Ziua Logo
  Nr. 2949 de vineri, 27 februarie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Audiat la CNSAS, Ciuvica l-a ridicat in grad pe liderul PD
Traian Basescu, de la turnator la ofiter
-- Dinescu este sceptic
Purtatorul de cuvant al Actiunii Populare (AP), Mugur Ciuvica, a cerut ieri Colegiului CNSAS sa cerceteze posibilitatea ca liderul PD Traian Basescu sa fi fost ofiter sub acoperire al fostei Securitati, in timpul misiunii sale la Anvers, si daca ofiterul sau de legatura a fost Silvian Ionescu. Liderul AP a solicitat aceste informatii in completarea cererii anterioare, adresata Colegiului CNSAS in 16 februarie, referitoare la posibila activitate de colaborator al Securitatii a lui Basescu. El a prezentat CNSAS un singur document, respectiv fotocopia registrului cu membrii PCR din judetul Constanta, colaboratori ai fostei Securitati. "In rest, am solicitat Colegiului sa ceara documentele mentionate de mine, prezentandu-le o serie de informatii, inclusiv referitoare la colaborarea dintre ofiterul de Securitate Silvian Ionescu si Traian Basescu, in perioada in care liderul PD era seful Agentiei Navrom Anvers", a adaugat el.
Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS, s-a aratat sceptic cu privire la acuzatiile care i-au fost aduse presedintelui PD, subliniind ca nu exista nici o nota informativa si nici o semnatura care sa ateste aceste fapte. "Registrul spune clar ca este vorba de persoanele din randul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea sa sprijine munca de Securitate. Nu se spune ca au si colaborat", a punctat membrul CNSAS. Dinescu l-a intrebat pe liderul Actiunii Populare de ce nu a facut publice toate aceste acuzatii in perioada in care a fost consilier prezidential al lui Emil Constantinescu. "De ce acum cand se apropie campania electorala si nu atunci?".
Ce cere Ciuvica de la CNSAS
Ciuvica a cerut CNSAS sa analizeze activitatea de colaborator al Securitatii a lui Basescu asa cum reiese din adresele si documentele Biroului de Securitate al Portului Constanta in perioada 1978-1987; din dosarul de supraveghere informativa a Intreprinderii de Exploatare a Flotei Maritime (IEFM) Navrom Constanta in perioada 1978-1989. El a mai cerut membrilor Colegiului sa verifice si dosarele de supraveghere informativa ale tuturor navelor pe care a activat Traian Basescu in perioada 1978-1987 si dosarul de supraveghere informativa a Agentiei Navrom din Anvers, in perioada 1987-1989.
In cel de-al doilea caz - de ofiter sub acoperire - Ciuvica a mai solicitat Colegiului sa verifice daca Traian Basescu, folosit ca sursa a Securitatii incepand din 9 septembrie 1978, a fost promovat ofiter sub acoperire al Departamentului Securitatii Statului (DSS) in anul 1981, functionand in aceasta calitate pana in 1987. "In 1987, anul numirii sale in calitate de sef al Agentiei Navrom din Anvers, ofiterul sub acoperire Traian Basescu a fost transferat de Departamentul Intern al Securitatii la Centrul de Informatii Externe (CIE) din cadrul DSS. In perioada in care a functionat ca ofiter sub acoperire al CIE, Traian Basescu l-a avut ca ofiter de legatura pe Silvian Ionescu. Acesta a lucrat in perioada 1987-1989 ca ofiter de Securitate in cadrul Biroului Europa al Centrului de Informatii Externe, iar aici se ocupa direct de Agentia Navrom din Anvers", a spus Ciuvica. In vederea elaborarii unui "raspuns cat mai exact" la aceasta cerere, liderul AP a sugerat CNSAS sa analizeze dosarele de cadre ale lui M. Avramidis, locotenentul major de Securitate care "l-a racolat pe Traian Basescu ca sursa in 1978", si ale lui Silvian Ionescu.
Sursele, la secret
Intrebat daca prin tot acest demers impotriva lui Basescu nu se face un serviciu PSD, Ciuvica a apreciat: "Facem un serviciu adevarului si societatii romanesti pentru ca vrem adevarul despre clasa politica indiferent ca este vorba de putere sau opozitie". El a subliniat ca nu are nici o legatura apropiata campanie electorala de atacul impotriva liderului democrat, nedorind insa sa dezvaluie sursele de la care a obtinut toate aceste informatii. "Nu pot spune sursele. Nici de Ristea Priboi nu s-a spus de la inceput ca a fost ofiter al Securitatii...", a punctat Ciuvica.
In replica, Mircea Dinescu a spus foarte clar ca nu exista nici o dovada impotriva lui Basescu. "Nu exista nici o proba reala. Acest registru a mai iesit la lumina acum cativa ani. Noi cand l-am audiat pe Basescu l-am intrebat despre acest lucru iar el ne-a spus ca in momentul in care venea din cursa era la luat intrebari de un ofiter", a spus Dinescu. El a sustinut ca "mai interesant" este cazul lui Ionescu, care va fi chemat la audieri la CNSAS.
Dinescu i-a cerut lui Ciuvica sa dezvaluie identitatea surselor, membrii CNSAS urmand sa se angajeze ca vor tine aceste informatii secrete. El a sustinut ca, daca relatia cu SRI va fi aceeasi ca si cea de pana acum, adevarul despre trecutul lui Basescu se va afla abia "peste 200 de ani". "Mie mi se pare inadmisibil, traim intr-o perioada absolut sinistra, in care fostul primar al Bucurestiului din '89 Bulucea, actualul primar al Craiovei, cel care a spalat sangele tinerilor impuscati la Universitate, s-a ocupat cu caratul cadavrelor, este decorat de domnul Ion Iliescu pentru merite deosebite si nimeni, nici domnul Ciuvica, nici domnul Constantinescu nu sar in sus pentru o asemenea marsavie. Asistam la niste lucruri incredibile, asa ca sa nu ne mai miram de ce nu ne lamurim ce s-a intamplat in '89 sau in '80 cu Basescu. Accesul nostru la dosare, ca si pe vremea lui Emil Constantinescu, este total...", a afirmat ironic Dinescu.
Roxana ANDRONIC 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
un golan politic   de lucid
Vai de unii.....   de Doamna_de_Fier
Basexu e un securist nenorocit !   de Ralucuta
basescu a fost cel mai mare dizident roman   de avenirv
A r h i v a
  Liderii romilor din Mures instiga populatia impotriva autoritatilor    1 comentariu
  Urmarit general, retinut in Capitala    
  Brokerii scot bani din actiunile unor persoane decedate    
  Asistenta sociala acuzata in Irlanda de Nord in cazul mortii unui copil roman    1 comentariu
  Boschetar ucis in bataie    
  Iranian jefuit    
  Turcii acuzati ca au adus in Romania droguri au fost arestati    
  Incercare de sinucidere la Penitenciarul Codlea    
  Medintu cere sa nu mai fie judecat la Targu Mures    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 "Film Musica" la Ateneu (28 afisari)
 Liderii romilor din Mures instiga populatia impotriva autoritatilor (16 afisari)
 Claudia Carstoiu a pus la punct Dinamo (16 afisari)
 Traian Basescu, de la turnator la ofiter (16 afisari)
 Brokerii scot bani din actiunile unor persoane decedate (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01979 sec.