Ziua Logo
  Nr. 2757 de joi, 10 iulie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Ziua_consumatorului
Metode pentru combaterea falsificarii actelor de studii
-- Dan Docan, director general, Compania Nationala Imprimeria Nationala SA
Fara indoiala, necesitatea securizarii certificatelor de absolvire si a diplomelor acordate de institutiile de invatamant din Romania este unanim recunoscuta. Numai ca modalitatea in care se va realiza acest lucru nu a fost inca stabilita si asta - in primul rand, am spune - din cauza lipsei de comunicare. Mai exact, Ministerul Educatiei, Tineretului si Cercetarii nu a dezbatut inca aceasta problema cu factorii interesati in domeniu si cu producatorii de asemenea acte cu caracter special. Ori daca a facut vreo tentativa in acest sens, aceasta a fost deosebit de firava, din moment ce presa nu a auzit despre vreun atare demers. Chiar la nivel mondial este cunoscut faptul ca, cu cat metodele de securizare si secretizare a diverselor produse si acte se perfectioneaza, cu atat cresc si eforturile celor care se indeletnicesc cu falsificarile. Asadar, intre cele doua tabere exista o lupta continua, din care iese invingatoare doar cea care depune mai multe eforturi si este mai ingenioasa in contracararea adversarei. Imprimeria Nationala dispune de mai multe metode prin care certificatele de absolvire si diplomele acordate de institutiile de invatamant sa nu mai poata fi falsificate, dar ca acestea sa poata fi puse in practica, trebuie sa fie agreate de Guvernul Romaniei, in speta de catre ministerul de resort. Care institutie ar trebui sa se grabeasca sa ia decizia pe care o considera de cuvinta, deoarece este principala victima a falsificarii actelor de studii, dupa care urmeaza imaginea tarii noastre in exterior. Si nu e putin lucru.
"Problema costurilor este o problema falsa"
"Fundatia Romana pentru Promovarea Dezvoltarii Comunitatilor Locale si Imprimeria Nationala au demarat un amplu proiect, concretizat printr-o serie de seminarii, care au ca scop rezolvarea fenomenului produselor contrafacute si o mai buna informare a populatiei in legatura cu acest subiect. O problema care necesita o rezolvare rapida este cea a contrafacerii diplomelor de invatamant. Cauza acestei probleme o constituie lipsa unei metode eficiente de securizare, care sa impiedice falsificarea acestora. Fundatia Romana pentru Promovarea Dezvoltarii Comunitatilor Locale a decis sa lupte pentru stoparea acestui fenomen. Securizarea documentelor in discutie este o masura ce trebuie aplicata cat se poate de repede.
In Romania post-decembrista aproape nici un nivel al societatii romanesti nu a ramas neatins de contrafacere. Orice se poate falsifica, de la bani pana la imbracaminte si cosmetice, piese auto, pasapoarte, carduri. Totul a inceput in 1997, cand Universitatea Ecologica, ce functiona din 1990, a cerut acordul Ministerului Educatiei Nationale pentru ca mai multi cetateni straini, absolventi ai unei facultati stomatologice din Italia, sa sustina examenul de licenta in Romania. Ulterior, s-a descoperit ca respectiva facultate era o filiala a Universitatii Ecologice ce functiona ilegal. Astfel, CNEAA a declarat diplomele ca fiind false si a cerut anularea lor. Consiliul National de Evaluare Academica si Acreditare a descoperit acum doi ani o retea de fabricare a diplomelor de doctor in stiinte economice eliberate de catre Universitatea Independenta Moldova, cu sediul dincolo de Prut. Institutia a organizat ilegal puncte de doctorat in mai multe orase din Romania, iar posesorii acestui titlu au facut doar niste stagii de pregatire de cateva saptamani, fata de patru ani, cat prevede legea. In aceasta lupta cu falsificatorii, Imprimeria Nationala a facut in cateva randuri demersuri pentru a realiza diplome cu elemente de securizare, astfel incat contrafacerea sa nu mai poata fi posibila.
