Ziua Logo
  Nr. 2724 de luni, 2 iunie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Corespondenta de la Evian
Summitul G8 - supravegheat din aer, de pe pamant si din apa
-- Protestele stradale au inceput * 15.000 de agenti de securitate au misiunea sa-i pastreze in viata pe inaltii demnitari
Summitul G8 (cele mai puternice tari industrializate - Franta, Germania, Italia, Statele Unite, Marea Britanie, Rusia, Japonia si Canada de la Evian este probabil cea mai mare provocare pentru ministrul francez al Securitatii Interne, Nicolas Sarkozy. O asemenea desfasurare de forte, spun chiar politistii concentrati de pe tot teritoriul francez, nu s-a mai vazut niciodata: 11.000 de militari, 4400 de politisti si jandarmi, 100 de avioane si 50 de elicoptere gata sa intervina in orice situatie, nu mai putin de 26 de puncte de control in jurul Evianului. Vasele care asigura traversarea lacului intre Lausanne si Evian sunt insotite de patrule pe apa, in aer si sub apa, iar in zona de maxima securitate nu mai misca nici musca: nici o persoana straina de localitate si care nu are o legatura directa cu summitul nu are acces.
Pentru Jacques Chirac, acest al doilea summit pe care il patroneaza ca presedinte al G8 - dupa cel din 1997 - este de importanta maxima. Succesul reuniunii, si mai ales al viziunilor sale despre modul in care trebuie rezolvate problemele lumii ar trebui sa dea continut "noului umanism" despre care a vorbit la reinvestirea sa ca presedinte: angajamentul pentru sustinerea tarilor sarace, guvernanta mondiala care sa domine haosul mondializarii, construirea unei lumi multipolare. Modul in care au fost alesi invitatii configureaza toata aceasta problematica: cele cinci state fondatoare ale NEPAD (Noul Parteneriat pentru Dezvoltare in Africa) - Africa de Sud, Senegal, Nigeria, Algeria, Egipt; China - despre care Chirac spunea ca in 20 de ani va reprezenta, cu sau fara voia mai marilor de azi, un pol de putere intr-o lume care va deveni obligatoriu multipolara; Mexic si Brazilia - respectiv Vincente Fox si Lula da Silva, cei doi prieteni ai presedintelui Chirac primiti la inceputul anului la Elysee, si care ar putea polariza o putere sud-americana; Malaezia, care prezideaza miscarea tarilor nealiniate (puternic atasate punctului de vedere diplomatic in criza irakiana), Arabia Saudita si India.
Toti acesti invitati, impreuna cu secretarul general al ONU au fost intampinati inca de sambata la Lausanne - unde au fost transportati in elicopter - de catre presedintele Elvetiei.
Problematica exploziva, viziuni diferite
Purtatoarea de cuvant a presedintiei franceze, Catherine Colonna, anuntase inca din prezentarea summitului, de joi, ca prima reuniune va avea loc strict intre sefii de state, fara alti martori. Problematica a fost insa exploziva, iar viziunile diferite:
- accesul la medicamente al tarilor sarace: propunerea franceza, de a permite accesul la medicamentele generice contra SIDA al tarilor sarace a fost blocat in Organizatia Mondiala a Cometului de Statele Unite, aflate sub presiunea marilor concerne farmaceutice care prefera sa isi incaseze banii indiferent de rezultat. George Bush a preferat sa deblocheze 15 miliarde de dolari destinati luptei impotriva SIDA, care vor fi repartizati pentru: cumpararea de prezervative, programe de abstinenta sexuala inaintea casatoriei (un miliard de dolari!), finantarea asociatiilor catolice care refuza utilizarea prezervativelor (programele privind educarea barbatilor in respectul femeii au fost anulate in ultima secunda). Concluzia: pentru SUA, africanii deja contaminati sunt buni pierduti - pagube colaterale.
- organismele modificate genetic (OGM) produse pe scara larga in SUA ar putea rezolva, din punctul de vedere al americanilor, problema foametei.
Europa se incapataneaza insa sa isi mentina rezervele fata de utilizarea acestora.
- paritatea euro-dolar dopeaza in acest moment exporturile americane.
Asa-zisa politica a "dolarului forte" pe care oficialii americani sustin ca o promoveaza se dovedeste o mare pacaleala. Dolarul slab ar putea relansa - pe calea exportului - economia americana, intr-un moment de maxima importanta pentru diriguitori, si anume apropierea alegerilor.
- subventiile agricole s-au dovedit o sursa de mare ipocrizie, de-a lungul timpului, din partea tuturor statelor dezvoltate, care continua sa sustina preturile de dumping ale agricultorilor lor. Tarile sarace - in special din Africa - se vad astfel complet eliminate de pe piata. Aceste subventii totalizeaza nu mai putin de un miliard de dolari pe zi, adica de sapte ori mai mult decat ceea ce varsa ca ajutor public pentru dezvoltare
- in sfarsit, si nu in ultimul rand, Irakul...Anularea datoriilor acestuia, idee draga presedintelui american, ar complica mult situatia pentru ceilalti saraci care fac coada la G8. Franta este convinsa ca realitatea din teren va obliga, pana la urma, Statele Unite sa revina la ONU, insa deocamdata, fiecare din parti ramane la parerile sale.
Liderii G8 se vor reuni singuri abia in cursul acestei dimineti; George W. Bush a anuntat deja ca nu va ramane pana marti pe teritoriul francez, urmand sa-si ia zborul imediat dupa fotografia de familie. (Fair Press)
A r h i v a
  Putin: "SUA trebuie sa coopereze cu Rusia"    1 comentariu
  Prodi: Rusia si UE sunt ca "vodca si caviarul"    
  Nastase e mandru de sistemul de declarare a averilor    1 comentariu
  Radicalii UDMR vor autonomie    10 comentarii
  Bush: "Europa trebuie sa se uneasca cu SUA"    3 comentarii
  Ce vrea America?    
  ZIUA si replica    
  Americanii sunt inca suparati pe francezi    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 "Mama Lumii" la Bucuresti (50 afisari)
 |N MEMORIA LUI ION DRAGANOIU (41 afisari)
 Richard Chamberlain e homosexual (39 afisari)
 Domnica DRUMEA (23 afisari)
 Ziua Literara va recomanda (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.04417 sec.