Ziua Logo
  Nr. 2920 de sambata, 24 ianuarie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Traian Ungureanu: "Libertatea de a spune" este brutalizata
2003 - an negru pentru presa romana
Jurnalistul Traian Ungureanu, dat afara de la BBC, a primit joi premiul Grupului pentru Dialog Social pe anul 2003. De-a lungul anilor, premiul GDS a fost acordat "Asociatiei 15 Noiembrie 1987", lui Mihai Sora, Andrei Plesu, Alexandru Zub, Ilie Ilascu sau Dumitru Iuga. Demiterea lui Traian Ungureanu de la BBC, la sfarsitul anului trecut a provocat demisii in lant la sectia romana a acestui post de radio si a fost considerata drept rezultatul unei implicari clare a puterii. Joi, Ungureanu a vorbit despre "datoria" jurnalistului fata de public, un public "impiedicat" sa vada adevarul. "Libertatea de a spune, de a afla" au fost lovite "cu brutalitate" in ultima vreme, a subliniat jurnalistul. "Primesc acest premiu", a spus Traian Ungureanu, adaugand ca il accepta si semneaza de primire cu cuvintele: "Ba o sa mai fac!"
Aceasta a fost si concluzia dezbaterii care a urmat despre libertatea presei in Romania. La discutiile moderate de Mircea Toma si Andrei Oisteanu au participat reprezentanti ai GDS, jurnalisti si politicieni - printre care senatorul PNL Radu F. Alexandru si presedintele Actiunii Populare, fostul presedinte Emil Constantinescu. Potrivit unui raport preliminar al Agentiei de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu (AMP-AC), "in ultimul an (2003) s-au inregistrat cele mai multe cazuri de agresiune, intimidare si de amenintare cu moartea la adresa ziaristilor din 1999", cand a inceput monitorizarea acestor cazuri. Astfel, un numar de 16 jurnalisti au fost batuti in ultimul an. Ziaristii au fost atacati de politisti, politicieni, mafioti locali si "persoane neidentificate". Majoritatea cazurilor nu au fost rezolvate de autoritati. "Apropierea anului electoral aduce cu sine o crestere a presiunii politice asupra mass-media", se mai arata in evaluarea Agentiei, care va fi definitivata in urmatoarele saptamani. "Problemele libertatii de exprimare din Romania devin din ce in ce mai grave pe zi ce trece", a aratat Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent.
Cristian Preda, membru al GDS, a aratat ca se impune o schimbare a reactiei presei fata de cazurile de agresiune si presiune. El a propus ca in semn de protest, in aceeasi zi, pagina de politica interna a ziarelor centrale sa apara albe. AMP-AC si Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki doresc sa-i sesizeze pe parlamentari in legatura cu cazurile de jurnalisti tarati in instanta.
Ana DINESCU 
A r h i v a
  Studentii romani intervin pentru prizonierii de la Tiraspol    3 comentarii
  Nastase se vrea popular    2 comentarii
  Seful Executivului e contrazis de Ralu Filip    
  Basescu ocheste Primaria    2 comentarii
  Clubul de Roman de Presa a discutat cu Ion Iliescu    1 comentariu
  Tinutul secuiesc, vazut ca o regiune    
 Top afisari / comentarii 
 Standard & Poor's anchetata in scandalul Parmalat (57 afisari)
 Vadim a mutilat proiectul statuii lui Rabin (22 afisari)
 IPS Daniel a infiintat o firma in manastirea Golia (21 afisari)
 Politist bucurestean, acuzat de talharie (19 afisari)
 Ultimul imparat al Austro- Ungariei va fi beatificat (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01650 sec.