Ziua Logo
  Nr. 2973 de vineri, 26 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Judecatorii din industria adoptiilor
-- Vinovatii pentru disparitia a 404 dosare de adoptii de la Tribunalul Bucuresti au fost descoperiti, dar lasati nepedepsiti, fiind tolerati de Ministerul Justitiei * Judecatoarea care s-a ocupat de cele mai multe adoptii este Claudia Gherbovan - Silinescu, fiica fostului general SIE Constantin Silinescu * Alti magistrati implicati: Florea Visan, Mirela Pod, Mihai Tomescu, Daniela Bragau
Fostul ministru al Justitiei Valeriu Stoica a prezentat, ieri, presei un document naucitor, care face pentru prima data lumina in fenomenul adoptiilor de copii si disparitia a 404 dosare de adoptii din arhivele Tribunalului Bucuresti, infractiuni pentru care nimeni nu a fost pana in prezent pedepsit. Un control efectuat de judecatorii inspectori Gabriela Barsan, Carmen Grigore, George Ezer si Iulian Teodoriu, de la Curtea de Apel si respectiv Ministerul Justitiei, in perioada aprilie - mai 1997, a incercat sa stabileasca responsabilitatile pentru disparitia din arhivele Tribunalului Bucuresti a 404 dosare de adoptii.
Fenomenul infractional, de o gravitate maxima, s-a petrecut in perioada 1990 - 1995, constatandu-se ca 173 de dosare lipsesc din perioada 1990 - 1993, iar restul de 231 din perioada 1994 - 1995. Cand anume au disparut aceste dosare, nu s-a putut preciza cu certitudine, insa s-au stabilit numele judecatorilor si grefierilor implicati in industria adoptiilor, care au scapat de sanctiunile disciplinare pe motivul ca acestea nu mai pot fi aplicate, conform Legii 92/1992 privind organizarea judecatoreasca, decat in termen de 1 an de la data comiterii faptelor. Pe latura penala, insa, precizam ca Parchetul General a ingropat aceste dosare, procurorii dovedindu-se complici cu cei care au sustras si distrus din arhivele TB cele 404 dosare, pentru a acoperi urmele unui "comert international" cu copii.
Hotii organizate in bande
Controlul judecatoresc a depistat ca unele din cauzele care au permis disparitia dosarelor au fost "lipsa de raspundere a presedintilor de sectii si a judecatorilor si grefierilor care au solutionat aceste dosare; nerespectarea procedurilor privind inregistrarea si solutionarea acestor cauze; nestoparea acestui fenomen, prin neluarea masurilor ce se impuneau, ca urmare a sesizarii Ministerului Justitiei inca din 1994; aplicarea de sanctiuni prea blande presonalului auxiliar".
Dosarele erau scoase pe blat din tribunal
Nota de control retine implicarea unor grefieri in falsificarea referatelor, semnarea unor sentinte de grefieri si pentru judecatori, fiind mentionate numele lui Simona Radulescu si Iuliana Craciun. De asemenea, se arata in nota: "Cu privire la doua dosare, la 12 martie 1996 s-a prezentat avocatul Sega Marius (n.r. - acesta a ajuns azi judecator la Sectia I-a a Tribunalului Bucuresti), care a solicitat repunerea lor pe rol, DOSARELE AFLANDU-SE LA EL. Acest avocat a declarat la 14 martie 1996, conform referatului intocmit de presedintele de sectie, judecator Doina Popescu, ca dosarele amintite le avea de la un italian, care la randul sau le avea de la un functionar care lucra la tribunal".
S-au furat pana si sentintele de la mapa
Referitor la trei dosare, nr. 3112/95, 3473/95 si 5794/95 de la Sectia a IV-a civila, solutionate in aceeasi sedinta din 14 septembrie 1995 (complet de judecata: Daniela Bragau, Florea Visan si Silvia Ruxandu) toate sentintele au avut acelasi numar, respectiv 860 bis. Dosarele au disparut, inclusiv cu caietele grefierului (plecat definitiv in strainatate), dar acest caz se remarca in mod deosebit pentru ca o mana criminala a sustras pana si sentintele din mapa de sentinte, care se pastreaza separat de arhiva principala.
Preschimbari de termene dubioase
Dosarele 9044/94, 9161/94 si 5400/95, de la Sectia a III-a civila, toate solutionate la 26 iunie 1996, au fost initial suspendate. Dupa circa un an, dosarele suspendate au fost reluate in mod dubios, "ca urmare a unor repuneri pe rol ce nu se gasesc inregistrate in nici un registru, chiar in ziua in care sunt aduse direct in sedinta, fara ca judecatorul sa verifice cererea de repunere pe rol (complet de judecata: Mirela Pod, Mihai Tomescu si Firoiu Magdalena). Cele doua dosare din 1994 au disparut fara sa se poata face dovada "ca dupa pronuntare au fost predate in arhiva sub semnatura (grefier Magdalena Firoiu)". Despre dosarul din 1995, inspectorii judecatoresti au depistat ca in el existau mai multe cereri de preschimbare de termen "date de presedintele sectiei de la acea data, Mirela Pod, care apar cel putin bizare, deoarece se preschimba un termen care inca nu se fixase, acelasi presedinte dispune repunerea pe rol fara a dispune citarea partilor si a specifica cine are termen in cunostinta (...)".
