Ziua Logo
  Nr. 3151 de joi, 21 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Guvernul a fost gasit vinovat la anti-coruptie
-- Potrivit unui sondaj Gallup, 64% dintre romani se declara nemultumiti de activitatea Executivului in acest domeniu
Majoritatea romanilor (62%) considera ca, in ultimii patru ani, coruptia in tara a crescut, iar dintre cei care apreciaza acest lucru, cei mai multi spun ca vinovat este Guvernul (fig.1). Potrivit datelor Barometrului de Opinie, difuzate ieri de Fundatia pentru o Societate Deschisa (FSD), populatia se declara nemultumita de activitatea principalelor institu-tii ale statului abilitate sa lupte impotriva coruptiei. Cele mai multe critici si le atrag Guvernul si Justitia, dar nici Politia nu se bucura de prea multe aprecieri. In schimb, intrebati ce parere au despre activitatea mass-media in domeniul anti-coruptiei, 65% dintre repondenti s-au declarat multumiti (fig.2). De altfel, cetatenii plaseaza domeniul "reducerea coruptiei" in topul neimplinirilor Guvernului. Peste trei sferturi din cei intervievati (77%) si-au exprimat insatisfactia fata de activitatea Executivului in zona combaterii coruptiei, numai 13% afirmand contrariul. Apoi, Guvernului i se reproseaza nerezolvarea mai multor probleme. In ordine descrescatoare, acestea ar fi: locuri de munca, nivel de trai, sanatate, locuinte, agricultura, industrie, privatizare, educatie, ordine publica (fig.3).
Micile atentii
Desi reproseaza autoritatilor ca nu abordeaza serios anti-coruptia, romanii de rand dau semne ca nici ei nu se comporta diferit. Dintre cei care au spus ca au fost la medic in ultimii cinci ani, 37% au admis ca, pe langa plata taxelor legale, au mai oferit doctorului si cate o mica atentie - bani, cadouri, servicii. In topul micilor spagi declarate mai intra instrumentele Justitiei (tribunal, avocat, notar), institutiile judetene (prefectura, consiliu judetean), politia si primaria (fig.4). In conferinta de presa prilejuita de lansarea sondajului, unul dintre realizatori a semnalat un aspect surprinzator: jumatate din cei care ofera bani medicilor sunt tineri intre 18 si 30 de ani. Explicatia data a fost ca tinerii nu stiu prea bine cum functioneaza sistemul si, pentru a beneficia de un tratament mai bun, recurg la aceasta "norma nescrisa", dar aflata de la altii mai in varsta.
Barometrul de Opinie a fost realizat in perioada 27 septembrie - 15 octombrie 2004. Sondajul a fost efectuat pe un esantion de 1800 de persoane cu drept de vot, fiind reprezentativ la nivel national. Eroarea tolerata este de +/-2,3%. (O.B.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Da, si ce?!   de Trycy
A r h i v a
  DIVERSIUNEA LUI BOTOS    13 comentarii
  Romania are coruptie ca in Iran    11 comentarii
  PNL-PD sufla in ceafa PSD+PUR    5 comentarii
  Romanii din strainatate, exclusi de la vot    35 comentarii
  17 romani pe minut    6 comentarii
  Notele programelor de guvernare    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Balaurul SIVECO (458 afisari)
 Stapanul contractelor ASESOFT (46 afisari)
 Cangrena gazoasa loveste Romania (44 afisari)
 A murit Dumitru Visan (22 afisari)
 Concurs chinologic (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.11497 sec.