Ziua Logo
  Nr. 3115 de joi, 9 septembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Dovada furtului banilor lui Ceausescu
-- Societatea Bancilor Elvetiene a recunoscut public in 1990 existenta unor depuneri ilegale de valuta apartinand dictatorului iar Uniunea Bancilor Elvetiene nu a negat existenta unor asemenea conturi * Detectivii canadieni angajati de Guvernul Romaniei au propus arestarea lui Dan Voiculescu * John Edgington, seful CRESCENT Austria a declarat bancherilor ciprioti ca firma era proprietatea lui Ceausescu * Dan Voiculescu sustine ca Edgington a mintit pentru a-si ascunde escapadele amoroase de sotie
ZIUA prezinta azi o dovada imbatabila potrivit careia dictatorul Nicolae Ceausescu a avut conturi valutare secrete in bancile elvetiene. Aceste conturi erau alimentate de "carausi" ai Securitatii, coordonati de persoane de prim rang din Directia Securitatii Statului, care periodic se deplasau cu "valize diplomatice" la bancile elvetiene si depuneau aceste sume in conturi parolate, al caror cifru era cunoscut doar de dictatori si cativa apropiati din aparatul de Securitate. Aceste conturi - a caror existenta o dovedim cu facsimilul alaturat - nu au fost niciodata recuperate oficial, in pofida faptului ca bancherii elvetieni, de buna credinta, au recunoscut existenta lor si au invitat statul roman la incheierea unei conventii bilaterale. Nimeni nu a auzit insa vreodata de o atare operatiune diplomatica, semn ca banii au fost furati de securistii si de "emanatii Revolutiei", care au detinut parolele sau le-au gasit in celebra agenda pe care Nicolae Ceausescu o avea asupra lui, cand a fugit cu elicopterul de pe cladirea Comitetului Central in decembrie 1989.
CRESCENT, "firma fantoma" a serviciilor secrete
Liviu Turcu, fost ofiter al DIE (Directia Informatii Externe) si ulterior al CIE (Centrul de Informatii Externe), care a ocupat o functie de general si a raspuns de serviciul operativ pentru SUA - Canada si a fost sef al Serviciului Europa de Vest, pe spatiile Germania - Austria - Elvetia, a facut declaratii soc in septembrie 1992, in fata Comisiei Senatoriale de Ancheta privind Situatia Fondurilor Deturnate de catre Regimul Nicolae Ceausescu, comisie condusa de senatorul Dragos Luchian. Liviu Turcu a fost condamnat la moarte in vara lui 1989, din ordinul lui Ceausescu, dupa ce a fugit in SUA, in primavara aceluiasi an, el fiind reabilitat de Justitie dupa 1990. In declaratia sa data pentru Comisia Senatoriala, Liviu Turcu a relatat despre firma CRESCENT, condusa de Dan Voiculescu, urmatoarele: "Obtinerea de sume in valuta ca urmare a activitatilor desfasurate de "firme fantoma", cum sunt denumite in limbajul muncii de informatii. Aceste firme sunt create de catre serviciile de informatii de pretutindeni, in diferite tari, prin intermediul unor autohtoni total subordonati. In mod legal ele sunt inregistrate ca fiind firme autohtone, in realitate controlul detinandu-l Serviciul care le-a finantat. Situatia firmei CRESCENT Cipru, mentionata in Raportul Comisiei Senatoriale, reprezinta un excelent model pentru o astfel de situatie. Fiind insa produsul extrem de rafinat al unui intreg serviciu de informatii este uneori foarte dificil de demascat, chiar de catre serviciile de contraspionaj din tarile respective, fara a mai vorbi de ziaristi amatori sau avocati interesati in publicitate si onorarii substantiale. Cand activitatile unor astfel de firme depasesc insa proportiile mediului in care actioneaza, ele se incrimineaza singure. Astfel de contradictii devin vizibile chiar si pentru omul de rand. Raspunsul la intrebarile ce urmeaza le poate da si un copil: in conditiile unui regim totalitar, in care intregul comert exterior se afla sub controlul strict al unui dictator si al Departamentului Securitatii Statului, poate o firma straina sa ajunga la cifra de afaceri de 1,5 miliarde de dolari (un important procent din totalul operatiunilor de import-export romanesc), fiind in acelasi timp lasata sa faca practic ce vrea? Si daca directorul acestei companii este si cetatean roman, iar restul aparatului de stat si de comert exterior este infiltrat cu ofiteri si colaboratori, se poate vorbi cu nonsalanta de totala ignoranta cu privire la amestecul serviciului de informatii in activitatile comerciale ale firmei respective?"
