Ziua Logo
  Nr. 3120 de miercuri, 15 septembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Fantoma CRESCENT
-- Intre 1984 si 1989, proprietarii CRESCENT erau necunoscuti, fiind inlocuiti de un formular in alb tinut intr-un seif * La finele lunii decembrie 1989, John Edgington, proprietarul de fatada al firmei CRESCENT (care a declarat ca firma era proprietatea lui Ceausescu), a completat formularul in alb cu numele arabului Sanbar, care a devenit "patron" * Dan Voiculescu a mostenit firma CRESCENT, in calitate de "protector testamentar", dupa ce Fouad Sanbar, patronul din acte, a decedat in 1995 * Neobisnuitul testament stipuleaza ca numai dupa moartea lui Voiculescu, bunurile se vor imparti sotiei si copiilor lui Sanbar
Mugur Ciuvica, liderul Actiunii Populare, a dat ieri un interviu intr-un cotidian central, in care a facut o serie de dezvaluiri incendiare la adresa presedintelui PUR, Dan Voiculescu, sustinand ca averea lui provine de la un arab. Potrivit declaratiilor lui Ciuvica: "In ceea ce-l priveste pe Voiculescu si cele doua obsesii ale sale - colaborarea cu Securitatea si legatura sa cu conturile lui Ceausescu sau banii fostei Securitati, cred ca ar fi interesant ca domnul Voiculescu sa explice si procedura prin care, la inceputul anilor '90, practic a fost inchisa si a aparut grupul GRIVCO. Pentru ca este o chestiune extrem de interesanta: firma CRESCENT apartinea oficial unui arab, o persoana mai in varsta. Acest arab, in 1990, imediat dupa Revolutie, si-a facut un testament care ar putea intra in Cartea Recordurilor, pentru ca acest arab, Fouad Sanbar, si-a facut un testament prin care a decis asa: lasa mostenire tot patrimoniul firmei CRESCENT copiilor sai, dar nu la moartea lui, ci la moartea lui Dan Voiculescu. Adica un batran arab, care avea si doi copii bolnavi (am aflat asta din cartea domnului Voiculescu) nu-si lasa averea copiilor sai, ci precizeaza in testament ca averea va fi impartita dupa moartea lui Dan Voiculescu, care era un simplu angajat al arabului respectiv. Acestea sunt lucruri pe care domnul Dan Voiculescu ar trebui sa le explice - cum este posibil ca cineva sa lase o avere de zeci, daca nu sute de milioane de dolari - o mostenire care sa fie impartita nu dupa moartea persoanei respective, ci a unui angajat. Si astfel, prin acest testament extrem de ciudat, Voiculescu devenea stapanul patrimoniului CRESCENT, iar la un an de la acest transfer de proprietate se produce un al doilea transfer de proprietate, prin care firma GRIVCO cu capital social foarte mare - milioane de dolari, apare din nimic, ca fiind proprietatea domnului Dan Voiculescu, care pana in acel moment a fost angajat la stat cu un salariu de 6000 - 7000 de lei. Brusc, in '91, dupa ce primeste mostenirea respectiva, apare grupul de firme GRIVCO, cu capital, repet, de milioane de dolari, care incepe sa deruleze aceleasi afaceri pe care le derula CRESCENT pana in 1989".
Testamentul incredibil
Dar, iata ce a declarat Voiculescu, in cartea sa "Adevarul despre Crescent", care omite sa dea detalii despre motivele mortii lui Sanbar: "Astfel a aparut un testament al acestuia, care a intrat in vigoare in anul 1995, o data cu trecerea in nefiinta a domnului Sanbar. Conform acestuia, toate bunurile firmei CRESCENT - Cipru vor fi transformate in lichiditati in momentul in care protectorul testamentului, respectiv subsemnatul, il va urma in eternitate pe binefacatorul sau (eveniment numit in testament "initiating event"). Sumele astfel obtinute vor fi distribuite in mod echitabil intre membrii familiei sale, salariatii CRESCENT - Cipru si o fundatie perena, conform ultimei dorinte a domnului Fouad Sanbar". Cu alte cuvinte, sotia arabului si cei doi copii handicapati nu primesc nimic pana nu moare Dan Voiculescu. Ce om bogat, descris de Voiculescu drept "un om de o rara probitate morala si o mare bogatie sufleteasca", cu o avere de zeci de milioane de dolari si-ar lasa familia dupa moarte fara bani, de dragul unui angajat? Grea intrebare. Un caz asemanator nu ne-a fost dat sa auzim vreodata.
Sanbar - agent acoperit al Securitatii?
