploreaza. La o distanta de mai multi ani de la lansarile primelor sale carti, dupa ce l-am ascultat pe tanarul meu prieten in numeroase recitaluri si concerte din tara, dar - mai ales - in memorabilul turneu din Rusia (mai, 2002) unde, in salile unor importante institutii de cultura din Moscova, Alexandrov si Konstantinovo (patria lui Sergei Esenin), autorul volumului de fata si-a relevat intreaga gama a extraordinarului sau talent. (...). Nu este exclus ca adevarata recunoastere si apreciere a nobilei trude a lui Paul Polidor sa vina din strainatate. Un prim indiciu exista: numeroasele invitatii pe care le primeste din diferitele locuri ale lumii pentru participarea la recitaluri, festivaluri, serate muzical-literare etc. Personal cred cu fermitate in talentul de poet al lui Paul Polidor, in vocatia sa de compozitor si in inegalabila sa arta interpretativa."
In ritm de balada sau de gazel, imbracat in haine rusesti sau in straie arabesti, Paul Polidor ne canta si ne incanta pe doua voci: una poetica si una muzicala; ambele la fel de autentice. Din aceasta polifonie se naste actul artistic profund, tulburator, uneori straniu, alteori cald, aproape intim, cu un glas parca mai auzit candva, la trubadurii altor vremuri.
Poet si muzician, model de interculturalitate, Paul Polidor face din muzica vers, pentru ca apoi sa transforme poezia lumii in portativul unei singure stari de spirit.
"Eu nu mai sunt, e un cantec tot ce sunt" pare a fi crezul artistic al trubadurului plin de har care este Paul Polidor.
Traian T. COSOVEI 
 Afisari: 738  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  TOMAZ SALAMUN    
  Suntem o comunitate de canibali?    2 comentarii
  ziua literara    
  Vasile Vlad. Dictatura si scriitura    
  NICOLAE SAVA    
  CONITA LENA: Usa de biserica    
  Sufletul si alte scrisori    
  Memorii, fantasme, utopii    
  Vasile Vlad. Dictatura si scriitura    
  Scriitorul tanar fata cu editorul    
  Oferta muzicala de aur la RRC    
  ARDIAN CHRISTIAN KUCIUK    
  VIRGINIA BARBU    
 Top afisari / comentarii 
 Paul Polidor sau terapia prin muzica (738 afisari)
 "Butoiul cu pulbere" din Caucaz (274 afisari)
 Duminica a 23-a Vindecarea demonizatului din tinutul Gherghesenilor (177 afisari)
 Generalul Eugen Badalan va fi numit seful Statului Major General (147 afisari)
 Restrictii pentru camioane in weekend si de Sarbatori (111 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.42346 sec.