Ziua Logo
  Nr. 3151 de joi, 21 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Jurnalistii refuza monitorizarea guvernamentala
-- PNL, impotriva unor reglementari
Organizatiile de media resping propunerea Guvernului de constituire a unui organism de monitorizare a libertatii presei si a situatiei jurnalistilor. Acest punct de vedere a fost impartasit acum doua zile reprezentantilor Executivului de catre organizatii de media si de aparare a libertatii presei, a anuntat ieri intr-o conferinta de presa Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, care a precizat ca o asemenea propunere este "inoportuna si nociva". La discutiile de acum doua zile a participat din partea Guvernului Alin Teodorescu, seful Cancelariei primului ministru, si din partea societatii civile Agentia de Monitorizare a presei - Academia Catavencu, Centrul Pentru Jurnalism Independent, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Asociatia pentru Promovarea si Protejarea Libertatii de Exprimare (APPLE), Fundatia pentru o Societate Deschisa, Centrul de Resurse Juridice, Freedom House, VideoVest si Uniunea Sindicala Media Sind.
Ca urmare a criticilor formulate in raportul de tara al Comisiei Europene, Guvernul a adoptat pe 14 octombrie un "plan de actiune", care prevederea, printre altele, si elaborarea unor evaluari de catre Ministerul Administratiei si Internelor - privind situatia agresiunilor impotriva jurnalistilor - si Ministerul Finantelor - pe tema facilitatilor fiscale acordate unor trusturi de media si a contractelor de publicitate. Aceste evaluari au ca termen 25 octombrie, lunea viitoare. Ioana Avadani s-a pronuntat contra caracterului de "iminenta" dat de Guvern acestor masuri. Avadani a criticat "ideile prefabricate" gasite de Executiv pentru "a raspunde problemelor din raportul de tara".
La intalnirea de acum doua zile s-a decis si constituirea unui grup de lucru care sa lucreze la o Hotarare de Guvern privind distribuirea transparenta a bugetului de publicitate din fonduri de stat. La elaborarea acesteia participa reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale de media. Participantii la discutiile cu Alin Teodorescu au facut mai multe propuneri care vizeaza asigurarea bunei functionari a institutiilor aflate in subordinea Guvernului, eliminarea sau reducerea taxelor percepute pentru accesul la informatiile aflate la Registrul Comertului, respectarea principiului transparentei in acordarea contractelor de publicitate din bani publici pentru promovarea institutiilor de stat. O alta cerere a organizatiilor s-a referit la functionarea ca autoritate de supraveghere si control independenta a Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia (IGCT) Informatiei, institutie responsabila de acordarea frecventelor radio.
PNL se opune oricaror reglementari ale presei, potrivit unui comunicat remis redactiei, semnat de Cristian Boureanu, membru in Biroul Executiv al partidului. "Independenta presei nu se reglementeaza prin tot felul de structuri guvernamentale. A fost cucerita acum 14 ani, iar singurii care o pot apara sunt jurnalistii", aminteste el guvernantilor. "Alianta PNL-PD este convinsa ca jurnalistii nu vor accepta niciodata ca un Guvern, indiferent de culoarea sa politica, sa aiba un cuvant de spus in functionarea unui domeniu care ii priveste", mai apreciaza Boureanu.
Ana DINESCU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Disperatii   de Trycy
http://danrathermustgo.com   de America Number One
A r h i v a
  Iliescu s-a tocmit cu PSD pe marginea listelor    2 comentarii
  Germania sfideaza Justitia europeana    11 comentarii
  Basescu in tandem cu Tariceanu    1 comentariu
  Geoana cere reforma administratiei publice    2 comentarii
  Ucraina trebuie sa coopereze cu Romania    3 comentarii
  SUA: Kucima poate avea soarta lui Smirnov si Lukasenko    1 comentariu
  Dictatura din Belarus s-a dezlantuit    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Balaurul SIVECO (458 afisari)
 Stapanul contractelor ASESOFT (46 afisari)
 Cangrena gazoasa loveste Romania (44 afisari)
 A murit Dumitru Visan (22 afisari)
 Concurs chinologic (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02194 sec.