Istoria CRESCENT este plina cu ciudatenii, greu de crezut pentru un om cu o judecata sanatoasa. Fouad Sanbar nu s-a ocupat niciodata in mod direct de afacerile firmei CRESCENT din Bucuresti (condusa de Dan Voiculescu) derulate cu firmele de comert exterior ale Securitatii. El l-a imputernicit pe Voiculescu sa-i conduca afacerile, limitandu-se sa viziteze Romania o data pe an, incepand din 1982 si pana in 1989. Acest comportament, raportat la cifra de afaceri a CRESCENT, care se ridica la sute de milioane de dolari anual, este de-a dreptul neobisnuit, astfel incat foarte multi s-au intrebat daca nu cumva Fouad Sanbar a fost agent acoperit al Securitatii, total subordonat celor care l-au creat. Cu atat mai mult cu cat Securitatea insasi a aprobat infiintarea reprezentantei CRESCENT din Bucuresti. Mai mult, Sanbar, desi era patron in acte, nu era interesat deloc sa participe la tranzactiile derulate de Voiculescu - simplu angajat - acesta din urma fiind imputernicit sa conduca reprezentanta CRESCENT din Bucuresti, avand mana libera in orice ar fi intreprins.
Si mai misterios este faptul ca incepand din 1984 si pana in decembrie 1989, cand in Romania se derula lovitura de stat, actiunile CRESCENT - Cipru (firma off-shore cu actionariat secret) erau constituite pe un formular in alb, tinute intr-un seif, astfel incat cine-si trecea numele pe formular devenea automat patronul firmei. Procedura permisa de legea din Cipru - un paradis fiscal - a facut ca multi politicieni ai lumii sa-si faca firme in acest stat, pentru a-si ascunde profiturile si comisioanele de ochii opiniei publice. In perioada 1984 - 1989, patronul de fatada al CRESCENT era britanicul John Edgington, (ramane un mister cum a ajuns in aceasta pozitie). In ultimele zile ale lui decembrie 1989, Edgington a scos formularele de transfer in alb al actiunilor din seif, le-a completat cu numele lui Sanbar, care a redevenit astfel, oficial, patronul companiei. Tot in acele zile, John Edgington declara functionarilor unei banci din Cipru ca el nu mai are nici o treaba cu firma CRESCENT, deoarece aceasta ar fi proprietatea lui Nicolae Ceausescu.
Sanbar nu arata a milionar
Foad Sanbar a fost contactat la 12 mai 1990 de avocatul Ion Nestor, la Hotelul Intercontinental din Atena, pentru a fi intervievat in cadrul investigatiilor demarate de firma de detectivi canadieni "Peat Marwick Thorne" (PMT), care a fost angajata de Guvernul Romaniei sa dea de urma conturilor Securitatii. Intalnirea cu Fouad Sanbar i-a frapat pe reprezentantii PMT, care au consemnat in raportul lor: "Sanbar s-a prezentat ca un om de afaceri abil, fara a adopta comportamentul tipului de persoana care ar fi trebuit sa-l reprezinte (multimilionar, unic proprietar al unui grup de societati care realizeaza beneficii anuale de zeci de milioane de dolari). Sanbar a acceptat in mod surprinzator sa se intalneasca cu noi pentru a ne furniza detalii in legatura cu CRESCENT si a venit la hotelul nostru doua zile la rand, in timpul weekend-ului, impreuna cu un nepot al sau, ceea ce este total neuzual pentru tipul de persoana care ar fi trebuit sa-l reprezinte".
CRESCENT si-a vandut vapoarele in decembrie '89
In fata reprezentantilor PMT, Sanbar a recunoscut existenta formularelor de transfer al actiunilor in alb, precum si faptul ca acestea au fost completate cu numele lui, de Edgington, la finele lunii decembrie 1989, ocazie cu care a preluat oficial controlul societatii. Tot el a recunoscut ca firma CRESCENT a vandut la finele lui decembrie 1989 patru vapoare si filialele pe care le avea in Austria. Despre Voiculescu, Sanbar a spus ca "Toate tranzactiile comerciale ale companiilor CRESCENT erau incheiate si duse la indeplinire de Dan Voiculescu".
Razvan SAVALIUC 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Fouad SANBAR (identitate creata) - ex student (Pitesti?) / ex operativ PLO / factiune pro ARAFAT / Serv. "Finante PLO"   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Buna pista!   de MariusR
CRESCENT=CORUPTIE   de florentin-livius vartaci-aconi
Romania deloc surprinzatoare..   de Doamna_de_Fier
A r h i v a
  Recompensa ZIUA    3 comentarii
  Bijuterii furate de romani in Franta    
  Arestarea lui Sever Muresan, rediscutata    
  Hotii de la Portile de Fier au fost prinsi    2 comentarii
  Ucigasul de la Sulina, in instanta    
 Top afisari / comentarii 
 Orfanii lui Cornel Dragusin (26 afisari)
 Coloana fara sfarsit (24 afisari)
 Stiri pe scurt (22 afisari)
 Prima discoteca pentru nudisti din Europa (18 afisari)
 Amintirile lui Carol Roman (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01346 sec.