Ziua Logo
  Nr. 3151 de joi, 21 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Notele programelor de guvernare
-- Aceasta este concluzia mai multor experti independenti care au analizat documentele electorale ale Aliantei si Uniunii, la cererea revistei "Dilema veche" * PNL-PD a obtinut media finala 6.06, iar PSD+PUR media 5.48
Mai multi experti independenti au analizat, cu o saptamana inaintea inceperii campaniei electorale, programele de guvernare al Aliantei PNL-PD, pe de o parte, si al Uniunii Nationale PSD+PUR, pe de alta parte. Prima concluzie pe care au formulat-o expertii in cadrul proiectului "Eu pentru ce votez", la cererea revistei "Dilema veche", este aceea ca nici unul dintre programe nu exceleaza, fiind mai degraba mediocre. Vestea buna pentru cele doua aliante, una politica si cealalta electorala este ca ambele programe de guvernare au trecut, cu indulgenta, clasa. Si aici mai apare o veste buna pentru Alianta PNL-PD, care, in ciuda mediocritatii programului, a reusit sa obtina o nota mai mare decat cea a contracandidatilor PSD si PUR. Astfel, PNL-PD a obtinut media finala 6.06, iar PSD+PUR, media 5.48. Expertii romani care au raspuns solicitarii lansate de Dilema Veche au evaluat propunerile celor doua formatiuni politice in ceea ce priveste impozitarea, pensiile, educatia, coruptia, sanatatea si mediul/agricultura. Pe de alta parte, fiecare tema a fost evaluta tinand cont de urmatoarele criterii: Impact pe termen scurt, posibilitati de implementare, costuri politice/ sustinere politica, efecte pe termen mediu si lung, potential reformator pentru societate, plus o apreciere generala asupra fiecarui program. In acordarea notelor, expertii au notat de la 1 la 10 propunerile celor doua formatiuni politice, acordand cate o nota pentru fiecare din criteriile sus amintite.
Note mari la impozitare
Capitolul la care formatiunile politice au obtinut notele cele mai mari este "Impozitarea": 6,3 pentru PSD+PUR, respectiv 7,3 pentru PNL-PD. Potrivit expertilor romani, "ambii combatanti propun reduceri semnificative ale impozitelor pe venit si profit, ca si ale contribuabilor pe salarii". "Fiscal, programele se delimiteaza totusi: Alianta DA propune o reducere apreciata de experti ca indrazneata, cu efect imediat, dar si cu o doza de imprevizibil; pe de alta parte, PSD-PUR adopta politica "pasilor marunti" se mai arata in concluziile raportului. Desi expertii au notat per total pozitiv ideea unei taxe cu cota unica, au fost semnalate posibile forme de opozitie fata de aceasta idee, care ar putea duce la abandonarea sa. Potrivit lui Sorin Ionita, director executiv al Societatii Academice Romane, la capitolul impozitare, programul Aliantei este "mai neoliberal" decat cel al PSD. In cazul Uniunii PSD+PUR, Ionita a remarcat "tinte nerealiste", sustinand ca salariul minim brut de 160 de euro este "urias". "Propunerea Aliantei DA de a adopta o cota unica a impozitului pe venit si pe profit poate fi o oportunitate pentru a incuraja cresterea economica a Romaniei intr-un mod fara precedent. Din motive greu de inteles, PSD-ul refuza sa accepte efectele pozitive demonstrabile, pe care un regim fiscal simplu le-a avut in alte economii ale zonei, respectiv Rusia si Slovacia", noteaza si ziaristul Andrei Postelnicu de la Financial Times.
Corigenti la Coruptie
Pe de alta parte, Uniunea PSD+PUR a reusit performanta a de ramane corigenta la o materie cu care de altfel a avut mari probleme privind promovarea de-a lungul celor patru ani de guvernare: coruptia. Astfel, PSD+PUR obtine, de la expertii independenti, o rusinoasa nota 3,8. Potrivit expertilor, metodele propuse de PUR, dar mai ales de PSD, sunt insuficiente avand in vedere gradul de raspandire a fenomenului. In cazul Aliantei D.A., nici aceasta nu a avut parte de o nota prea mare, dar oricum de trecere(5,1).
Totodata, Codru Vrabie, expert al Transparency International-Romania, crede ca ofertele electorale ale PSD+PUR si PNL-PD pentru combaterea coruptiei demonstreaza o cunoastere superficiala a problemei si o incercare disperata de rezolvare "dupa ureche".
PSD+PUR, programe razlete
Cea mai mare diferenta intre cele doua programe, au remarcat expertii, s-a inregistrat la capitolul "Educatie": PSD+PUR - 5,2 fata de 6,8 Alianta PNL-PD. Analistii au considerat ca opozitia vine cu o strategie credibila la nivel macro pentru acest domeniu, iar puterea se limiteaza la proiecte disparate. Potrivit lui Alexandru Crisan, profesor de Politici Educationale Comparate la Columbia University-Teachers College din New York, PSD si PUR propun, mai degraba, o colectie de micro-programe razlete, si nu jaloanele unei politici educationale coerente, sistemice si durabile. "Lipsa unei viziuni globale si confuzia grava dintre politicile sectoriale necesare si ineficientele "masuri" conjuncturale vor duce - in cazul castigarii alegerilor - la pierderea si a urmatorilor patru ani cu sterile "cautari", care vor tine loc unor politici pe termen lung, aplicate consecvent", mai scrie Alexandru Crisan despre programul de guvernare al PSD si PUR in domeniul educational.
