Ziua Logo
  Nr. 3097 de joi, 19 august 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
90% mot
Rene PARSAN 
Atat se vede din protectia sociala a PSD. Grosul aisbergului, 10%, se pitula in balarii. Tupeu social-democrat s-ar putea numi gogorita compensatelor, daca nu ar fi pur si simplu o vrajeala de ultima speta. In cadere libera dupa alegerile locale, haiducii lui Nastase au iesit din pamant determinati ca harciogii la inundatie. Nu au avut timp sa brodeze un program inflorat social special pentru generale. Au facut si ei ce stiu demult. Au inceput sa improaste masline, nu portocale si jelibon ca in '90, in speranta ca romanul, stiu ei din experienta, si nu cu totul gresit, dupa cum au dovedit alegerile din ultimii 14 ani, se apleaca dupa orice. Se indoaie el, e drept, dar de o vreme pare sa i se aplece de promisiunile PSD. Nu pot sa uit dimineata in care pamantii ca pamantul care-i tine, floarea partidului a iesit pe sticla si a anuntat victoria la sate. Dupa ce si-au regurgitat succesul au inceput sa se caute, nu de paduchi si baroni, cum ar fi fost normal, ci de portofel. Cheta sociala pentru generale, a ordonat premierul. Au inceput sa dea din ei nescumpiri de gaze, nemariri de preturi, nechirii si necentrale de apartament, au copt legea zarzavatului pentru pietari, nemajorari de majorari, au tinut pensiile pe loc. Ministru dupa ministru a trecut pe la tribuna si a scos din nimic promisiuni si din ele au facut bici si platforma electorala. Doar Branzan, sotul Danei Razboiu, ca sa inteleaga lumea de cine vorbesc, nu avea nimic la el. Dar, eroic, ca Penes Curcanul pe garaj, si-a intepat venele la televizor. Prin aceasta milosardie pesedista el a scos, luna trecuta parca s-a intamplat, spitalele patriei din criza de sange, sange care va fi suficient cel putin un cliclu electoral.
Nastase a ornat tortul frumos: compensarea cu 90% a medicamentelor. Normal, 90% din tara tuseste, daca nu horcaie, talpa electoratului geme dar trebuie mentinuta treaza, daca nu vie, pana la alegeri. Nici nu conteaza ca nu se poate deplasa pana la urna, legata de patul de spital sa fie natiunea, dar sa stea cuminte acolo si sa sufle, volanta va veni. Ea te va gasi mai sigur decat moartea.
Ieri ministrul Sanatatii a aruncat presei un raport prin care ne demonstreaza negru pe alb cat de sanatosi suntem. In patru ani, aportul tripletei Bartos, Xerox, Beuran si Branzan la Sanatatea noastra sunt doua elicoptere, patru roabe, ca salvari nu se pot numi si mii de licitatii pentru medicamente organizate pe principiul dupa spaga si rasplata. Plus subordonarea totala a Casei de Asigurari de Sanatate. Ca doar nu era sa ramana ditamai pusculita la neindemana ghearei PSD. Acesti bani ai dumneavoastra au fost rotiti prin buget dupa cum au cerut interesele sociale de moment: un papuc pentru sinistrat, un corn cu lapte pentru elev, o noua vila sau mosie pentru premiat. Bani la discretia partidului sunt contributiile la sistemul de asigurari. Dar Beuran afirma cu tupeu ca in nici un caz Casa nu este subordonata, ea este doar coordonata. Si asa este si normal in plina reforma a sistemului, afirma el. Dupa 14 ani, tot in reforma ne scaldam, aspirina ei de viata! Sanatatea si viata or sa vina la sfarsit.
Spitalele morga in care haladuiesc halate negre sunt considerate deja normal. Un peisaj firesc, ca sticlele de plastic pe lacul Titan, ca gandacii in bucatarie, ca veceul din fundul curtii. Numai daca vreunui amarat i se taie destu-n trei sau daca vreo zece sugari mor otraviti de vreo bucatareasa ministerul urneste o ancheta. De obicei aceasta dureaza o saptamana si se incheie inainte de a incepe. Colegiul Medicilor nu vede nici urma de malpraxis, nici daca te externezi cu o surubelnita in cap si piciorul in mana. Si parca nu ar fi fost indeajuns ca romanul sa vada in doctori un card de vulturi hoitari, in salon un cavou si in seringa un cutit, a mai aruncat si Nastase gaz pe un foc. Prin promisiunea sa disperata si iresponsabila a trimis pensionarii sa ia cu asalt farmaciile. Gloata s-a inarmat cu plase si si-a croit drum cu tramvaiul sa ia rudotel si anafura de la PSD. Surpriza a fost pe masura. S-au lovit de minciuna PSD ca musca de geam. Evident, a parat Brinzan, vina nu o poarta ministerul, vina o poarta farmacistii pentru ca refuza sa dea medicamente din buzunar si doctorii de familie care prescriu medicamente de calitate si nu hapurile pe care le prescrie Guvernul.
Final fara noima: Nastase sustine ca doi ghiolbani din Banat l-au convins 90% sa concureze pentru Cotroceni, alti doi cobilitari olteni i-au urcat hotararea la 99% si in final doi drojdieri moldoveni din Malini au umplut paharul. De bucurie, premierul si-a comandat si un sondaj la casa Metro Media care lui ii vine perfect, dar partidului olecuta larg. Posibil ca sondajul sa fie recompensat cu doar 10%.
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Bravo domnule Parsan   de im
Sublim, maestre!   de Zama Acra
A r h i v a
  Nastase cu coronita    6 comentarii
  Trecutul care nu iarta    1 comentariu
  Premierul si artele    3 comentarii
  Au inventat oamenii modernitatea?    5 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Suta la suta    
  Ilustrata lui Iliescu    2004-08-13
  Viituri de aur    2004-08-06
  PSD se leapada de PSD    2004-06-28
  Saniute, trenulete, gondolite    2004-06-21
  Nici de-o tuica    2004-06-07
 Top afisari / comentarii 
 PNG construieste case (58 afisari)
 Roba de avocat protejata la OSIM de barourile lui Bota (32 afisari)
 Politia in corzi in cazul Pretor (29 afisari)
 Infernul din Tighina povestit de Bogdan Pitigoi (27 afisari)
 Lovitura de bumerang (14 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.43173 sec.