Fata generalului SIE, harnica ca o albinuta
Controlul a mai retinut: "O alta cauza care a condus la perpetuarea fenomenului in timp a fost si repartizarea dosarelor pe sectii, respectiv judecarea acestora cu precadere de Sectia a III-a civila, indeosebi de un anumit complet: Daniela Bragau si Claudia Gherbovan - Silinescu" (care este chiar fata generalului Constantin Silinescu, care era pe atunci director adjunct al Serviciului de Informatii Externe, casatorita cu avocatul Radu Gherbovan). Elocvent pentru cum erau dirijate aceste dosare este si faptul ca dosarele de adoptii se mutau de la o sectie civila, la alta, in functie de cum erau mutati si judecatorii chititi pe ele. Astfel, odata cu mutarea judecatoarei Daniela Bragau de la Sectia a III-a, la Sectia a IV-a, dosarele plecau pe acelasi traseu, cu incalcarea dispozitiilor legale in materie. Inspectorii au constatat ca in mai toate cazurile, judecatorii si grefierii nu raportau pe linie ierarhica disparitia dosarelor: "Aceste operatiuni fiind facute in mod evident deliberat de catre cei care au avut gestiunea acestora". S-a retinut faptul ca in urma mutarii arhivarei Elena Cortel, de la arhiva sectiei a III-a, au aparut in mod miraculos o serie de condici si registre considerate disparute.
Musamalizarea
Sesizati in 1997 cu doua plangeri penale referitoare la disparitia sutelor de dosare, procurorii Parchetului General au facut pe incompetentii, clasand dosarele cu parafa "autori neconoscuti" pe motiv ca a fost "imposibil" sa-i depisteze pe vinovati. Minciuna Parchetului este evidenta, pentru ca rezultatele controalelor judecatorilor inspectori au retinut clar nume de grefieri si judecatori. Nimeni nu poate crede ca pot disparea peste noapte 404 dosare, fara sa se vada in registre cine si cum le-a luat ultima data, pentru a fi tras la raspundere. In aceasta privinta, nota de constatare a inspectiei a ajuns la urmatoarea concluzie vizavi de vinovatiile constatate: "In prezent, aplicarea unor eventuale sanctiuni disciplinare pe linie administrativa este practic imposibila in raport cu data constatarii aspectelor semnalate". Cu alte cuvinte, datorita unei prevederi gaunoase din legea de organizare judecatoreasca, care stabileste ca sanctiunile disciplinare se pot da numai in termen de un an de la data comiterii lor, "oile negre" ale Tribunalului Bucuresti au fost prinse, dar au ramas "negustori cinstiti".
Stanoiu a redeschis ancheta
La data cand ministrul Rodica Stanoiu a parasit portofoliul Justitiei, in urma sa a ramas de finalizat, la nivelul Inspectiei Generale, un material voluminos referitor la disparitia dosarelor de adoptii. Ancheta in dosarele de adoptii a fost redeschisa ca urmare a scandalului legat de sesizarile unor inalti reprezentanti ai UE, care au demascat faptul ca au existat cazuri clare de coruptie, cand s-au pronuntat zeci de sentinte de adoptii intr-o singura zi, de catre acelasi judecator. In cadrul anchetei redeschise, se analizeaza si activitatea trecuta a altor magistrati ai TB, printre care si a vicepresedintelui Costica Iconomu, precum si al judecatoarei Doina Picearca, de la Curtea de Apel Bucuresti, fosta procuroare de sedinta la TB, in unele dosare de adoptii. Rezultatele acestei anchete speram ca vor fi comunicate curand de noua conducere a Ministerului Justitiei.
Razvan SAVALIUC 
 Afisari: 459  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Sa fim seriosi! Ce l-a impiedicat pe domnul Stoica sa faca lumina?   de balota
Banutii!!!   de parintele
Rasvane, las-o balta !   de Alcor
A r h i v a
  Mafia sub robe    8 comentarii
  Fiul ex-colonelului Gaina, iertat de 14 ani de inchisoare    
  Baroni, ochii plansi cer sa va vada    2 comentarii
  Sfaturi din Balteni pentru Nastase    1 comentariu
  Baronul analizat in mod marsav    2 comentarii
  Stoiculescu se pune chezas    
  Olimpica Marionela    2 comentarii
  Primarul Biris dezminte    
  MISA si-a sters urmele de la Costinesti    15 comentarii
  Eleve racolate pentru Bivolaru de o profesoara din Cluj    2 comentarii
  "CNA este cel care ar trebui sa codeze Big Brother"    4 comentarii
  Nici un candidat pentru postul de rector al Universitatii Bucuresti    
  Conducerea UMF considera ca alegerile au fost corecte    
 Top afisari / comentarii 
 Judecatorii din industria adoptiilor (459 afisari)
 Mafia sub robe (313 afisari)
 Eleve racolate pentru Bivolaru de o profesoara din Cluj (119 afisari)
 Cine este directorul de campanie al PSD (68 afisari)
 MISA si-a sters urmele de la Costinesti (51 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01266 sec.