Ziua Logo
  Nr. 3103 de joi, 26 august 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Sinucidere cu iod
Rene PARSAN 
Sinucidere politica sau diversiune. Incepand de azi, tulburarile romanilor cauzate de deficitul de iod vor fi "analizate si eliminate" de un comitet aflat in subordinea lui Adrian Nastase. In Monitorul Oficial a fost publicata o Hotarare de Guvern privind infiintarea Comitetul National pentru Eliminarea Tulburarilor prin Deficit de Iod (CNETDI). Acest comitet este coordonat de consilierul primului ministru cu atributii in domeniul asigurarii sanatatii populatiei. Ce spuneti? Ce nu stiti este ca lipsa de iod duce la cretinismul gusogen, printre altele. Toata strategia, reiese din comunicatul fara echivoc si fara mila, vizeaza primenirea PSD. Sau disolutia lui. Fara gusati, ce mai ramane din partid? Parca vad un film post apocaliptic: jeepuri cu girofarul albastru palpaind intr-o tacere de mormant. La volan nimeni. Un mobil vibreaza pe bancheta din fata. Din blonda a ramas posetuta. Prin vile adie un iz de transpiratie, dar nu exista subsuori. Felinarele din curte se oglindesc in piscine in care plutesc chiloti marimea XXXXXL fara continut. O maslina mai pluteste in vodca lui Vacaroiu la Senat. De masa cu patratele nu se mai sprijina nimeni. Neant total. Pe buletine de vot au ramas singuri cuc trei trandafiri.
Si aceasta nu este decat una dintre masurile radicale ale PSD pentru insanatosirea poporului. "Ca oaia dupa miel, ca vaca dupa vitel", zice cantecul, vine si Ovidiu Branzan cu o varianta interesanta. Medicii de familie care prescriu medicamente mai mult sau mai putin compensate vor fi obligati sa povesteasca indelung pacientului toate alternativele de tratament, hapuri si preturi. Sa-i cante "Capra cu trei iezi" si sa i-o traduca in toate limbile de circulatie periferica, de la rroma la finlandeza. Mai bine sa-si puna singur diagnosticul, sau latul, si sa se faca dracu' bine singur, fara sa mai cheme la capatai toti tampitii, care cadelnitand, care aspirand, care propovaduind. Autoconsult. Este dreptul fundamental al muribundului-vraci. Cine poate sti mai bine decat pacientul roman ce-l doare, la urma-urmei?
Au facut ce au facut guvernantii nostri sanatosi si au reusit sa arunce pisica in curtea liber-profesionistilor. La fel ca la colectivizare, cand proprietarul a doua capre era scos vinovat pentru foamea atat de populara, ca mai tarziu pe vremea lui Ceausescu, la Reflector, cand un amarat care avea trei kile de zahar si doua de ulei in camara era infierat pentru rafturile goale din "alimentari", asa si medicul si farmacistul sunt de vina pentru starea de boala. Nu ne dau medicamente, nu ne asculta pe gratis, se tanguie electoratul. Maine ar trebui sa ostracizam chelnerul pentru ca ne este foame si refuza sa arunce cu chifle dupa noi. Daca Iliescu ar fi coordonat aceasta dezinformare ar fi iesit mult mai bine, ura omului impotriva omului ar fi fost mult mai naturala. Dar, cu lipsa sa de talent in ale "politruciei", Nastase nu reuseste decat sa ne invenineze climatul si ciorba si asa verzui. In nici un caz sistemul in ruina al asigurarilor de sanatate, sau Doamne-fereste! lipsa alternativelor private, ne baga in mormant. Felcerul familiei, drogherul sunt principalii dusmani ai electoratului. Oameni care refuza sa munceasca fara plata, sau, in multe cazuri, sa omoare fara onorarii. O diversiune ranceda, nici fierbinte, nici prea rece, doar dezmortita, cum au invatat de la premergatori pionierii de ieri, pesedeii de azi. Infiereaza cu degetul supt: poporul nu are ce manca si unii mananca, asmute haita premierul, ca nu cumva sa asocieze starea de mizerie cronica cu guvernarea actuala. So pe liberalii lui Basescu! (Ca in halul asta au ajuns liberalii, doi vagoneti dusi cu ata de Pirat, este treaba lor.) Ce nu vor socialistii sa afle masa de manevra: amaratii de doctori si farmacisti, pe langa o alta patura subtirica de profesionisti, prin impozitele imense pe care le platesc pentru veniturile omenesti pe care unii dintre ei le dobandesc, sunt baza impozitului pentru Sanatate. Filtrata prin bugetul de stat si mai apoi faramitata la 22.000.000 de trecatori ramane un/o... piramidon pe cap de alegator.
Fara sa vreau am primit o lectie de politica fina prin intermediul unui post de radio national. Nu puteam sa cobor din mers din masina, asa ca am bagat la cap. Era vorba despre curve. De o parte o doamna, de alta un beneficiar. De la chestiunea impozitelor si legislatiei dialogul a deraiat spre citate din Biblie. Ultimul asa suna:
"Cine are piatra sa dea primul cu ea".
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
bravo marine   de dutu
ma dau astia afara din servici   de im
sinucidere cu iod   de fofonel
talent   de George-Felix
A r h i v a
  Spectacolul numit Congres    4 comentarii
  Moldova ca tema a politicii internationale    7 comentarii
  "Fa-ti!" in loc de "na-ti!"    1 comentariu
  Incurajari pentru modelul renan    4 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  90% mot    2004-08-19
  Ilustrata lui Iliescu    2004-08-13
  Viituri de aur    2004-08-06
  PSD se leapada de PSD    2004-06-28
  Saniute, trenulete, gondolite    2004-06-21
 Top afisari / comentarii 
 CFR Cluj da anunt pentru angajari (216 afisari)
 Incurajari pentru modelul renan (87 afisari)
 VIATA IN INCHISOAREA DOFTANA ( I ) (78 afisari)
 Radu Timofte, doctor in securitate nationala (57 afisari)
 Excluderi cu circ din magistratura (50 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.39006 sec.