Ziua Logo
  Nr. 3151 de joi, 21 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Stapanul contractelor ASESOFT
-- Sebastian Ghita a reusit sa vanda statului computere de zece ori mai scumpe * Contribuabilii au platit milioane de dolari pe sisteme informatice care nu functioneaza sau nu le sunt necesare * Banii obtinuti de Ghita-ASESOFT s-au dus pe apa sambetei in SUA * Ghita si mama lui au vandut zece milioane de dolari contra a doua milioane de lei ca sa scape de afacere
Cand vine vorba despre anchetarea miliardarilor romani, procedurile penale si regulile de cercetare penale sunt abandonate de marea majoritate a functionarilor romani care se tem, in mod justificat de altfel, de anumite interventii care le-ar putea opri sau distruge cariera. Cand vine vorba insa de un om de rand, aceiasi functionari devin scrupulosi, neiertatori, abuzivi si aplica cele mai drastice masuri de pedepsire. Legile romanesti, ca si cele din lumea larga, permit aceasta abordare discriminatorie, pentru ca trebuie sa recunoastem ca "egalitatea in fata legii" ramane o simpla utopie. In acest fel, fiecare este pedepsit in functie de marimea buzunarului si nu de gravitatea faptelor.
Un astfel de caz este cel al tanarului miliardar Sebastian Aurelian Ghita, patronul grupului de firme ASESOFT. Ziarul ZIUA a publicat dezvaluiri socante, argumentate cu documente de necontestat, referitoare la modul in care a fost creat imperiul guvernat de Ghita. Acordari ilegale de contracte, miscari de miliarde de lei in paradisuri fiscale, fonduri din surse "secrete" investite in piata IT, trocuri ilicite cu carburanti si calculatoare, subminarea ilegala a concurentei si multe alte fapte care ar fi putut constitui un "cap de pod" pentru anchetatori in vederea expunerii caracatitei ASESOFT au ramas simple "indicii" in viziunea oamenilor legii.
Cazul lui Ghita dovedeste, inca o data, ca putinta organelor statului este invers proportionala cu lista de cunostinte suspuse a suspectului.
Guvernul Ghita
In serialul prin care ZIUA a demascat mafia informatizarii, reporterii nostri au dezvaluit in plus faptul ca in anul 2001, Guvernul a luat decizia de a introduce un sistem IT in administratia publica, in acest scop elaborandu-se o strategie care viza modul si sumele care urmau a fi alocate acestui proiect. Suma calculata si oferita de Guvern: 357,6 milioane de dolari. Dar nu toate primariile si consiliile judetene aveau sa primeasca bani de la buget, ci numai anumite zone in functie de "necesitati" si influente politice. In acest peisaj politico-financiar si-a facut intrarea Sebastian Ghita, care la nici 24 de ani a fost ajutat sa faca bani cu lopata, intr-un mod incredibil. Intreaga afacere este atat de bine pusa la punct, incat numai o analiza atenta a ascensiunii lui Ghita ridica dubii in ceea ce priveste modul de imbogatire. Iata cifrele, care vorbesc de la sine:
- in 2001, firma ASESOFT prin care s-au derulat grosul afacerilor cu statul n-avea nici un ban si nici un angajat;
- in 2002, cifra de afaceri a societatii a sarit brusc la 405 miliarde lei, iar firma, de la stadiul de "micro-intreprindere", cu zero angajati, a evoluat la stadiul de "mare", cu 45 de angajati, care i-au adus un profit de 300 de miliarde de lei, in cateva luni de zile;
- In 2003, Ghita era deja in "stratosfera", fiind cotat la "bursa".
Succesul s-a datorat vanzarii de programe importate, retele si calculatoare. Si nu oricui. Ci statului. Fara licitatie. Iar dupa incasarea banilor, pe hartie rezulta ca Sebastian Ghita a dat mai mult decat a luat, adica un fel de opera de caritate. Banii s-au dus in SUA! Au fost exportati printr-o firma off-shore careia nu i se stiu actionarii. Filiera este de notorietate acum, dar autoritatile ridica din umeri. Nu au ce face. Li se ordona politic. Au semnat, au platit, iar Ghita s-a imbogatit pe seama cetatenilor. Desi in clauzele contractuale s-au promis plati de taxe locale prin Internet, obtinere de informatii pe Internet si cate si mai cate avantaje pentru cetateni, nu s-a facut nimic.
