Ziua Logo
  Nr. 2973 de vineri, 26 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Reality-show-ul de la Prima TV in dezbatere la Senat
"CNA este cel care ar trebui sa codeze Big Brother"
-- Doua miliarde de telespectatori
ZIUA a lansat o dezbatere publica in ziar si un forum on-line (www.ziua.net) al caror subiect este Big Brother si care ar trebui, daca ar trebui, sa fie limitele unei astfel de emisiuni. Discutiile isi vor gasi zilnic un loc in paginile cotidianului, pana luni, 29 martie, cand va avea loc, de la orele 11.00, la hotelul bucurestean J.W. Marriott, o masa rotunda la care vor participa personalitati din toate domeniile reprezentative ale societatii - politicieni, intelectuali, reprezentanti ai mass-media. Continuam astazi cu prezentarea punctelor de vedere exprimate marti, in Comisia de cultura a Senatului, cand a avut loc o dezbatere pe marginea oportunitatii difuzari emisiunii Big Brother de catre Prima TV.
Dan Dumitru: Anul trecut, in 2003, show-ul Big Brother a primit prestigiosul premiu de format international al anului la cea de-a 43-a editie a festivalului de televiziune de la Monte Carlo din 5 iulie. Este difuzat in peste 30 de tari si a fost vazut si apreciat de peste doua miliarde de telespectatori. Evident ca a starnit si controverse. Intr-o singura tara musulmana a fost interzis. Discutii mai mari sau mai mici au fost si in alte tari civilizate: Germania, Olanda, Italia. Ce este Big Brother? Este un reality-show. Oamenii care sunt acolo fac ceea ce simt, fac ceea ce pot, asa cum pot ei. Este evident ca sunt momente cand comportamentul lor este excesiv. Si mai este evident ceva si cred ca traim intr-o tara democratica: avem dreptul la opinie, avem dreptul la libera exprimare, avem la libertatea cuvantului avem libertatea de a alege. In materie de tv avem telecomanda si butonul telecomenzii. Nu ne place, schimbam programul.
A fost apreciat in alte tari iar in Romania nu este bun?
A functionat si functioneaza si a fost apreciat in 30 de tari, iar in Romania nu este bun? Credeti ca asta este o abordare de bun-simt? Eu cred ca nu. Evident ca sunt de condamnat excesele, iar eu, personal, m-am simtit oarecum rusinat pentru diversele momente care au aparut acolo. Oricum, pentru asta am platit. Dar de aici si pana a face o intreaga dezbatere asupra oportunitatii producerii si difuzarii show-ului mi se pare ca este mult, mult prea mult. Spuneam ca este un reality-show. Ce presupune asta? Presupune orice in afara de fictiune. Nimic nu este teatru, nu este regizat. Sau daca vreti, este la modul indirect, in masura in care selectia candidatilor s-a facut dupa niste rigori. Exista niste criterii dupa care se face selectia, ea nu se face de un singur om si oricum, se face de o echipa specializata din 5-7 membrii inclusiv sociologi si psihologici. (...) In conditiile in care oamenii aceia au fost selectati dupa anumite criterii, ei se comporta asa cum vedeti, fara ca nimeni sa le impuna ceva. Nimeni nu le-a cerut faceti aia, sau faceti ailalta. La fel de adevarat este ca nimeni nu poate sa intervina acolo. Este un format, astea-s regulile. Noi ne-am asumat responsabilitatea pentru acel format si pentru respectarea regulilor din acel format. (...)
Scenele deocheate se difuzeaza conform regulilor CNA
Programul de la ora opt la ora noua este un program montat, editat. Se inregistreaza, evident, cele mai interesante momente, cu tot ceea ce presupune acest termen, si evident ca regula de baza este sa ne incadram in rigorile impuse de CNA pentru acel interval orar. Este adevarat ca am facut o greseala in prima zi, dar am luat amenda. E ok, am platit-o si cu asta basta. N-avem ce sa mai comentam. Am gresit, platim. Scenele celelalte, deochiate ca sa le zic asa, se difuzeaza tot in conformitate cu regulile CNA, dupa ora zero.