Incepand cu anul 2002, o data cu instalarea noii conduceri a Companiei Nationale Imprimeria Nationala S.A., in activitatea acestei institutii s-a produs o modificare fundamentala si structurala a sistemului de management. Astfel, de la o companie despre care se stia ca produce facturi, s-a ajuns la o companie situata intre primii contribuabili ai Romaniei, cu o arie vasta de activitate. De la securizarea documentelor vamale, a pieselor de schimb si consumabilelor auto, pana la eticheta ecologica si securizarea produselor de larg consum, Imprimeria Nationala a devenit in ultima perioada un varf de lance in lupta impotriva evaziunii fiscale, a falsurilor si contrafacerilor. Unul din domeniile identificate de Imprimeria Nationala ca fiind sensibil este cel al falsificarii certificatelor de absolvire si diplomelor scolare eliberate de institutiile de invatamant din Romania. In aceste conditii, Imprimeria Nationala a decis sa se implice activ in demersul securizarii acestor documente, inaintand in acest sens mai multe oferte Ministerului Educatiei si Cercetarii. Astfel, s-a propus executarea unor certificate si diplome cu un grad inalt de securitate, care sa confere siguranta in determinarea autenticitatii acestor documente, cu niste costuri rezonabile. In aceasta directie s-a propus inlocuirea tuturor certificatelor si diplomelor emise dupa anul 1990. Pentru rezolvarea acestei probleme, securizarea diplomelor trebuie facuta de catre Imprimeria Nationala. Costul acestora nu va greva costul institutiilor de invatamant, fiind achitat de catre absolventi. Diplomele vor avea un aspect estetic deosebit: pot fi semnate, prin scanarea semnaturii de o oficialitate de rang inalt, avand in vedere ca in perioada interbelica diplomele universitare erau semnate de rege si aveau un aspect estetic de inalta tinuta. De asemenea, se poate merge pana la personalizarea diplomelor in procesul de tiparire si afisarea lor pe Internet. Astfel, institutiile de invatamant comunica electronic la Imprimeria Nationala datele absolventilor, aceasta tipareste diplomele cu datele absolventului, dupa care pune aceste date pe site-ul companiei si al Ministerului Educatiei si Cercetarii, astfel incat oricine poate verifica autenticitatea unei diplome. Din pacate, pana in prezent nu s-a purtat nici o discutie cu noi, pentru a ne spune punctul de vedere. Problema costurilor este o problema falsa. Noi avem legaturi directe cu cei mai mari producatori de hartie si folie din lume, nu apelam la intermediari, iar preturile sunt mult mai mici. Oferta noastra este clara. Executam diplomele si asteptam banii in momentul in care acestia se incaseaza de la absolventi."
Florin Raportaru, Inspectoratul General al Politiei
"Ar fi necesar ca diplomele sa contina elemente de siguranta mult mai puternice"
"Falsificarea actelor de studii nu reprezinta un fenomen, colaborarea cu Ministerul Educatiei este foarte buna, ceea ce a dus la limitarea infractionalitatii si a unei evidente clare cu privire la diplome. In cursul anilor 2000-2003, genul de falsuri cu care ne-am confruntat au fost urmatoarele: falsificarea de foi matricole, de adeverinte de absolvire de catre functionari ai facultatilor, falsificarea de certificate de calificare profesionala. In cursul anului 2002 au fost falsificate foi matricole de catre o universitate din estul tarii. Din verificarile efectuate s-a stabilit ca persoanele care au beneficiat de aceste acte nu erau inscrise la institutia respectiva. Toti cei vinovati au fost trimisi in judecata. In cursul anului 2002, un secretar si un rector ai unei institutii de invatamant au fost cercetati pentru uz de fals, fals intelectual, pentru ca au eliberat in fals patru adeverinte de absolvire. In 2001, 50 de elevi au fost inscrisi la un examen de bacalaureat, desi 19 dintre ei nu aveau anii absolviti, iar 12 nu figurau in evidentele unitatii respective de invatamant. Pentru limitarea acestui gen de infractiuni, ar fi necesar ca diplomele sa contina elemente de siguranta mult mai puternice. Este necesara o evidenta clara cu privire la actele de studii."
