Ziua Logo
  Nr. 2838 de luni, 13 octombrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Literara
diligenta cu luneta
* Dorin MURESAN (Cluj-Napoca): Reveniti cu poemele pentru cenaclu, in selectia dvs.
* Dana FODOR (e-mail): "Va mai trimit niste versuri calde, acum scoase din cuptorul cu microunde al capatinii mele. Or fi bune? Or fi arse?" Chiar arse pe alocuri, unele sunt grozave, ca acestea: "... amintiri cu miros de teracota incinsa/ pe care doarme o gutuie deznadajduita". Daca ati mai surdiniza, totusi, "vesnica cearta" pana la o tonalitate mai putin paroxistica, ar fi un efort supraomenesc pentru temperamentul dvs.? Tehnic vorbind, nevoia unei pieptanari/ disciplinari interioare a vocii din "cuptor" se resimte acut, o reclama un talent probabil iesit din comun (se va vedea in timp cat de). Cititorul poate deduce lesne la ce "gingasii" imagistice ne referim, daca cel mai suav, des-demonizat, egal cu sine poem ni se paru acesta:
De ziua ta iti imprumut maduva mea dulceaga
si plaminii
fierea, amara ca dracu'
in vesnica cearta cu ficatul
o bucata de splina
si inima jucausa
care ride ca proasta
tragind dupa ea atele sufletului
moi, ude, cu arome de enibahar,
de beci si de carbune proaspat smuls din sut
(strabunicul din partea tatalui era miner).
Hai, sa-ti injectez de ziua ta niste amintiri cu miros de teracota incinsa
pe care doarme o gutuie deznadajduita.
Cind dorm visez vrabii ca Nela lui Baiesu din Balanta
si pestii nostri albastri de foame se sinucid in sticla de parfum.
Hai, sa-ti imprumut fara dobinda
trupul meu instrainat de haine -
le-am trimis sa cumpere de jos niste bere rece!
* M.C. (e-mail): De unde impresia ca in Z.L. am avea ceva cu profesorii, nu stiu! Avem ce avem cu veleitarii, de orice teapa/ meserie. Cat priveste numele meu, Mihaela Schiopu l-a expus cu "Lunetistul" in pagina 3 a numarului trecut, sa fie conventia limpede, la lumina zilei. Ca nu o acceptati, ma depaseste complet.
* Silvestru DANILA (e-mail): "M-am nascut in 4 decembrie 1979 la Iasi din parinti ardeleni. Am copilarit in comuna Ilva-Mare, judetul Bistrita-Nasaud, unde tatal meu este preot. Am absolvit Colegiul ,,George Cosbuc'' din Nasaud si sunt student al Facultatii de Istorie si Filosofie, sectia Filosofie din cadrul Universitatii ,,Babes-Bolyai''. Am publicat poezie, eseu, proza scurta, cronica literara. M-as bucura ca poeziile mele sa va placa si unele dintre ele sa fie publicate in revista dumneavoastra." Draga poete, ne trimiti doua volume de versuri. Cu adevarat Iisus a fost frumos se afla in curs de aparitie la Editura Eikon, nu-l discutam, dar asteptam cartea pentru recenzie. Din Emigrari silvestre am ales, la inceput de colaborare, trei bucatele, foarte personale; ca idee poetica, prima (cu final uluitor) trimite vag la cele "doua jucarii stricate" ale lui Minulescu, a doua la tehnica simplisima a lui Petre Stoica, a treia la bifurcarea "potecii" lui Robert Frost:
Un scaun si o scauna
Stau fara sa-si zica nici macar "ceva"
de parca se cunosc de mii de ani
el drept, ea usor aplecata
amandoi parand defecti.
Insa ea, fiind aplecata
inspira chipurile.
Exista seri
Exista seri cand focul arde prea mult
Exista seri cand flacarile uita sa se certe
Exista seri cand patul plange si suspina-ncet
Exista seri cand susotelile interioare nu au logica
Exista seri cand sufletul tremura ca un filament de bec spart
Exista seri cand focul care arde prea mult se stinge singur fara lacrimi.
***
"Pe usa din mijloc!" m-a indrumat viata.
Dar erau doua usi.
Un stalp de lovit si imbratisat: destinul.
Alexandru TRIPON (Penitenciarul Baia Mare): "De foarte multe ori am simtit nevoia de a scrie, de a face (ceva) versuri, unele cu rima, altele fara, dar care mi-au facut bine, m-au facut sa pot trece mai usor peste unele obstacole, bineinteles interioare. Dupa cum v-am mai scris, nu am o pregatire stralucita, nu am scris pana aici versuri, iar poezie am citit doar cand simteam nevoia sa-mi ascult sufletul, sa mi-l vindec. Am reusit intr-o oarecare masura si voi continua, la indemnul dvs., sa scriu. Nu tind spre glorie literara, pentru ca mi-ar trebui inca o viata de om pentru a invata ceea ce altii mult mai tineri stiu deja. Cautand ce mi-ati sugerat, am dat peste Scrisorile filozofice/ Voltaire, si mi-a placut citatul care urmeaza: "Poezia este un fel de muzica, trebuie sa o auzi ca sa o apreciezi"... P.S. Joi, 2 octombrie, voi fi propus pentru eliberare conditionata. Daca voi fi admis, in data de 14, de Sf. Parascheva, voi fi un om liber...". Draga Sandule, fie sa ti se implineasca dorinta, sa te vezi om liber. Liber fiind, poate viata nu-ti va refuza ragazul sa scrii. Smulge-i acest ragaz, oriunde te-ai afla. Altminteri, despre ce fel de libertate ar fi vorba!? Toate cele bune!
Nicu DAIANU (Tismana, Gorj): "...viata nu-i decat un fum ridicat/ din tigara lui Dumnezeu". Frumos spus, dar neadevarat. Daca Dumnezeu ar fi fumacios, crezi ca tutunul ar mai dauna grav sanatatii?! Nu, daca Dumnezeu s-ar dovedi tabagic, ne-am lasa cu totii de fumat. Instantaneu, fara recidive. (lunetistul de Z.l.)
A r h i v a
  Criticul terorist    
  Alexandru Condeescu    
  Cecitatea noastra cea de toate zilele    
  Ovidiu GLIGU    
  Ziua Literarava recomanda    
  Concursul National de Poezie Aurel DUMITRASCU editia a X-a    
  Onirism si experimentalism    
  44. O seara istorica. Sentimentul de Tepeneag    
  Lucian Perta    
  "SPERANTA CEA DE SUS"    
  Iulia ARGINT    1 comentariu
  Dumitru Tepeneag    
 Top afisari / comentarii 
 Onirism si experimentalism (174 afisari)
 Dumitru Tepeneag (51 afisari)
 44. O seara istorica. Sentimentul de Tepeneag (23 afisari)
 Tentativa esuata a PSD Constanta de blocare a privatizarii Regiei de Apa (19 afisari)
 Caini interzisi in China (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.05302 sec.