Ziua Logo
  Nr. 2724 de luni, 2 iunie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Presedintele SUA a ales Cracovia pentru un nou discurs de referinta
Bush: "Europa trebuie sa se uneasca cu SUA"
-- "Nu mai este timp"
Presedintele american George W. Bush a facut sambata la Cracovia, in Polonia, un apel catre aliatii sai europeni sa depaseasca neintelegerile si lipsa de incredere din timpul razboiului din Irak pentru a se uni impotriva terorismului, informeaza Reuters si Euronews. "Nu mai este timp pentru a adanci diviziunile. Europa trebuie sa se uneasca cu SUA", a avertizat el. Bush a lansat acest apel cu ocazia unei vizite la fostele lagare de concentrare de la Auschwitz si Birkenau. Liderul de la Casa Alba este al doilea presedinte american care merge la Auschwitz, dupa presedintele Ford, in 1975. George W. Bush, insotit de sotia sa, Laura, s-au aflat sambata in Polonia, inainte de a merge in Rusia, la manifestarile prilejuite de implinirea a 300 de ani de la intemeierea Sankt Petersburgului.
Referindu-se la ororile celui de-al II-lea Razboi Mondial el a afirmat ca "lumea se confrunta in continuare cu amenintari majore". "Dusmanii libertatii au preferat intotdeauna o alianta divizata" deoarece "atunci cand Europa si America sunt unite nici o problema si nici un dusman nu ne pot sta in cale", a aratat Bush.
"America si tarile europene au fost chemate sa se confrunte cu amenintarea terorii globale", a declarat Bush in discursul sau. "Fiecare natiune se confrunta cu decizii dificile privind folosirea fortei militare pentru mentinerea pacii. Am vazut unitate si scop comun. Am vazut si dezbateri - unele dintre ele binevenite, altele de natura sa creeze diviziune".
In interventia sa, presedintele Bush a calificat Polonia drept "un bun cetatean al Europei si un apropiat prieten al Americii", cu referire la pozitia autoritatilor de la Varsovia in razboiul din Irak, cand a fost de partea SUA.
"Astazi, alianta noastra se confrunta cu un nou dusman: o combinatie letala intre grupuri teroriste, state in afara legii care cauta arme de distrugere in masa si o ideologie a puterii si dominatiei care tinteste inocenti si justifica orice crima", a afirmat Bush. El a anuntat ca SUA au in vedere o noua initiativa de a opri raspandirea armelor de distrugere in masa, prin crearea unui sistem de interceptare a avioanelor si navelor. Programul, aflat in stadiu de proiect, a fost privit cu interes de catre Marea Britanie, Spania, Polonia, Australia, aliati ai SUA in campania din Irak. (D.E.)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Pupat piata independentzii...:-)   de Net:
Freedom   de Jaguar
Bush   de Cosor
A r h i v a
  Putin: "SUA trebuie sa coopereze cu Rusia"    1 comentariu
  Prodi: Rusia si UE sunt ca "vodca si caviarul"    
  Nastase e mandru de sistemul de declarare a averilor    1 comentariu
  Radicalii UDMR vor autonomie    10 comentarii
  Ce vrea America?    
  Summitul G8 - supravegheat din aer, de pe pamant si din apa    
  ZIUA si replica    
  Americanii sunt inca suparati pe francezi    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 "Mama Lumii" la Bucuresti (50 afisari)
 |N MEMORIA LUI ION DRAGANOIU (41 afisari)
 Richard Chamberlain e homosexual (39 afisari)
 Domnica DRUMEA (23 afisari)
 Ziua Literara va recomanda (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01616 sec.