Sebastian Ghita s-a asigurat de bani publici vreo 15 ani de acum incolo, conform contractelor. In toate aceste afaceri cu bani publici exista cativa alesi carora ar trebui sa li se puna imediat catusele. Ei au semnat fara sa le tremure mana plati catre firmele ASESOFT, fara sa se uite ca nu se oferea nimic in schimb. Ei au fost reclamati, dar nu li s-a intamplat nimic. Pentru ca sunt din tabara Puterii.
ASESOFT a "capusat" in acest fel banii publici alocati de Primaria Ploiesti si alte institutii, promitand ca va realiza un sistem informativ integrat, care sa permita realizarea a 12 loturi de retele si prin care platitorii de taxe sa-si poata achita, prin Internet, obligatiile financiare sau sa obtina informatii de interes public. Aparent au avut loc licitatii. S-au prezentat doua firme, din care una s-a retras subit. A ramas in "cursa" ASESOFT Com SRL, patronata de multi-miliardarul Sebastian Aurelian Ghita.
Contract cu dedicatie pentru Ghita
Prin contractul nr. 50/2001, incheiat intre ASESOFT COM SRL, reprezentata de Ghita si Primaria Municipiului Ploiesti, s-a decis astfel realizarea a 12 "sisteme informatice integrate", in schimbul exorbitantei sume de 824.170 USD + TVA. Adica peste 1 milion de dolari. La data incheierii contractului si mai ales pe perioada derularii acestuia, Sebastian Ghita era urmarit penal de Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie. Termenele de executie stabilite prin contract, pe care ASESOFT COM SRL s-a obligat sa le predea "la cheie", au expirat de mult, cu toate ca banii s-au platit intotdeauna, in avans, de Primaria Ploiesti. Din pacate pentru ploiesteni, desi s-au platit sute de mii de dolari pana in prezent - mai bine de 400.000 de dolari conform unei informari oficiale - nici unul dintre sistemele promise de ASESOFT nu functioneaza. Iar de la perfectarea contractului au trecut trei ani. O simpla comparare a preturilor platite de Primaria Municipiului Ploiesti firmei ASESOFT, releva faptul ca, fata de ofertele asemanatoare de pe piata interna, se constata o nejustificata crestere a preturilor, de ordinul sutelor de ori.
YATO, Ghita si mama lui!
Ulterior contractului cu Primaria Ploiesti, artizanii afacerii, in frunte cu patronul Sebastian Aurelian Ghita si mama lui, Maria Ghita, au abandonat ASESOFT COM SRL, cesionandu-si partile sociale si renuntand la calitatea de administratori.
Astfel, la 8 mai 2002, prin incheierea de autentificare nr. 886 a notarului public, Cezar Ciudonescu, Sebastian Ghita si mama lui au vandut toate actiunile ASESOFT Com SRL, unei firme americane - YATO Continental LLC, cu sediul in SUA, statul Delaware, 15 East North Street Dover, DE 19909, reprezentata si administrata de un anume Corneliu Gutu, de 29 de ani, din Chisinau - Moldova, reprezentat, prin procura, de numitul Valentin Adrian Stoian, din Bucuresti. Vanzarea seamana de la o posta a tranzactie-paravan, intrucat nimeni nu poate fi atat de prost incat sa-si inchipuie ca miliardarul Ghita si-a vandut firma, cu contracte angajate de zece milioane de dolari, contra infimei sume de doua milioane lei, cat s-a stipulat in contractul de cesiune. YATO CONTINENTAL LLC este o firma off-shore careia, conform uzantelor, nu i se poate afla actionariatul real. Astfel, banii publici aspirati pot fi dirijati catre oricine. Daca in eventualitatea unei anchete penale se va stabili ca banii obtinuti de la Primaria Ploiesti au fost rezultatul unei fraude, va fi imposibil sa se mai recupereze banii exportati.