Sorin Rosca Stanescu, director general ZIUA
"Victima falsificarii actelor de studii este Ministerul Educatiei"
"Au aparut mai multe materiale in presa despre falsificarea actelor de studii. Citez cateva titluri din ziare: "Filiera de dilpome false cu sediul in Romania", "Diplome pentru bucatari", "Multimiliardar din diplome pentru politisti", "Diplome de studii necompletate de zece ani", "Politistii ancheteaza cazul unor absolventi de farmacie din Iasi suspectati de frauda la licenta", "Diplome false eliberate de Universitatea Independenta Moldova". Victima falsificarii actelor de studii este Ministerul Educatiei. Desi nu ne propunem sa facem politica, nu pot sa nu va relatez una dintre dezvaluirile senzationale publicate de "Ziua". Vadim Tudor se laudase in "Romania Mare", publicase si in facsimil, ca a primit o diploma de la o universitate de prestigiu de studii politice din SUA. Intrucat a publicat facsimilul acestei diplome, initial am vrut sa facem o solicitare la acea universitate, pentru ca si cainele celui care va vorbeste sa poata primi contra 50 de dolari o asemenea diploma, apoi am renuntat la ideea de a injosi patrupedul si-am solicitat contra aceleiasi sume, pe care am virat-o in contul universitatii, o diploma pe numele "Mascariciul National C.V.Tudor". Am obtinut acea diploma, pe care am publicat-o in facsimil in ziarul "Ziua". Exemplul pe care vi l-am dat, dincolo de conotatiile amuzante, demonstreaza ca si SUA se confrunta cu contrafaceri de acest gen."
Radu Damian, secretar de stat in Ministerul Educatiei Tineretului si Cercetarii
"Avem o vasta baza de date"
"Ministerul Educatiei si Cercetarii a luat si va lua masuri pentru a anihila falsificarea actelor de studii. Trebuie sa facem distinctia intre doua categorii de probleme. Una este falsificarea unor diplome care ar fi trebuit sa fie acordate in mod legal de catre o institutie recunoscuta. A doua problema este eliberarea documentelor de studii unor persoane care nu au dreptul sa le detina. Falsificarea actelor de studii nu este un fenomen de mare amploare, dar trebuie sa-l combatem, trebuie sa-l eliminam, pentru ca diploma ofera recunoastere fie academica,fie profesionala. Incepand din 2007, o data cu aderarea la Uniunea Europeana, Romania va fi o tara din care posesorii unor diplome sau certificate vor putea sa lucreze oriunde in UE, iar pierderea credibilitatii ne va afecta. Ministerul a luat si va lua masuri pentru o buna evidenta a diplomelor de studii si masuri pentru securizarea acestora. In plus, putem sa-i sanctionam pe linie administrativa pe cei care comit astfel de abateri. In structurile noastre avem un organism specializat in recunoasterea diplomelor, un organism extrem de important pentru dimensiunea externa a diplomelor. Exista doua tipuri de recunoastere: recunoasterea celor care au obtinut diplome de studii in Romania si pleaca in strainatate sau a unor persoane care vin sa lucreze in Romania. Recunoasterile la care fac referire necesita o analiza atenta, pentru ca in acest fel se mai descopera si falsuri. Uneori se intarzie recunoasterea unui act de studiu fals, pentru ca exista niste comisii care urmaresc chiar si denumirea institutiei de invatamant care apare, corelata cu anul in care aceasta functiona sau nu. In acest sens avem o vasta baza de date. Exista un site internet cu insemnul Romania pentru diplome false, dar exista site-uri in SUA si in alte tari dezvoltate. Va asigur ca cine vrea sa obtina o diploma de "Om al anului" se duce pe Internet, plateste 50 de dolari si obtine un astfel de act."
