Ziua Logo
  Nr. 3123 de sambata, 18 septembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
UE si SUA cauta noi metode de sanctionare a enclavei ruse din coasta Europei
Tiraspolul refuza sa-i elibereze pe detinutii politici romani
-- Transnistria nu recunoaste jurisdictia CEDO in cazul lui Andrei Ivantoc si a lui Tudor Petrov Popa, inchisi arbitrar de peste 12 ani
Tiraspolul nu va da curs deciziei Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) in privinta celor doi detinuti politic Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, a declarat autoproclamatul ministru de Externe din Transnistria, Valeri Litkai, intr-un interviu pentru postul de radio Europa Libera. Seful Departamentului de Externe al autoproclamatei republici nistrene a motivat ca asa cum Curtea de la Strasbourg nu recunoaste existenta Transnistriei ca subiect de drept, nici Tiraspolul nu recunoaste jurisdictia acesteia.
De amintit ca CEDO a decis la 8 iulie ca Rusia si Republica Moldova trebuie sa ia toate masurile necesare pentru a pune capat detentiei arbitrare a reclamantilor - Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa - membri ai Grupului Ilascu aflati in inchisorile transnistrene de peste 12 ani, si sa asigure imediat punerea lor in libertate. In acelasi interviu, Valeri Litkai s-a pronuntat pentru reluarea in format pentagonal si neconditionat a procesului de negocieri in problema transnistreana, indicand ca Tiraspolul nu va face nici o concesie "doar de dragul acestor negocieri". Valeri Litkai a afirmat ca spre deosebire de Rusia si Ucraina, Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii nu si-au asumat responsabilitatea unor parti garante si nu au facut decat declaratii de intentii cu privire la negocierile privind reglementarea situatiei din stanga Nistrului.
OSCE si SUA cu ochii pe situatia scolilor romanesti
Presedintia olandeza in exercitiu a Uniunii Europene urmareste cu mare ingrijorare situatia critica in care se afla scolile romanesti din regiunea transnistreana, scoli care, nici in prezent, nu-si pot relua activitatea in regim normal, relateaza Rompres. Uniunea Europeana condamna actiunile represive ale Tiraspolului si cere incetarea oricarei discriminari vizavi de aceste scoli. Intr-o declaratie recenta a presedintiei olandeze a Uniunii Europene se mai arata ca dupa ce au impus restrictii de calatorie pentru 27 de lideri transnistreni, Bruxelles-ul si Washington-ul examineaza in prezent noi modalitati de sanctionare a regimului secesionist de la Tiraspol. Aceasta declaratie a Uniunii Europene a fost semnata si de statele-candidate, intre care Romania si Bulgaria. Criza scolilor din regiunea transnistreana a fost discutata si la Consiliul Europei care, de asemenea, cere Tiraspolului sa renunte la campania de discriminare a scolilor de limba romana.
In pofida demersurilor comunitatii internationale, situatia din provincia transnistreana se complica tot mai mult, Tiraspolul nefiind dispus sa cedeze. Militia transnistreana l-a retinut zilele trecute pe ministrul moldovean al Educatiei, Valentin Deniuc, care se afla la Tiraspol pentru a se intalni cu profesorii, parintii si elevii liceului "Lucian Blaga". Dupa doua ore de interogatoriu, pentru ca ar fi intrat ilegal pe teritoriul asa-numitului stat transnistrean, ministrul Valentin Deniuc a fost escortat pana la asa-numita frontiera si expulzat de pe teritoriul regiunii separatiste. Directorii scolilor romanesti din Transnistria, impreuna cu parintii elevilor, intentioneaza sa protesteze sambata la Chisinau alaturi de jurnalistii basarabeni, in fata sediilor Parlamentului si Presedintiei.
Consiliul Permanent al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare din Europa (OSCE) a condamnat politica provocatoare si agresiva promovata de catre liderii transnistreni, in special in ceea ce priveste scolile cu predare in limba romana si activitatea sectoarelor de cale ferata din raioanele de est, transmite agentia de presa Flux.
Totodata, SUA au lansat un nou apel la adresa Ucrainei, cerandu-i sa-si onoreze angajamentele de cooperare cu Republica Moldova si sa respecte intelegerile bilaterale din 2003 cu privire la permisiunea operatiunilor de import efectuate doar in baza asigurarilor vamale legale moldovenesti. (G.D.)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Inamicul numàrul unu al Transnistriei este ALFABETUL LATIN   de Viorel
Binefacerile Armatei 14: "rusificare fortata"..."martiri" recunoscuti de CEDO.. discriminare inter-etnica.. genocid..   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Smirnov, mon cher, tu de mult timp incomodezi Moscova, asa ca fii te rog amabil si nu sa nu mai fii bou pe viitor ! ndc   de ionion
A r h i v a
  Razboiul balizelor    57 comentarii
  Parlamentul britanic cere salvarea Deltei    1 comentariu
  Ungurii au cumparat ilegal o uzina de ciment in Transnistria    1 comentariu
  Basaev si-a asumat atentatul de la Beslan    2 comentarii
  "Tragedia de la Beslan a fost provocata de fortele ruse"    1 comentariu
  Bomba "The Sun" din Parlamentul britanic    
  Bush a iesit la rampa impotriva lui Putin    3 comentarii
  Marcel Tundrea declarat nevinovat    
  Raportorul din umbra    
 Top afisari / comentarii 
 Paradoxul 2x1 Holding din Constanta (460 afisari)
 Tiraspolul refuza sa-i elibereze pe detinutii politici romani (44 afisari)
 Fundamentalismul evreiesc, un nou front (35 afisari)
 Prognoza Universitatii Craiova (30 afisari)
 ANDRA ROTARU (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01136 sec.