Firma lui Ghita, ASESOFT Com SRL, desi a incasat sume exorbitante, nu a fost in stare sa predea la termen nici un lot din cele 12 sisteme informatice contractate. Mai grav este ca la Primaria Ploiesti mai sunt bani de aspirat de catre camarila lui Ghita, intrucat valoarea totala a contractului este de un milion de dolari si nu s-au platit deocamdata decat 400.000. Pentru diferenta de bani s-a pus in practica o "inginerie juridica", care sa garanteze sifonarea banilor catre Ghita - ASESOFT, cu toate ca acesta si-a vandut firma cu care a castigat licitatia.
Primaria Ploiesti a semnat astfel prelungirea de contract cu ASESOFT International SA si nu cu ASESOFT Com SRL (firma castigatoare a licitatiei din 2001, cu care s-a semnat contractul 50/2001 pentru realizarea celor 12 sisteme informatice). Asistam prin urmare la o substituire flagranta si ilegala de persoane juridice, intrucat ASESOFT Com SRL, care se numeste azi YATO Romania SRL, trebuia sa fie continuatoarea de drept a lucrarii si nu ASESOFT International SA, care este o cu totul alta persoana juridica. Una peste alta, orice plata ulterioara facuta de Primaria Ploiesti catre ASESOFT International SA nu poate fi decat deturnare de fonduri.
Cardasia baronului PSD Mircea Cosma
O alta "lovitura" pe care Sebastian Ghita a dat-o in judetul Prahova a fost chiar la Casa de Asigurari de Sanatate Judeteana Prahova, diriguita de directorul general Gheorghe Alexandru. Surse avizate care au dorit sa-si pastreze anonimatul ne-au informat ca in spatele afacerii s-a aflat Mircea Cosma, seful Consiliului Judetean Prahova, baronul PSD din judet, amic la catarama cu Sebastian Ghita. Seful CASJ Prahova, Gheorghe Alexandru, a suferit in luna august 2002 o "criza informatica" si un "acces de confort", drept pentru care a trimis o cerere catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate din Bucuresti, in care a solicitat sa i se acorde un "bonus" bugetar, pentru "investitii". Explicatiile date pentru investitiile solicitate s-au referit la achizitionarea a 40 de computere, 4 imprimante, 4 unitati Acces Point, 25 de aparate de aer conditionat, 6 copiatoare, un sistem informatic integrat si un autoturism de lux, toate in valoare totala de 14,25 miliarde lei. Cererea cu nr. 9034/15 august 2002, a fost trimisa la Bucuresti si, in aceeasi zi, a fost prompt aprobata de vicepresedintele CNAS, Valeriu Simion.
In fapt, banii aprobati cu o promptitudine deloc intalnita in cazurile de neajunsuri de medicamente si echipamente medicale erau sortiti lui Sebastian Ghita - un frecvent "abonat" la realizarea tuturor sistemelor informatice din judet, realizate cu bani publici.
Pentru a face o comparatie intre preturile marsave ale acestui contract, suportat din bani publici, precizam ca intregul program informatizat al Directiei Generale a Penitenciarelor, respectiv o retea informatica intre cele 45 de penitenciare din Romania, cu sisteme de securizare a accesului in retea, cu nivele de acces pentru alte institutii conexe (o lucrare infinit mai complexa decat cea de la CASJ), realizata cu firma SoftWin, a costat numai 350.000 de dolari.
Nici un control nu a binevoit sa verifice aceste aspecte, dupa cum nici Inspectoratul Judetean de Politie Prahova, care a fost sesizat cu plangere oficiala si documente edificatoare, nu a miscat un deget.
Tot la acest capitol, precizam ca ASESOFT International SA, firma fara traditie in domeniu, infiintata in vara lui 2001, este net inferioara marilor companii de profil din tara, insa a fost agreata cu prioritate, ca in atatea alte cazuri din judetul Prahova, sub obladuirea presedintelui Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma.
Contracte cu "coada"!
Surse interne din CASJ ne-au informat ca toate computerele si echipamentele s-au achizitionat la preturi cu mult peste valoarea de piata, ca multa vreme calculatoarele au stat pur si simplu in depozit, depreciindu-se, si ca de la asa-zisa receptie a sistemului integrat, acesta functioneaza ca "vai de mama lui", pe numai doua, trei computere.
