Ziua Logo
  Nr. 3151 de joi, 21 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Balaurul SIVECO
-- Statul roman a fost escrocat sistematic de smecherii din industria IT si pana la aceasta ora a ramas cu buza umflata * Dupa licitatii dubioase, milioane de euro s-au evaporat si nimeni n-a fost gasit vinovat * In urma tunurilor administrate, trei firme din domeniu au devalizat bugetul CNAS constituit din banii contribuabililor
Incepand cu anul 1997, firmele Compaq (ulterior prin fuziune cu Hewlett-Packard) si SIVECO si cea care avea sa devina Compaq Computers BDG au acaparat piata IT din Romania, cu complicitatea autoritatilor, in dispretul legilor acestei tari si al bunului simt. In ciuda concurentei altor competitoare de renume mondial, cele trei capete ale balaurului au reusit sa inghita majoritatea licitatiilor publice, culminand cu un contract incheiat cu Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, in valoare de 119,55 milioane de euro, in urma unei licitatii pe cat de trucate pe atat de ilegale. La ora actuala, desi monopolul instituit de cele trei firme a ajuns de notorietate, capcaunii IT continua sa inghita tot ce le iese in cale. Pasivitatea autoritatilor romane in aceste scandaluri este de-a dreptul alarmanta.
Primii pasi spre monopol
In anul 1997, Ministerul Sanatatii si Familiei a organizat o licitatie pentru implementarea unui sistem informatic in spitale. Oferta cea mai mica, daca ne referim la pret, a apartinut HP, dar aceasta a fost surclasata de firma SEMA ca integrator, secondata ca furnizor de echipamente de Compaq. La acea vreme, balaurul IT nu avea trei capete, HP fuzionand cu contracandidata sa ceva mai tarziu. Suma pusa in joc pentru acest proiect s-a ridicat la circa 17 milioane de dolari. De atunci si pana in prezent, mult trambitatul sistem informatic din spitale a ramas doar un vis frumos, cu toate ca s-au incasat aproximativ 90% din banii alocati. Totodata, tehnica de calcul furnizata de Compaq s-a invechit de mult, atat moral cat si fizic, asteptand sa fie casata.
Botezul monstrului
La data de 23 mai 2001 a fost aprobat Proiectul privind implementarea sistemului alternativ de educatie asistata pe calculator, prin dotarea unitatilor de invatamant preuniversitar din Romania cu laboratoare informatizate. Asa se face ca Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) a cumparat 3120 de computere, echipamente de retea, modemuri, scannere, imprimante si softul educational, impreuna cu serviciile aferente, in urma unei sumare si mult contestate negocieri cu o singura sursa. La 25 octombrie 2001, Guvernul a aprobat cu ochii inchisi un memorandum, parafand aceasta dubioasa afacere, fara sa se intereseze prea mult de soarta banului public. MEC a ales ca partener la acest proiect - cum altfel?! - firma SIVECO Romania, iar pentru cumpararea de componente hardware ale laboratoarelor informatizate i-a selectat drept cesionari pe Compaq, HP si IBM. Sa mai spunem ca majoritatea computerelor livrate au fost prevazute cu o interfata simplificata (citeste invechita), chipurile ca dascalii sa nu-si prinda urechile in circuite, urmand ca pe masura ce se mai deprind cu tehnica, echipamentele sa fie imbunatatite. Fireste, cu costurile suplimentare aferente. Inca de pe atunci, ba chiar putin mai inainte, se nastea balaurul cu trei capete. Sau doua, daca luam in calcul faptul ca HP si Compaq aveau sa fuzioneze intre timp.
Inca un cadou pentru balaur
Asa cum era de asteptat, la jumatatea acestei luni, balaurul cu trei capete s-a mai facut de aproape o suta de milioane de dolari SUA, pentru continuarea programului a carui denumire s-a schimbat in Sistem educational informatizat. Prin Hotararea nr. 1685 din 14 octombrie 2004, privind autorizarea MEC de a achizitiona tehnica de calcul si servicii prin intermediul unei finantari de tip leasing financiar, s-a dispus contractarea unei finantari "pe o perioada de 5 ani, cu valoarea de achizitie de 96 de milioane dolari SUA, la care se adauga costurile, dobanzile, taxele si impozitele aferente pentru asigurarea resurselor financiare necesare derularii proiectului "Sistem educational informatizat" in aceasta etapa, precum si cele anterioare, in vederea implementarii sistemului alternativ de educatie asistata de calculator prin dotarea unitatilor de invatamant preuniversitar in Romania cu laboratoare informatizate". Cine sunt beneficiarele acestei alocari generoase este lesne de inteles.