Acestea au fost considerentele lui Liviu Turcu vizavi de CRESCENT si Dan Voiculescu. Referitor la conturile dictatorului, Liviu Turcu a marturisit: "Trebuie renuntat definitiv la falsa premisa ca odata disparut, Nicolae Ceausescu a luat cu el secretul conturilor speciale. Un grup extrem de restrans de oameni, respectiv ministrul de Interne, Tudor Postelnicu; seful DSS, generalul Iulian Vlad; seful CIE, generalul Aristotel Stamatoriu; seful Compartimentului AVS, lt. col. Anghelache Constantin ca si generalul Victor Stanculescu, pentru operatiunile cu echipament militar, s-au aflat in situatia de a avea acces la aceste fonduri extrem de importante, fara nici un fel de control ierarhic".
Pelerinajul bancar si lichidarile de cont din 1990
Turcu a sustinut ca la inceputul anului 1990 au fost inchise in mare graba unele conturi din Occident si au fost lichidate cateva "firme fantoma", (denumire atribuita si firmei CRESCENT), subliniind faptul ca nu a fost vorba de nici o "deruta" in acele zile, ci de o actiune organizata, bine gandita. Despre banii sustrasi in acest mod de exponentii fostului regim totalitar, Liviu Turcu a apreciat: "Numarul extrem de redus de persoane care au avut acces direct la aceste fonduri, ca si ignoranta noilor guvernanti privind aceste operatiuni, au facut din aceste fonduri o arma extrem de puternica din punct de vedere politic si chiar un factor de negociere al viitorului unei parti a aparatului de Securitate ca si a serviciului de informatii".
De altfel, nu este nici un secret ca securistii, reuniti in 1990 in noul Serviciu Roman de Informatii, condus de Virgil Magureanu, au reusit sa adoarma furia populara si au activat nestingheriti in continuare, fara sa fie dati afara si judecati pentru torturile comise, tocmai pentru ca unii guvernanti au fost co-interesati sub diferite forme de acestia.
Liviu Turcu a oferit Comisiei Senatoriale si informatia potrivit careia numai in 1988, Compartimentul AVS i-a prezentat lui Ceausescu planul de realizari, totalizand suma de 65 de milioane de dolari. Unde au disparut acesti bani? Turcu a pomenit si despre existenta Compartimentului secret din Banca Romana de Comert Exterior (BRCE - devenita ulterior Bancorex), compartiment subordonat AVS, prin care se varsau banii si unele comisioane din tranzactiile cu intreprinderile de comert exterior ale Securitatii, inclusiv si cei de pe ruta ICE Dunarea - CRESCENT - Dan Voiculescu.
Nimeni nu a dat vreodata publicitatii vreun raport referitor la conturile secrete din BRCE sau cine a ridicat acesti bani, in conditiile in care se stia ca multi dintre ofiterii acoperiti ai Securitatii, plasati in intreprinderile de comert exterior ori in "firme fantoma", aveau acces direct la aceste conturi si puteau sa ridice oricand banii dupa Revolutie pentru a si-i insusi in folos propriu.
Elvetienii ne-au invitat sa ne luam banii
Iata deci o marturie a unei persoane avizate, din interiorul sistemului AVS, care a recunoscut existenta unor conturi straine ale Securitatii, controlate de Nicolae Ceausescu. Revenind la o alta dovada scrisa a existentei acestor conturi - care fara indoiala s-au ridicat la sute de milioane de dolari, de vreme ce numai in 1988, Compartimentul AVS i-a raportat dictatorului realizarea unui "plan" de 65 milioane de dolari - precizam ca statul roman a stiut de existenta acestor bani, dar exponentii sai au trecut sub tacere descoperirea. Motivul? Cineva i-a furat. Astfel, la 15 februarie 1990, prin adresa nr. 7/432 a Ministerului Afacerilor Externe, semnata de ex-ministrul Neagu si adresata lui Vasile Voloseniuc, presedintele de atunci al BRCE, s-au raportat urmatoarele: "Va facem cunoscut ca din surse elvetiene suntem in posesia urmatoarelor atitudini ale pricipalelor banci elvetiene, in problema depunerii ilegale de valuta de catre fostul dictator roman:
- Conducerea Societatii Bancilor Elvetiene (SBS) a recunoscut public existenta unor asemenea fonduri;
- Conducerea Uniunii Bancilor Elvetiene (UBS) nu exclude prezenta de fonduri de acest gen;
- Creditul Elvetian (CS) a negat categoric existenta unor depuneri din aceasta categorie;
Aceleasi surse sunt de parere ca sansele partii romane ar creste substantial daca s-ar incheia o conventie de asistenta juridica intre Romania si Elvetia, care ar putea asigura dreptul de acces conditionat la secretul bancar elvetian. Va rugam dispuneti". Acest document (vezi facsimil) a aparut si in cartea "Averea presedintelui - Conturile Ceausescu", a ziaristului Dan Badea.