Mugur Oancea, consilier, Imprimeria Nationala
"Posibilitatile noastre sunt foarte mari"
"Imprimeria Nationala a gandit mai multe modele de diplome. Exista cinci modalitati principale de securizare in acest caz. Prima modalitate ar fi folosirea unor hartii speciale. Aceste hartii sunt tratate chimic, pentru a reactiona la diverse substante care sunt folosite in procesul de contrafacere. Pe langa hartie, exista cerneluri speciale, fluorescente, in ultraviolet, ultrarosu, cerneluri variabile optic. Posibilitatile noastre sunt foarte mari, iar solutiile de securizare sunt alese in functie de nevoile pe care le avem. Pentru partea de grafica, Imprimeria Nationala are un soft deosebit de competitiv, care este cu titlu de exclusivitate si ofera posibilitati infinite de a crea un design functional din punct de vedere al securitatii. A patra categorie de securizare o constituie foliile holografice de protectie si hologramele. A cincea categorie este cea a datelor variabile. Imprimeria Nationala poate executa si personalizarea diplomelor. Pot fi date serii si numere conform unui sistem unitar si pot fi incluse coduri de bare, astfel incat un fals sa fie foarte usor de depistat".
Daniela GArbea, director, Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica
"Noi am fi primii beneficiari daca am avea un sistem securizat"
"Suntem un fel de Interpol al diplomelor. Avem o baza de date care numara 14.000 de institutii in invatamantul superior si avem posibilitatea de a verifica in orice secunda o diploma. Suntem in masura sa putem verifica o diploma si sa spunem pe loc daca institutia exista sau nu exista in strainatate. Avem ca sarcina si verificarea diplomelor celor care pleaca in strainatate. Noi am fi primii beneficiari daca am avea un sistem securizat. Noi nu verificam numai autenticitatea diplomei, ci si legalitatea eliberarii ei. Pentru noi ar fi fost ideal sa ne securizam si stampilele, pentru ca si acestea au fost falsificate, dar orice element de securizare a stampilei presupune o executie la cald, iar noi nu ne putem permite sa securizam stampila pe loc. Nu este vorba numai despre diplomele eliberate in invatamant, ci si de alte structuri. De cele mai multe ori, in invatamantul superior nu au existat falsuri, ci au fost eliberate anumite documente in mod necuvenit. Dupa parerea mea, o diploma realizata dupa un model unic poate fi controlata mai usor."
Sorin Rosca Stanescu, director general ZIUA
"Isi falsificasera diplomele de bacalaureat cu Pic"
"Candva, cu mai multi ani in urma, am avut prilejul sa scriu despre un caz - pe vremea aceea senzational - despre doi studenti la IATC. Cand trebuiau sa termine anul doi (erau studenti foarte buni, iubiti de colegi si de profesori) s-a descoperit ca isi falsificasera diplomele de bacalaureat cu Pic. Era un fals grosier cu Pic. Acum, probabil ca este imposibil asa ceva. Cert este ca cei doi au stat doi ani in facultate, cu rezultate foarte bune, dar au trebuit sa suporte consecintele; au fost exmatriculati. Falsul a fost descoperit chiar de secretariatul facultatii, care din neglijenta le primise initial dosarul. Si secretarele au avut mari necazuri, desi tot ele au fost cele care au descoperit falsul. Ma gandesc cate asemenea situatii - mai putin vizibile si mai putin spectaculoase - exista in secretariatele facultatilor si universitatilor."