Ne plasam pe pozitii total ireconciliabile
Radu F. Alexandru (PNL): Mi se pare limpede ca ne plasam din punctul meu de vedere pe pozitii total ireconciliabile. Dumneavoastra doamna (n. red.-Carmen Sorescu - ditrector de programe PrimaTV) ati adus in discutie un argument pe care nu pot sa-l contest, si anume rating-ul. Aveti un produs pe care trebuie sa-l vindeti. Alaturi de dumneavoastra, spre surprinderea mea, domnul director (n.red. - Dan Dumitru) vorbea de responsabilitate. Sunteti intr-un defect de logica (...) Nu cred ca nu exista limite in aceasta competitie pe piata media. Nu cred ca putem face absolut orice, doar pentru a atrage publicul (...) Spunea domnul director ca tot ceea ce se petrece acolo nu face altceva decat sa exprime dorintele, impulsurile, nevoile. Acesti oameni au intr-adevar dreptul sa simta si sa doreasca, sa se manifeste absolut liber, in afara oricaror constrangeri. Nu exista insa nici o ratiune, nicaieri in lume, ca tot ceea ce intra in zona mizeriei sa fie un obiect oferit la milioane si milioane de oameni. Imi spuneti ca sunt 30 de tari in care acest format este difuzat. Iertati-ma, suntem totusi la un nivel de logica la care nu sunt permise asemenea derapari. Drogurile sunt consumate, probabil, intr-un numar infinit mai mare de tari. Tot ce inseamna lucruri care reprezinta o amenintare foarte precisa pentru lumea de astazi nu devin automat si argumente ca si noi trebuie sa le preluam.
"Ganditi-va ca parinti!"
Ca sunt oameni care au nevoie, ca sunt oameni care consuma un asemenea gen de format, fara discutie, asa este. Sunt oameni care cumpara revistele de un anumit profil si nimeni nu le interzice. Dar acestea sunt ambalate si nu sunt decat la indemana unor oameni care au o anumita problema. Nu contest dreptul acestor oameni sa traiasca liber, intr-o Romanie democrata. Dar adresati-va lor, si o puteti face codand aceste emisiuni. Aici cred ca CNA este cel care trebuie s-o faca, codand aceste emisiuni, iar oamenii care simt ca genul acesta de emisiune face parte din hrana lor spirituala, n-au decat, pentru o taxa pe care o veti stabili, sa aiba acces la asta. Dar a te justifica ca o pui incepand cu ora zero, inseamna ca toate normele de conduita sunt abandonate si putem sa traim chiar ca in jungla. Mi se pare un punct de vedere gresit. Vorbeam cu cativa colegi: vedem tot acest demers care s-a pornit impotriva sectei Bivolaru. Pana la urma acesti oameni sunt adunati intr-o forma de existenta privata si totusi este considerat nociv si ca incalca legea. Dumneavoastra transmiteti pentru milioane de telespectatori ceea ce aceasta secta cultiva intr-un spatiu inchis. Nu mi se pare normal. Ma indoiesc ca in postura de parinti si nu de angajati ai postului Prima TV ati avea aceeasi seninatate si acelasi zambet pe buze daca copiii dumneavoastra nu ar tine cont ca e ora zero si ar spune mama, tata, e ceva cool, trasnet, marfa si eu vreau sa stau sa ma uit la tv. Ganditi-va si la situatia in care n-ati mai vorbi ca angajati, ci ca parinti.
(Va urma)
Roxana ANDRONIC 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Aaaa, adica sa codeze Big Bro...etc dar PSD-ul sa ramina necodificat ?   de ionion
Cenzura nu mai are ce cauta in secolul 21!!!   de Parazitu
Chiar asa?   de Ratacitul
Pentru senatorul Radu (F) Alexandru!!   de obving80
A r h i v a
  Mafia sub robe    8 comentarii
  Fiul ex-colonelului Gaina, iertat de 14 ani de inchisoare    
  Baroni, ochii plansi cer sa va vada    2 comentarii
  Sfaturi din Balteni pentru Nastase    1 comentariu
  Baronul analizat in mod marsav    2 comentarii
  Stoiculescu se pune chezas    
  Olimpica Marionela    2 comentarii
  Primarul Biris dezminte    
  MISA si-a sters urmele de la Costinesti    15 comentarii
  Eleve racolate pentru Bivolaru de o profesoara din Cluj    2 comentarii
  Judecatorii din industria adoptiilor    3 comentarii
  Nici un candidat pentru postul de rector al Universitatii Bucuresti    
  Conducerea UMF considera ca alegerile au fost corecte    
 Top afisari / comentarii 
 Judecatorii din industria adoptiilor (459 afisari)
 Mafia sub robe (313 afisari)
 Eleve racolate pentru Bivolaru de o profesoara din Cluj (119 afisari)
 Cine este directorul de campanie al PSD (68 afisari)
 MISA si-a sters urmele de la Costinesti (51 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01180 sec.