Dupa receptia finala, efectuata sumar la 9 iulie 2003, plata catre SC ASESOFT International SA s-a efectuat in numai doua zile de la facturare. Prin ordinul de plata emis la 11 iulie 2003 de CASJ Prahova s-au virat in conturile ASESOFT peste 13 miliarde lei. Calitatea lucrarilor lasate in urma a nemultumit profund salariatii de la CASJ, care spun ca sistemul integrat scartaie la capitolele cantitate si calitate. Redam in continuare cateva din criticile acestora: "La o asemenea institutie de importanta locala si nationala, comunicarea prin Internet (e-mail si altele) s-a facut si se face numai pe unul, doua calculatoare de la serviciul informatic (...) Receptia si emisia semnalului pentru serviciile de Internet a fost si este foarte slaba. Traficul prin Internet poate fi efectuat numai intre anumite ore ale zilei".
Inteligenta artificiala cu fonduri dubioase
Sebastian Ghita s-a nascut sarac. Dupa vreo trei ani de incercari in domeniul afacerilor, Ghita a primit niste bani. Nu se stie cum si nici de la cine. Dar a primit. Dupa doi ani era cel mai tanar miliardar al Romaniei. Daca ar fi sa judecam dupa valoarea "bursei", Ghita a descoperit "El Dorado". De fapt, n-a descoperit nimic. I s-a dat de la Guvern un plan, iar el a investit banii in mod preferential fiind singurul jucator admis in competitie. Acum patroneaza mai multe companii in domeniul calculatoarelor si este sponsorul unei echipe de baschet pe care o finanteaza cu sume indecente pentru societatea romaneasca. Protejate de cercuri de interese inalte, afacerile lui Ghita au explodat peste noapte. Ele au inregistrat o crestere economica comparabila cu a giganticelor trusturi americane, de cand PSD a revenit, in noiembrie 2000, la Putere. Zona de influenta a cartelului IT pe care l-am demontat in paginile ziarului ZIUA nu se limiteaza la granitele locului de bastina al lui Ghita, judetul Prahova. Am aratat ca ramificatiile afacerilor sale s-au extins pana la cele mai inalte scaune din Guvern, fiind aspirati din banii publici - printr-o "morisca" infernala - zeci de milioane de dolari.
In urma cu doi ani, "regele IT" era supravegheat de serviciul secret al Ministerului de Interne si de SRI, fiind banuit de implicare in subteranele pietii de combustibili din Romania. Activitatile lui Ghita pe acest tronson s-au inchegat intr-un dosar penal deferit instantelor de judecata. Anchetatorii au concluzionat in aceasta cauza ca bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 80 de miliarde de lei, dar in prima faza instanta Tribunalului Bucuresti a dispus achitarea multimiliardarului precoce. Din cei noua membri ai lotului "ASESOFT" trimisi in judecata, Sebastian Ghita a fost singurul judecat in stare de libertate. Alaturi de el, intre copertile dosarelor au aparut arabi fantomatici, importante cantitati de motorina si eludarea taxelor catre stat. Oficial, Ghita si ceilalti membri ai retelei au declarat ca nu vor folosi carburantii pentru circulatia pe drumurile publice, pentru a nu plati taxe si accize, dar, in realitate, ei au trecut produsele petroliere prin mai multe firme, dintre care unele erau "fantoma".
La fiecare "pas", in pretul produselor erau adaugate si sporuri - taxe de drum, comisioane, TVA - care nu se justificau. Impotriva lotului "ASESOFT" s-au formulat zeci de acuzatii de fals, uz de fals, inselaciune, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, toate cuprinse intr-un voluminos rechizitoriu, care contine peste 10.000 de file. Cel care l-a aparat pe Ghita in acest caz a fost Vasile Manea Dragulin, fost procuror general al Romaniei. (P.N. & R.S.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
http://danrathermustgo.com   de America Number One
A r h i v a
  Balaurul SIVECO    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Balaurul SIVECO (458 afisari)
 Stapanul contractelor ASESOFT (46 afisari)
 Cangrena gazoasa loveste Romania (44 afisari)
 A murit Dumitru Visan (22 afisari)
 Concurs chinologic (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.06257 sec.