Compaq/HP - premiul intai cu coronita
In septembrie 1999, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) a lansat o licitatie pentru realizarea unui parteneriat privind proiectarea, construirea si operarea unui Sistem informatic unic integrat (SIUI) al asigurarilor de sanatate din Romania. La competitie au depus oferte: Siemens Business Services GmbH&Co, ICL Romania, Intracom, Elbyt Systems si Compaq. Castigatoarea licitatiei trebuia sa isi asume obligatia de a dota sistemul si a-l armoniza cu un program propriu, pe care urma sa il exploateze timp de 15 ani. La sfarsitul acestei perioade, CNAS urmeaza sa preia intreaga investitie si operare. Investitia si cheltuielile de dezvoltare-operare a SIUI a fost prevazut sa fie achitate anual, in limita a 1,5% din fondul asigurarilor de sanatate, fonduri ce se constituie ca bani de la Bugetul de stat. In urma licitatiei evaluate de niste - sa spunem - profani in calculatoare (ca sa nu folosim vreun alt termen mai insinuant ori mai dur), Compaq s-a ales cu coronita de premianta, la data de 3 decembrie 1999, Intracom situandu-se pe locul secund. In urma aberantei hotarari a comisiei de licitatie sau de evaluare, cum i-o fi spunand, toate celelalte participante la intrecere au depus contestatii. Astfel s-a ajuns si in instanta, urmand un proces ce a durat pana in vara anului 2002, cand Curtea Suprema de Justitie, Sectia de contencios administrativ - Decizia nr. 2418 din 14 august 2000 - a hotarat ca tot HP/Compaq (in alianta cu SIVECO) este cea mai tare din parcare.
Un tun de milioane de euro
Cum-necum, desi licitatia a fost organizata conform legilor din 1993 aflate in vigoare, contractul a fost semnat in baza legislatiei din 2002. In acest mod, statul a fost prejudiciat de sume enorme, achizitionandu-se aparatura invechita (atat cat a reusit sa achizitioneze) care in anul incheierii contractului, in mod normal, ar fi costat cam jumatate din bani. Asadar, beneficiarii promovarii SIUI au avut de ce sa-si frece multumiti mainile. Si aici este vorba despre HP/Compaq impreuna cu subcontractorii sai, SIVECO si Omnilogic. Din nefericire, de la data demararii acestui rapt legalizat din banul public si pana in prezent, nici o autoritate de control din Romania nu a considerat necesar sa se aplece asupra escrocheriei si nici asupra colosalelor profituri realizate fara just temei de firmele impricinate. A incercat ceva onor ministerul condus de Ionel Blanculescu, dar a depus armele inainte de sfarsitul bataliei.
Naivitate la nivel inalt
Drept urmare, Compaq a fost declarata castigatoare a licitatiei, unicul criteriu luat in balanta de membrii comisiei de evaluare ai CNAS - nespecialisti in domeniu prin definitie - fiind acela al pretului oferit, si anume 111,62 milioane de euro. Care milioane s-au umflat brusc la 119,55 de milioane de euro, imediat dupa desemnarea balaurului drept castigator. Motivul invocat a fost acela ca naiva de Compaq n-ar fi inteles din caietul de sarcini ca se cerea suma ofertei cu taxele aferente incluse, desi toate celelalte ofertante au priceput cum sta treaba. Ba, mai mult, instantele de judecata s-au dovedit de o credulitate si mai mare, considerand ca evaluatorilor ofertelor le fusese la indemana sa puna mana pe creion si sa calculeze cifra reala, din moment ce Compaq precizase intr-un coltisor al ofertei lor ca suma in euro e neta de orice taxe. Chiar si numai din acest motiv, ce poate fi tradus prin tentativa de inducere in eroare a comisiei de licitatie, balaurul ar fi putut fi scos din competitie. Dar n-a fost, deoarece conducerea CNAS de atunci il indragise prea mult.
