Ziua Logo
  Nr. 2949 de vineri, 27 februarie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Scenarii la zi
Furtuna intr-un pahar cu apa
Sorin ROSCA STANESCU 
Motto:
Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Pentru a-i lua capul lui Nastase, opozitia lanseaza o noua motiune de cenzura. Pentru a reusi sunt necesare, pe langa toate voturile PRM, PNL, PD si PUR, inca 50 de voturi care nu pot fi obtinute decat din partea unor parlamentari PSD, UDMR ori reprezentanti ai minoritatilor nationale. PSD a dovedit, in toate momentele importante, ca stie sa-si organizeze ca la carte masina de vot. UDMR a anuntat ca va continua sa sustina Executivul. Iar minoritatile nationale in principiu vor merge tot cu Guvernul. De aceea numai un naiv isi poate imagina ca motiunea de cenzura se va finaliza prin indepartarea Guvernului Nastase. Rezulta ca adevarata intentie este valorificarea de catre initiatori a momentului dificil pe care il traverseaza Executivul, in plin an electoral, dupa ce a fost tras de urechi de oficialii Uniunii Europene. Acestia cer o accelerare si o reorientare a procesului de aderare, semnaland faptul deosebit de grav ca in acest moment Romania nu mai indeplineste criteriile politice. Cine ce castiga si cine ce pierde din manevra cu motiunea de cenzura? Si, in cele din urma, cetateanul se alege cu un folos?
Din cel putin un punct de vedere, Guvernul Nastase este vinovat. Pierderea imaginii de stat de drept este, de fapt, cel mai grav lucru care i se putea intampla Romaniei. O asemenea lovitura frontala, luata in plin proces de negociere a capitolelor de aderare reduce efectiv sansele pentru 2007, impingand spre un orizont incert momentul integrarii noastre in Uniunea Europeana. Pe de alta parte, la fel de adevarat este ca tot Guvernul Nastase a facut posibil sa se ia in calcul anul 2004 pentru incheierea negocierilor si anul 2007 pentru invitarea Romaniei. In cea de-a doua parte a anului trecut, Adrian Nastase a estimat ca sansele de aderare sunt certe pentru 2007 si in dorinta de a forta procesul de reforma si de a sili echipa sa alerge in acelasi ritm cu el, a facut imprudenta - sau actul de curaj - de a anunta solemn ca Guvernul isi leaga destinul de atingerea acestui obiectiv. Cu alte cuvinte, in cazul unui esec demisioneaza. Un alt argument care l-a determinat pe Nastase sa faca acest pariu este pericolul intrarii intr-un spatiu mort o data cu alegerile pentru un nou Parlament european si pentru un nou Legislativ in Romania.
Acum, dupa consumarea ultimelor evenimente la Bruxelles, trebuie sau nu sa demisioneze Adrian Nastase? Este adevarat ca, asezate sub lupa Uniunii Europene, realizarile Guvernului Nastase sunt puse sub semnul intrebarii, Executivul primind un serios avertisment. La fel de adevarat este insa ca nu ne aflam inca in prezenta unui verdict. Suntem corigenti, dar nu inca si repetenti. In consecinta, jocul nu a fost intrerupt, ci continua chiar daca cu arbitraj mai atent. Chiar daca sunt motive de ingrijorare, nu sunt si motive de demisie.
Sa ne amintim ca reprezentanti ai Opozitiei parlamentare si extraparlamentare au dat fuga la Bruxelles, insotindu-l pe Viorel Hrebenciuc, intr-o tentativa disperata de a atenua avertismentele oficialilor europeni. Acum, aproximativ aceiasi opozanti cer demiterea Guvernului Nastase. Fara ca intre timp, Nastase sa fi adaugat vreo greseala la cele deja savarsite. Pe de alta parte, asa cum se vede, motiunea este un bun prilej de apropiere intre PNL, PD si PRM. Daca cumva Guvernul Nastase trebuie dat jos, eu nu cred ca acest lucru trebuie sa se intample cu orice pret. Pretul Pactului cu Diavolul este totusi prea mare. Cu atat mai mult cu cat PRM pune si conditii greu de acceptat. Negociaza de zor obtinerea rolului principal in acest balamuc al motiunii. Si din acest punct de vedere efectele pozitive ale motiunii pot fi puse sub semnul intrebarii.