Nu s-a facut insa nimic mai departe, cu toate ca elvetienii de la SBS au confirmat existenta banilor, bancherii elvetieni fiind recunoscuti pentru probitatea lor ca fiind primii in lume. In loc de acord, cineva a ridicat banii in secret, pentru ca publicul nu a fost niciodata informat de vreo actiune concreta de recuperare.
Directorul CRESCENT - Austria a declarat ca firma apartinea lui Ceausescu
Revenind la implicarea lui Dan Voiculescu - CRESCENT in conturile lui Ceausescu, nu putem sa nu mentionam o constatare extrem de importanta facuta in luna mai 1990 de catre avocatul Ion Nestor, angajat de firma de detectivi canadieni Peat Marwich Thorne, sa dea de urma conturilor secrete, prin contactarea unor persoane si autoritati din Nicosia - Cipru, Atena - Grecia si Viena - Austria, unde au operat diferite filiale ale firmei CRESCENT. Avocatul roman a fost ajutat in constatarile sale si de casa de avocati "Polakis Sarris" din Cipru. Astfel, in Nota privind rezultatele investigatiilor sale, av. Nestor a afirmat: "John Edgington, proprietarul aparent (beneficiar owner) al grupului de societati CRESCENT este cunoscut in Cipru cu profesia de "reporter" si nu se bucura de o reputatia foarte buna (de mentionat ca in Anglia aceeasi persoana este cunoscuta cu profesia de inginer electronist). Edgington ar fi facut in luna decembrie 1989 o declaratie unei persoane din conducerea bancii centrale a Ciprului, in sensul ca SOCIETATEA CRESCENT AR FI PROPRIETATEA LUI CEAUSESCU si ca el nu mai are nimic de a face cu aceasta societate; se pare ca aceasta declaratie ar fi fost mentionata de catre persoana respectiva pe coperta dosarlui bancar; de altfel, in prezent, dosarul bancar nu se mai afla la locul obisnuit, ci in seiful guvernatorului bancii centrale a Ciprului".
Ce explicatie credeti ca a oferit Dan Voiculescu la aceasta constatare a firmei de detectivi canadieni? Ca John Edgigton care, retineti, era directorul CRESCENT - Austria si a altor filiale, era un "mitoman" care, pentru a-si acoperi escapadele amoroase in fata sotiei sale din Anglia, "inventa tot soiul de povesti".
Razvan SAVALIUC Adina ANGHELESCU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Colaboratorii ( locotenentii ) lui VOICULESCU _ http://www.bursa.ro/cotidian/?pag=armagedon&a=9   de CONU
Inca mai credeti ca in sicriul venit de la Wiena,se afla Nicushor?   de Aladin
A r h i v a
  Dezlegare la razboi    98 comentarii
  Infernul din scoala de la Beslan    
  10 milioane de dolari pe capetele lui Basaev si Mashadov    3 comentarii
  Vasile Duta ii cere despagubiri lui Voiculescu    
  Scoala incepe cu o pauza    1 comentariu
  Examene contra cost in doua licee bucurestene    
  Infractori celebri printre oamenii mafiotilor Iancu    
  Anunt    
  Comisia Europeana ia act de agresarea jurnalistilor ZIUA    1 comentariu
  www.nudaspaga.ro, spart de hackeri    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Coco Chanel si cele mai bune parfumuri din lume (1447 afisari)
 Infractori celebri printre oamenii mafiotilor Iancu (361 afisari)
 Stiri pe scurt (61 afisari)
 Consiliul Superior al Magistraturii a taiat in carne vie (48 afisari)
 Ne-a parasit celebrul cantaret Dan Spataru (44 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02512 sec.