Compaq a tras CNAS in piept din condei
In caietul de sarcini fusese prevazuta o perioada de derulare a SIUI pe parcursul a 15 ani. Balaurul Compaq, in maiestria lui, s-a aratat dispus la derularea programului pe doar 10 ani, iar CNAS, fara nici o explicatie pertinenta care sa-i justifice schimbarea de atitudine si derogarea de la prevederile continute in caietul de sarcini, a inghitit galusca. Ce inseamna asta? Ca CNAS, adica bugetul consolidat al statului, adica nimeni altul decat contribuabilul, a luat o teapa de milioane de euro. Si vom explica in ce mod.
In ceea ce priveste investitiile oferite, Compaq s-a inscris cu 45,5 milioane de euro, Intracom cu 76 de milioane, Siemens cu 86,8 milioane, iar ICL cu 87,5 milioane. La aceste sume, desigur, se adauga cheltuielile de exploatare. Daca membrii comisiei de evaluare a ofertelor ar fi fost atat de inteligenti, incat sa compare oferta Compaq - pe 10 ani, cu cele ale celorlalte ofertante - pe 15 ani, ar fi observat cu usurinta ca balaurul n-ar fi avut cum sa inhate coronita de premiant, deoarece rezulta ca oferta sa globala nu a fost cea mai avantajoasa. Dar n-au fost defel inteligenti, iar Compaq a luat potul cel mare.
Cui ii pasa de experienta?
In afara de pretul oferit pentru implementare SIUI, experienta in domeniu ar fi trebuit sa fie hotaratoare in desemnarea castigatoarei licitatiei. Dar, iarasi, n-a fost. Siemens a oferit o solutie deja folosita in Germania, cu livrarea completa a echipamentelor in timp record si testarea pilotului in sase luni de la semnarea contractului, urmand ca intregul sistem sa fie functional intr-un an de zile. ICL a oferit o solutie deja functionala in Cehia, cu schimbarea totala a echipamentelor o data la 15 ani, la fel ca si Siemens. In paralel, Compaq nu a operat niciodata cu astfel de programe, rezumandu-se doar la producerea de hardware. Dar ca sa compenseze lipsa de experienta in domeniu, s-a aliat cu firma KPMG care a facut o aplicatie de gen in Italia, urmand sa ne aduca si noua un know-how functional peste doi ani de zile (de la data licitatiei). In ciuda acestor evidente, comisia condusa de Armand Catalin Teodorescu a desemnat drept castigatoare a premiului intai cu coronita pe HP/Compaq.
Ce spun specialistii
In contractul incheiat in mod dubios intre CNAS si HP/Compaq, in alianta cu SIVECO, se mentioneaza ca vor exista solutii de tip HP AlphaSever, rulandu-se sistemul de operare HP Tru64 UNIX.
Planurile firmei HP/Compaq spun ca platforma HP Tru64 va fi disponibila spre vanzare cel mai devreme in anul 2006 - fiind suportata pana in 2011 - timp in care va migra spre platforma HP-UX.
De asemenea, in sesiunea de intrebari si raspunsuri continute intr-un document oficial al corporatiei americane mentionate, in care se explica strategia si planurile firmei referitoare la platforma Tru64 UNIX se gasesc urmatoarele informatii:
"Intrebare: In cazul in care astazi beneficiez de un sistem de operare Tru64 UNIX si doresc implementarea acestuia intr-un proiect complet nou, ar trebui sa optez pentru Tru64 UNIX sau pentru HP-UX?
Raspuns: Recomandam a se evalua inceperea proiectului HP-UX, deoarece acesta va minimiza necesitatea tranzitiei la o platforma diferita (costuri suplimentare, scolarizarea persoanelor relevante pe noile platforme etc. - n.n.) in viitor, mai putin in situatia in care exista o necesitate specifica pentru o functionalitate pe care numai Tru64 UNIX o ofera."
Asta inseamna, in traducere libera, ca solutia oferita de balaurul HP/Compaq este invechita si fara viitor, prin prisma faptului ca, in momentul finalizarii etapei de instalare a tehnologiei, aceasta va fi deja scoasa din productie.