Singurul castig al tambalaului politic care va urma este, teoretic, continuarea dezbaterii intr-o chestiune extrem de importanta pentru romani. Dar dezbaterea oricum ar fi avut loc si fara interventia Parlamentului. Concentrarea asupra motiunii de cenzura va dilua de fapt substanta dezbaterilor. Ma indoiesc sincer ca in Parlamentul Romaniei se vor auzi voci responsabile din randurile Puterii sau ale Opozitiei care sa aiba curajul sa semnaleze ceea ce reprezentantii societatii civile fac deja. Si anume ca este preferabil sa nu intram in 2007 in UE, decat sa intram clar nepregatiti. Ma indoiesc ca politicienii din Parlamentul Romaniei vor avea curajul sa le spuna romanilor cat i-ar costa in aceasta situatie aderarea si cat de scumpa ar fi pentru cetatenii europeni integrarea Romaniei.
Rationamentele de mai sus sugereaza ca tambalaul motiunii de cenzura nu-i va aduce cetateanului Romaniei absolut nici un castig. Dimpotriva, va fi mai multa ceata. Dar nici partidele care se infrunta nu vor avea ceva de cules. Furtuna intr-un pahar cu apa.
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
polemica paler vs. stanescu   de dan toader
Robespiere, ia o pauza de reclama   de Gabriel Preda
ROMANIA - DEVIL PACT7, WHAT TO DO, PM HAUGHTILY AGAINST EU, AND BLACK THURSDAY   de ROBESPIERE
ROMANIA - DEVIL PACT6, WHAT TO DO, PM HAUGHTILY AGAINST EU, AND BLACK THURSDAY   de ROBESPIERE
ROMANIA - DEVIL PACT5, WHAT TO DO, PM HAUGHTILY AGAINST EU, AND BLACK THURSDAY   de ROBESPIERE
ROMANIA - DEVIL PACT4, WHAT TO DO, PM HAUGHTILY AGAINST EU, AND BLACK THURSDAY   de ROBESPIERE
ROMANIA - DEVIL PACT3, WHAT TO DO, PM HAUGHTILY AGAINST EU, AND BLACK THURSDAY   de ROBESPIERE
ROMANIA - DEVIL PACT2, WHAT TO DO, PM HAUGHTILY AGAINST EU, AND BLACK THURSDAY   de ROBESPIERE
ROMANIA - DEVIL PACT, WHAT TO DO, PM HAUGHTILY AGAINST EU, AND BLACK THURSDAY   de ROBESPIERE
motiunea este necesara.   de dan toader
Si totusi se poate!!!   de Zama Acra
Nu ma mai obosesc sa citesc ce scrie Dl. Sorin Rosca Stanescu   de Gabriel Preda
Chiar era necesar acest articol?   de Mihaita
A r h i v a
  Busuioc: mod de intrebuintare    6 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  A stranutat tarul Putin    2004-02-26
  Taifunul Amarie    2004-02-25
  Sociologul de serviciu    2004-02-24
  Moarte sau supravietuire    2004-02-23
  Ce-i de facut?    2004-02-21
 Top afisari / comentarii 
 "Film Musica" la Ateneu (28 afisari)
 Liderii romilor din Mures instiga populatia impotriva autoritatilor (16 afisari)
 Claudia Carstoiu a pus la punct Dinamo (16 afisari)
 Traian Basescu, de la turnator la ofiter (16 afisari)
 Brokerii scot bani din actiunile unor persoane decedate (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.43329 sec.