Ziua Logo
  Nr. 2973 de vineri, 26 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Premiera absoluta
Nici un candidat pentru postul de rector al Universitatii Bucuresti
-- MEC va trebui sa stabileasca o procedura speciala
In mod cu totul exceptional, Ioan Mihailescu a fost reconfirmat in functia de rector pana la o data ulteriora, cu toate ca el nu isi depusese candidatura avand deja doua mandate la activ.
Ieri, la Universitatea Bucuresti, au avut loc alegeri pentru desemnarea conducerii institutiei, care, potrivit legii, se reinnoieste odata la patru ani. Fara precedent, la Universitatea din Bucuresti nu s-a inscris nici un candidat pentru postul de rector, astfel ca Senatul universitar l-a reconfirmat in functie pe Ioan Mihailescu, pana la noi alegeri. Acesta nu si-a depus candidatura astfel ca practic, nu se poate spune ca rectorul a fost validat de Senat pentru nu a fost ales. Nu si-a depus candidatura nimeni si fostul rector a fost solicitat sa-si continue activitatea pana la o data ulterioara cand se vor organiza noi alegeri.
Potrivit legii, un profesor nu poate detine mai mult de doua mandate consecutive ca rector sau decan, astfel ca actualul sef al UB, prof. univ. dr. Ioan Mihailescu, dupa opt ani de la prima investitura, nu si-a mai depus dosarul de candidatura. Gurile rele spun ca in spatele acestei situatii inedite, pe care nimeni nu a prevazut-o si care nu-si gaseste o solutie in lege, s-ar afla jocuri de culise care i-ar fi facut culoar liber acestuia. Ioan Mihailescu infirma aceste zvonuri, declarand: "Nu o spun pentru presa sau pentru publicul larg, sau pentru a crea o imagine favorabila. Nu s-au facut manevre in nici un fel pentru a nu avea candidat. Oricine din universitate va poate confirma ca nu s-a exercitat nici o influenta in acest sens". El sustine ca, in general, la Universitatea Bucuresti nu s-a manifestat o competitie foarte puternica pentru posturile de conducere. "Am avut in timp si situatii in care cu greu am gasit candidati" a afirmat acesta, precizand ca nu este neaparat vorba de un dezinteres ci de o teama de a-si asuma anumite raspunderi.
Ieri, noul Senat al UB a validat alegerile pentru functiile de prorectori. Astfel, pentru urmatorii patru ani, prorectori sunt: Ioan Panzaru, Dana Marinescu, Ion Munteanu si Romita Iucu. Dintre acestia primii trei au fost practic reconfirmati in functie. Pentru prorectori, legea nu limiteaza numarul candidaturilor, astfel ca un profesor poate fi ales prorector si de trei sau mai multe ori consecutiv.
Ioan Mihailescu a explicat situatia creata prin dorinta membrilor Senatului de a mentine o continuitate in conducere. "Dincolo de competentele celor alesi argumentul principal a fost cel de a asigura continuitatea" in conducere si luarea deciziilor, intr-o perioada care se prevede foarte grea pentru invatamantul superior, cu schimbari semnificative si cu implicatii majore pentru universitate. In acest moment Ministerul Educatiei si Cercetarii nu are rezolvare in plan legislativ pentru aceasta situatie. Rectorul UB sustine ca MEC si Consiliul National al Rectorilor vor stabili o procedura pentru a solutiona si aceste cazuri, "cu respectarea legii si a vointei Senatului universitar".
Intrebat ce se va intampla daca si la viitoarele alegeri nu-si va prezenta nimeni candidatura, Ioan Mihailescu a spus ca "Senatul va lua din nou act de situatia creata" iar "decizia Senatului ar fi definitiva".
In ciuda scandalurilor din alte universitati, alegerile in UB n-au tradat o atmosfera incordata. Ieri, in Aula Facultatii de Drept s-au reunit atat membrii vechiului cat si cei ai noul Senat (in proportie de 50% format din membri noi).
Mihaela JITEA 
A r h i v a
  Mafia sub robe    8 comentarii
  Fiul ex-colonelului Gaina, iertat de 14 ani de inchisoare    
  Baroni, ochii plansi cer sa va vada    2 comentarii
  Sfaturi din Balteni pentru Nastase    1 comentariu
  Baronul analizat in mod marsav    2 comentarii
  Stoiculescu se pune chezas    
  Olimpica Marionela    2 comentarii
  Primarul Biris dezminte    
  MISA si-a sters urmele de la Costinesti    15 comentarii
  Eleve racolate pentru Bivolaru de o profesoara din Cluj    2 comentarii
  "CNA este cel care ar trebui sa codeze Big Brother"    4 comentarii
  Judecatorii din industria adoptiilor    3 comentarii
  Conducerea UMF considera ca alegerile au fost corecte    
 Top afisari / comentarii 
 Judecatorii din industria adoptiilor (459 afisari)
 Mafia sub robe (313 afisari)
 Eleve racolate pentru Bivolaru de o profesoara din Cluj (119 afisari)
 Cine este directorul de campanie al PSD (68 afisari)
 MISA si-a sters urmele de la Costinesti (51 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00929 sec.