Neobrazare purtand pecetea HP
La peste un an si jumatate de aplicare a programului privind SIUI, adica in decembrie 2003, sa trecem in revista nemultumirile CNAS, a carei conducerea de atunci a fost nefiresc de ferma in privinta desemnarii castigatoarei licitatiei, dupa cum am aratat anterior.
Citam:
"Referitor la starea actuala a proiectului:
- ca urmare a angajamentelor luate de presedintele CNAS fata de oficiali ai HP in octombrie 2003 la Praga, contravaloarea facturilor HP neachitate si pentru care au existat acceptante tehnice semnate, a fost achitata in decembrie 2003;
- cu toate ca exista certitudinea platii facturilor, in luna decembrie 2003, HP a transmis o notificare prin care a informat CNAS de decizia sa unilaterala de suspendare a contractului de realizare a SIUI, incepand cu data de 1 noiembrie 2003;
- in luna noiembrie 2003, CNAS a transmis HP comenzi conform contractului pentru realizarea SIUI, in valoare de 2 mil. euro. Abia in luna decembrie 2003, HP a notificat CNAS despre imposibilitatea onorarii acestor comenzi. Acest fapt a generat pierderea sumelor alocate si crearea unui prejudiciu de imagine in ceea ce priveste realizarea proiectului (incapacitatea de a absorbi bugetele locale)."
Asta inseamna ca, dupa ce s-au vazut cu contractul pentru realizarea SIUI semnat, HP/Compaq si SIVECO n-au fost capabile sa onoreze comenzile ferme primite de la CNAS. Adica, smecherii din industria IT au incasat o groaza de bani, fara sa le pese ca vor fi trasi vreodata la raspundere. Iar mai apoi, realizand ca sunt depasiti de amploarea contractului, au incercat sa-l rezilieze si sa ramana cu banii incasati pana la acea data.
4,5 milioane de euro dati degeaba
Programul SIUI a demarat in martie 2003. Dupa zece luni de derulare, CNAS constata ca, in decembrie acelasi an, "nu exista nici o functionalitate realizata". Ceea ce este de-a dreptul aberant. Aceeasi institutie a statului mai considera ca "acest lucru este inacceptabil, raportat la sumele platite, la obligatiile HP si la asteptarile CNAS, ale unor posibile organisme de control si chiar ale clasei politice care trebuie sa demonstreze utilizarea judicioasa a fondurilor intr-un domeniu atat de sensibil, cum este cel al sanatatii". Cu alte cuvinte, CNAS isi acuza partenera de afaceri de neseriozitate, amenintand-o in mod voalat cu controale si cu puterea politica, in cazul in care nu-si va respecta obligatiile contractuale, dupa sumele exorbitante pe care le-a inhatat din buzunarele contribuabilului.
Daca s-ar lua in calcul un cost de 1000 de euro/zi/om (tarif absolut maximal in industria IT), ar rezulta ca zilnic, inclusiv sambetele, duminicile si sarbatorile legale, pe parcursul a zece luni, 15 project manageri ar fi lucrat opt ore pentru CNAS. La atat se ridica suma inghitita de balaurul HP/Compaq. In continuarea plangerii sale, institutia mai zice: "Din pacate, e greu de crezut acest lucru, cu atat mai mult cu cat componenta de project management nici nu a fost documentata corespunzator, pentru a facilita obtinerea tuturor avizelor necesare platilor. Singura prezenta reala la sediul CNAS a fost cea a echipelor de analiza ale firmei SIVECO." Dintr-un calcul simplu rezulta ca balaurul a reusit in zece luni de zile sa inghita 4,5 milioane de euro fara sa faca mai nimic.
Dan COSTE 
 Afisari: 458  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Despre balaur   de Paul Dobrescu
Balaurul este un purice!   de cojanu
BALAURUL SIVECO   de SHREK
Tru64 UNIX? sau HP-UX? Linux!!!   de Mentosana in Corpore Sana
http://danrathermustgo.com   de America Number One
A r h i v a
  Stapanul contractelor ASESOFT    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Balaurul SIVECO (458 afisari)
 Stapanul contractelor ASESOFT (46 afisari)
 Cangrena gazoasa loveste Romania (44 afisari)
 A murit Dumitru Visan (22 afisari)
 Concurs chinologic (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02719 sec.