Ziua Logo
  Nr. 2920 de sambata, 24 ianuarie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Financiar
O bijuterie de escrocherie
Standard & Poor's anchetata in scandalul Parmalat
-- Agentia de rating a mentinut calificative favorabile Parmalat pana cu putin timp inainte de declansarea anchetei * Ulterior, S&P a retrogradat compania italiana, pana la nivelul de incetare de plati
Politia italiana a perchezitionat, joi, birourile agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P), singura institutie de profil care a acordat, incepand din 2000, calificative pentru datoriile companiei italiene de produse lactate Parmalat. Potrivit Reuters, actiunea de joi a avut loc la numai o zi dupa cercetarile similare efectuate la sediile din Milano ale bancii americane Morgan Stanley si ale unei divizii apartinand celei mai mari institutii financiare din Italia, Banca Intesa. "Aceste actiuni indica faptul ca ancheta se concentreaza asupra operatiunilor Parmalat de vanzare de obligatiuni", comenteaza Reuters. Politia Financiara din Milano a ridicat mai multe documente aflate in birourile S&P.
Motivul pentru care agentia de evaluare financiara a devenit subiect in ancheta referitoare la Parmalat este ratingul favorabil investitiilor pe care Standard & Poor's l-a mentinut pana cu putin timp (10 zile) inainte de declansarea scandalului de frauda, in decembrie 2003. Ulterior, S&P a retrogradat de doua ori, in numai 24 de ore, calificativele acordate companiei italiene, pana la nivelul de incetare de plati, afirmand ca Parmalat si-a inselat investitorii. "Suntem dispusi sa cooperam cu autoritatile. Agentia noastra este victima a ceea ce pare o frauda de proportii", a declarat un reprezentant S&P din Londra, citat de Reuters. La randul sau, reprezentantul S&P din Italia a aratat ca anchetatorii au cerut documentele trimise de Parmalat referitoare la situatia financiara, subliniind ca agentia nu este inclusa in investigatie.
Berlusconi vede "o opera de arta"
Scandalul Parmalat, calificat de premierul italian Silvio Berlusconi drept o "opera de arta in randul fraudelor", a izbucnit la inceputul lunii decembrie a anului trecut. La vremea respectiva, compania a dezvaluit lipsa a patru miliarde de euro, iar cercetarie ulterioare intreprinse de autoritati au descoperit lipsa unor fonduri de peste zece miliarde de euro. In cadrul investigatiei au fost arestate, pana in prezent, 11 persoane, inclusiv fondatorul Parmalat, Calisto Tanzi. Problemele Parmalat, al optulea mare grup industrial din Italia, pun in pericol locurile de munca a aproape 35.000 de angajati din intreaga lume, precum si o serie de ferme de lapte din Europa pana in America Latina.
Andreea CALOMFIRESCU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Romanii n-au probleme...   de marianpiti
A r h i v a
  Cozi de sute de persoane la Administratiile Financiare    
  Societatile de leasing fac legea    
  "O taxa absolut idioata"    
  Facilitati pentru firme    
  Termopanul si asigurarea pe casa se deduc din impozitul global    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Standard & Poor's anchetata in scandalul Parmalat (57 afisari)
 Vadim a mutilat proiectul statuii lui Rabin (22 afisari)
 IPS Daniel a infiintat o firma in manastirea Golia (21 afisari)
 Politist bucurestean, acuzat de talharie (19 afisari)
 Ultimul imparat al Austro- Ungariei va fi beatificat (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01215 sec.