Prof. Emil Barbu Popescu - rector, Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu"
"Grafica diplomelor de licenta trebuie revazuta"
"Provenind dintr-un domeniu mai particular, manifestarile de falsuri pana acum nu au existat si sper sa nu existe, pentru ca ingeniozitatea falsificatorilor este foarte mare. Mi-am adus aminte, cand povesteati despre cei doi studenti, ca acum 40 de ani, cred, erau campioni niste studenti care faceau niste bilete la meciurile Nationalei absolut exceptionale si chiar bonuri de masa. Acum sunt mijloace mai perfectionate. Subsriu la declaratia domnului secretar de Stat din Ministerul Invatamantului. Opinia mea este ca, asa cum au declarat cei de la Imprimerie, grafica diplomelor de licenta trebuie revazuta, pentru ca aceste acte, asa cum s-a afirmat, pot fi expuse falsificarii. De asemenea, aceste diplome ar trebui personalizate. Un alt aspect la care ar trebui sa fim extrem de atenti - si m-am confruntat cu aceasta situatie, nu neaparat ca fals, dar ca problema -, este acela ca universitatile particulare acreditate sustin trei generatii (diplomele de la Invatamantul de stat), dar preiau foi matricole. Foi matricole care nu au cum sa fie verificate de unversitatile de stat. Pe de alta parte, noi suntem oarecum guvernati de Uniunea Internationala a Arhitectilor si dupa legislatia care acum a intrat in vigoare, dupa doi ani de stagiu, absolventul poate sa ia dreptul de semnatura. Astfel, o diploma de arhitect e posibil ca dupa doi ani de zile sa dea dreptul de practica. Intr-un fel, etapele acestea succesive, rigorile care se impun, fac mai grea interventia falsurilor. Sigur ca va veni vremea cand Romania va trebui sa recunoasca dreptul de profesie a specialistilor din strainatate. Vom da dreptul de libera practica si arhitectilor straini, cu recunosterea diplomei si a dreptului de semnatura. Lucrul acesta o sa produca, mai ales la nivelul ministerului, o anumita perturbare. De exemplu, numai in Anglia sunt cincizeci si ceva de scoli care au forme diferite de absolvire. Asa ca trebuie sa ne pregatim si in legatura cu acest aspect. Am putea, zic eu, sa fim accesati cu un alt sistem de diplome si certificate care sa ne creeze perturbari cat mai usoare. Cu toate acestea, desi in domeniul nostru nu s-au inregistrat falsuri, consider ca este binevenita introducerea unor alte formulare, diplome, dar cu alta grafica si neaparat personalizate."
Maria Pruna - secretar general, Universitatea Bucuresti
"Am cerut ca diplomele sa fie personalizate macar pe institutii"
"Pe noi ne-a preocupat de mult timp aceasta problema si chiar am organziat, in anul 1998, un seminar referitor la regimul actelor de studii. Dupa aceea, in anul 2000, am avut la Constanta o astfel de intalnire, iar noi care manevram aceste documente am cerut ca diplomele sa fie personalizate macar pe institutii. La ora aceea ni s-a spus ca este foarte greu, foarte costisitor, si asa mai departe. Referitor la eliberarea diplomelor, as vrea sa va spun ca ele, in momentul de fata, se elibereaza fara costuri, ma refer la absolventii nostri. Pentru ei, diplomele sunt gratuite, le plateste universitatea, iar taxe se percep numai pentru eliberarea diplomelor in regim de urgenta. Se mai percep taxe pentru absolventii facultatilor particulare, care sustin examenul de licenta sau absolvire la noi in tara. Referitor la securizarea actelor, cred ca mare parte din probleme - si ma refer la foile matricole, la registre etc. - s-ar rezolva daca ar intra in vigoare Regulamentul actelor de studii. Exista un proiect in acest sens si este vital ca regulamentul sa fie finalizat, pentru ca el reglementeaza toate atributiile lucratorilor din secretariate. Este o intreaga masinarie care se pune in miscare la eliberarea documentelor pentru un singur absolvent. Este vorba despre adeverinta, foaie matricola, diploma. De cele mai multe ori, avand in vedere diversitatea specializarilor, situatia matricola a unui student este complet diferita de a altuia. Deci, cred ca este foarte greu ca Imprimeria Nationala sa poata realiza documente personalizate pentru fiecare student. Numai la universitatea noastra avem cate 4000 de studenti pe an, la licenta, si mai sunt si la doctorat etc., ceea ce ar totaliza cam 7000 de studenti. Cred ca daca am avea regulamentul actelor, o hartie de calitate si un sistem informatic performant, s-ar putea face ceva cu adevarat util."