Egalitate la agricultura
In privinta agriculturii, expertii au gasit ambele programe ca fiind aproape egal de proaste in acest domeniu, fiecare incercand sa "inece probleme in bani". Si aceasta prin aruncarea de subventii pe piata promisiunilor si prin abordarea timida a altor mijloace moderne de interventie. "Impresia de seriozitate si competenta inspirata de programul Uniunii PSD+PUR, cat si abundenta masurilor populiste, fac sa treaca in plan secundar optiunea strategica a programului: sprijinirea marilor exploatatii agricole de tip firma sau cooperativa. O optiune riscanta social care lasa loc favorizarii unei anumite clientele", apreciaza Lucian Luca, expert al Bancii Mondiale pentru agricultura si dezvoltare rurala. Lucian Luca remarca la programul PSD-PUR accentul pus pe sprijinirea investitiilor, cu toate ca spune ca intentiile sunt oarecum fanteziste. La programul Aliantei PNL-PD, expertul Bancii Mondiale remarca enuntarea explicita a obiectivului principal si anume transformarea gospodariilor taranesti in ferme familiale comerciale, dar condamna masurile populiste.
Puterea, buna la mediu
Singurul capitol la care PSD si PUR au reusit sa depaseasca Alianta PNL-PD este "mediul". Potrivit expertilor, democratii si liberalii propun reglementari care sunt deja adoptate. Astfel, PSD+PUR au obtinut o nota 5,9, fata de 5,4 cat a obtinut Alianta PNL-PD. In aceasta ordine de idei, Rodica Stanescu, doctor in chimia protectiei mediului, spune ca datorita experientei acumulate in elaborarea planurilor de implementare a directivelor de mediu, PSD a realizat un program "curpinzator, cu obiective generoase in domeniul protectiei mediului". "Platforma de guvernare a Aliantei PNL-PD acorda un spatiu important mediului, punand accent pe constientizarea si educarea publicului", mai spune Rodica Stanoiu. Aceasta atrage insa atentia Aliantei ca isi propune introducerea unor noi reglementari nationale fara a sti ca ele exista deja, ca urmare a transpunerii directivelor de mediu ale UE.
Pensii electorale
La capitolul "pensii", Marian Preda, director executiv al Centrului de Studii Europene in domeniul Politicilor Sociale si Ocuparii Fortei de Munca, spune ca promisiunile celor doua formatiuni politice au un evident caracter electoral. Astfel, PSD si PUR propun o pensie medie de 100 de euro, iar PNL si PD una de 110 euro. "In functie de venitul mediu brut se pot face simulari. De exemplu la 200 de euro, pensia ar fi de aproximativ 37,4 euro. Pentru o pensie medie de 100 de euro, venitul ar trebui sa fie de aproximativ 535 de euro. La salariile de 310 - 350 de euro promise de aceste programe, pensia medie poate fi de 58-65 de euro", a justificat Marian Preda. Potrivit acestuia, pensia nu ar putea depasi in mod realist 87 - 98 de euro.
Echitate in sanatate
Presedintele Centrului pentru Politici si Servicii de Sanatate, Cristian Vladescu, sustine ca ambele programe de guvernare atribuie un rol marcant echitatii in domeniul sanitar. Vladescu remarca insa la Alianta PNL-PD un accent mai mare pus pe libertatea de alegere, prin sistemul de informare a pacientilor despre competenta si performanta medicilor si prin promovarea platii diferentiate a cadrelor medicale in functie de performanta. "Dimensiunea sociala este mai puternic reprezentata in programul PSD (accent sporit pe serviciile din mediul rural, centre medico-sociale etc.)", mai spune presedintele Centrului pentru Politici si Servicii de Sanatate. Cristian Vladescu apreciaza totusi ca mediul rural se regaseste ca preocupare in ambele programe, ca si alte aspecte precum cresterea accesului la medicamentele compensate, sporirea rolului asistentei primare, imbunatatirea serviciilor de urgenta, dezvoltarea ingrijirilor pentru varstnici si asistentei la domiciliu.
Notele acordate de experti, pe capitole, programelor de guvernare:
Impozitare: PSD+PUR - 6,3; PNL-PD - 7,3
Coruptie: PSD+PUR - 3,8; PNL-PD - 5,1
Educatie : PSD+PUR - 5,2; PNL-PD - 6,8
Mediu/Agricultura: PSD+PUR - 5,9; PNL-PD - 5,4
Pensii: PSD+PUR - 5,3; PNL-PD - 5,3
Sanatate: PSD+PUR - 6,4; PNL-PD - 6,5
Carmen EPURAN 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
De-ar intelege si pensionarii   de bbbb
pai eu ce va zisei taica?   de dan toader
http://danrathermustgo.com   de America Number One
A r h i v a
  DIVERSIUNEA LUI BOTOS    13 comentarii
  Romania are coruptie ca in Iran    11 comentarii
  Guvernul a fost gasit vinovat la anti-coruptie    1 comentariu
  PNL-PD sufla in ceafa PSD+PUR    5 comentarii
  Romanii din strainatate, exclusi de la vot    35 comentarii
  17 romani pe minut    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Balaurul SIVECO (458 afisari)
 Stapanul contractelor ASESOFT (46 afisari)
 Cangrena gazoasa loveste Romania (44 afisari)
 A murit Dumitru Visan (22 afisari)
 Concurs chinologic (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.11911 sec.