Prof. univ. dr. Nicolae Dardac, prorector, Academia de Studii Economice
"Pe masura ce fenomenul se globalizeaza, ingeniozitatea falsificatorilor va creste"
"Tema seminarului de astazi este o provocare pentru toata lumea si multumesc celor care au avut acest gand, sa puna in discutie o problema de mare importanta si anume securizarea documentelor de studii. Sunt reprezentantul Academiei de Studii Economice, unde avem un numar foarte mare de studenti, iar problema actelor de studii si elaborarea lor este o adevarata industrie. Pe masura ce se dezvolta fenomenul, cresc si riscurile. Aceste riscuri sunt de doua feluri: riscul operational si riscul de imagine. Si unul si altul antreneaza costuri. Costuri si pentru institutia care livreaza acest produs catre absolventii sai, costuri si pentru ministerul care reprezinta interesele invatamantului superior si pentru celelalte institutii cu responsabilitati in materie. Costuri de imagine pentru toate aceste entitati, dar si pentru Romania. Pe masura ce fenomenul se dezvolta, se dezvolta si o piata paralela a falsurilor. O piata pe cat de agresiva pe atat de periculoasa. Pe masura ce fenomenul se globalizeaza, ingeniozitatea falsificatorilor va creste. Si din acest punct de vedere, semniarul de astazi are o semnificatie deosebita, mai ales din perspectiva viitorului. Pentru ca asa cum spunea domnul comisar, din cifrele si cazurile puse in discutie reiese ca fenomenul nu este cantitativ. Dar m-a alarmat putin domnul Rosca Stanescu cu acele titluri din presa. Fenomenul este real, atat din interior cat si din exterior catre noi. Atunci, trebuie sa-i dam cea mai mare atentie. Revenind la ASE, noi avem nu numar foarte mare de studenti care, pentru a obtine o serie de acte de acest gen, trebuie sa treaca printr-o adevarata filiera de factori de decizie. Cred ca un rol important il constituie instruirea si responsabilitatea secretarului care introduce datele in sistem. Daca intrarea a fost deformata, se duce totul pe filiera. Mai avem si absolventi care vin de la facultatile particulare, cu care am incheiat o serie de protocoale. Noi efectuam, prin sondaj, controale la aceste foi matricole, ca sa le verificam veridicitatea lor, astfel incat ASE sa nu-si puna antentul pe acte care au la baza o serie de falsuri."
Dan Docan - Director General, Compania Nationala "Imprimeria Nationala" S.A.
"Personalizarea chiar si individuala a acestor diplome nu este o problema pentru noi. La declaratia de venit global sunt peste trei milioane de date variabile, de persoane ale caror variabile le-am inseriat. Deci, nu este o problema. Facultatile ar trebui sa aiba un sistem informatic bine pus la punct. Intr-o epoca in care accesezi o pagina pe Internet si faci rost de o diploma, este inacceptabil sa nu existe un sistem informatic bine pus la punct."
Radu Damian, secretar de stat, Ministerul Educatiei, Tineretului si Cercetarii
"Universitatile au, in general, sisteme informatice. Noi am incercat sa le armonizam, a fost un proiect de gestiune informatica a scolaritatii, realizat de catre Universitatea Al. I. Cuza din Iasi, impreuna cu Banca Mondiala. Mai este un proiect similar realizat pe bani romanesti de catre Universitatea Politehnica Timisoara. Cele doua rezultate coexista, sunt un sistem. Problema este ca orice sistem informatic de baza de date trebuie sa fie mentinut in functiune, trebuie sa fie actualizat, securizat etc."
Gabriel TURCU, presedinte, Asociatia REACT Romania
"Pot fi gandite mai multe sisteme de securizare"
"Eu intru in acest subiect oarecum tangential, aducand cateva elemente din zona privata, despre modul cum s-a inteles sa se faca securizarea in zona privata a diplomelor sau a actelor de interes public. Intotdeauna, zona privata a fost cu un pas inainte sa imbunatateasca sistemele de securizare a unor produse, a unor obiecte. Ne punem cu toti problema costurilor sau a eficientei, dar nu e obligatoriu sa existe un singur sistem de securizare. Pot fi gandite mai multe sisteme de securizare. Am sa va ofer un singur exemplu pe cat de simplu, pe cat de eficient, si anume securizarea prin numere unice. Aceasta forma de securizare nu costa, dar este apta sa ofere date despre fiecare produs in parte, asupra oricarei diplome, locul, data unde a fost emisa. Poate fi urmarita chiar si ulterior, pe baza seriilor numerice. In acest fel pot fi urmarite si actele anterioare in baza carora a fost emisa. Se poate face astfel un dosar care poate spune orice despre produsul respectiv. Un exemplu concret este compania privata Lacoste. Fiecare produs care iese din fabricile Lacoste din intreaga lume poarta o serie unica si care este capabil sa spuna foarte multe despre produsul respectiv: unde a fost fabricat, care sunt calitatile si destinatia lui. Astfel, se poate controla intreaga retea de diplome care se va emite. Indiferent daca vor fi personalizate, daca se vor emite centralizat sau nu, acest sistem simplu si necostisitor este apt sa urmareasca intreg parcursul unor diplome. In momentul in care se prezinta o diploma si are o serie individuala, cu ajutorul unui calculator se poate verifica daca ea corespunde univeristatii, anului si studentului respectiv."
Lector universitar dr. Costel Stanciu, presedinte, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor
"Nu vom reusi niciodata sa eliminam complet falsul dintr-un anumit domeniu"
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor a fost infiintata in 1990. Scopul acestei asociatii este de a proteja consumatorii onesti. Bineinteles ca nu vom reusi niciodata sa eliminam complet falsul dintr-un anumit domeniu. Acest fenomen se practica incepand cu mii de ani inainte de Hristos. Eu cred ca trebuiau prezentate si avantajele si dezavantajele acestor tipizate. In acest fel, consumatorii vor fi convinsi de necesitatea introducerii tipizatelor secretizate in sistemul de invatamant romanesc."
Nicolae Banicioiu, presedinte, Uniunea Studentilor din Romania
"Existenta unor diplome false constituie o realitate"
"Din punctul de vedere al studentilor, este clar ca existenta unor diplome false constituie o realitate. Eu m-as lega putin si de existenta diplomelor de licenta false. Exista exemplul celebru de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, unde au dat examen cam 60 de studenti din Italia, care de fapt erau studenti ai unei filiale ce apartinea unei Universitati din Romania. Si lucrurile acestea nu sunt singulare, din pacate. Problema este ca nu numai la nivelul secretariatului este problema, pentru ca acesti secretari, daca ar primi directive precise, nu ar face totul de capul lor. Insa mai este si un alt aspect: facultatile nu au o baza clara informatica si in cazul in care vrei sa ceri informatii despre un student, nu o poti face. Am cautat noi o statistica a studentilor care primesc burse sociale si nu am gasit-o. A fost foarte greu. Orice informatie despre un student este foarte greu de obtinut."
A r h i v a
  Inducerea in eroare a opiniei publice cu diplome falsificate    19 comentarii
  Imprimeria Nationala declara razboi produselor contrafacute    
  Elemente de siguranta furnizate de cel mai mare producator mondial    
  Produsele contrafacute reprezinta 5% din comertul international    
  Actiuni de formare profesionala    
  Unele cluburi sportive ascund incasarile reale    
  COMBATEREA CONTRAFACERILOR IN INDUSTRIA COSMETICA    
  Ultravioletele, o noua metoda de depistare a falsurilor    
  O industrie extrem de profitabila    
  Securizarea retroactiva a diplomelor    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Metode pentru combaterea falsificarii actelor de studii (64 afisari)
 "Forme si culori primare in spatiu" (32 afisari)
 Imprimeria Nationala declara razboi produselor contrafacute (30 afisari)
 Mamaia copiilor a avut priza la telespectatori (18 afisari)
 Salon international de gravura (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.10032 sec.