Ziua Logo
  Nr. 2724 de luni, 2 iunie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Radicalii UDMR s-au intrunit la Sfantu Gheorghe
Radicalii UDMR vor autonomie
-- Autonomie teritoriala pentru Tinutul secuiesc
Realizarea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc a fost afirmata deschis de catre participantii la Forumul cetatenesc, organizat la sfarsitul saptamanii trecute la Sfantu Gheorghe, de radicalii din UDMR. In comunicatul final adoptat de cei aproximativ 500 de simpatizanti ai miscarii radicale din cadrul UDMR se arata ca "secuii, o comunitate nationala maghiara, care traieste in bloc unitar, isi revendica dreptul la autonomia teritoriala, in scopul pastrarii identitatii nationale". Pentru formarea "patriei mama" interne se preconizeaza infiintarea unui Consiliu National Maghiar al Tinutului Secuiesc, in paralel cu un Consiliu similar al tuturor maghiarilor din Romania. "Instrumentul politic de baza al pastrarii identitatii noastre, a dezvoltarii intregului Tinut Secuiesc este punerea in practica a principiilor autoadministrarii prin formarea Consiliului National Maghiar al Tinutului Secuiesc", se arata in comunicatul dat publicitatii. Cele doua consilii ar urma sa functioneze ca organisme de reprezentare a intereselor maghiarilor, care sa suplineasca lipsa de implicare a UDMR pentru autodeterminarea maghiarilor din Romania.
Autoguvernare locala pe baza de initiativa legislativa
"In momentul de fata se aduna semnaturi pentru promovarea in Parlamentul Romaniei a unei initiative legislative care sa duca la acceptarea acestui organism, care va functiona ca un for suprem al structurilor de autoadministrare a comunitatii maghiare din Romania. Pana in prezent, s-au adunat peste 40.000 de semnaturi din cele 250.000 necesare pentru un astfel de act normativ. Speram ca, pana la sfarsitul anului in curs, aceste structuri de autoguvernare locala sa isi intre in mod legal in atributii, urmand sa poarte dialoguri cu elita politica si intelectuala din tara noastra, precum si cu organismele internationale in scopul intelegerii si sprijinirii autonomiei teritoriale a maghiarilor din Romania", a declarat, conform Rompres, episcopul reformat, Laszlo Tökes, presedintele onorific al Comitetului de Initiativa al Consiliului National al Maghiarilor din Romania.
Tökes a precizat, citat de Medifax, ca UDMR poate deveni membru al Consiliului National al Maghiarilor daca isi revizuieste politica actuala. Presedintele onorfic a mentionat ca va fi necesar sa se pronunte si conducerea UDMR in privinta programului Consiliului National al Maghiarilor privind autoadministrarea nationala maghiara. "Trebuie sa gasim calea intelegerii intre noi, dar nu depinde de noi. Daca UDMR nu va putea accepta calea dialogului atunci se vor intari acele forte care sprijina programul nostru privind autonomia, forte cum ar fi Miscarea Civica si acestea vor participa la alegerile locale si pe urma vor sustine ideile noastre", a precizat pastorul reformat.
Tökes Laszlo: "Jonathan Scheele a fost indus in eroare"
Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, a fost indus in eroare in privinta Regiunii de Dezvoltare "Tinutul Secuiesc", a declarat Tökes, citat de Mediafax. "Jonathan Scheele a fost indus in eroare de catre politica de vitrina care se practica in Romania. Tot el a declarat ca legislatia privind minoritatiile nationale este exemplara, dar este cea mai mare minciuna pe care am auzit-o in ultima vreme", a afirmat Tökes, la finalul lucrarilor de la Sfantu Gheorghe. Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, aflat in urma cu o saptamana intr-o vizita in judetele Covasna si Harghita, a declarat ca este de parere ca drepturile minoritatilor nationale sunt respectate in Romania. Potrivit lui Scheele, in Romania exista un climat adecvat pentru pastrarea identitatii nationale si culturale a minoritatilor.
15 noiembrie - Ziua memoriei martirilor comunismului
Participantii la Forum vor sa propuna Parlamentului declararea zilei de 15 noiembrie, cand a avut loc la Brasov revolta anticomunista din 1987, drept Ziua memoriei martirilor comunismului. Deputatul UDMR Toro T. Tibor, presedintele executiv al Comitetului de initiativa, a declarat caaceasta decizie, adoptata de participantii la Forum, va fi inaintata, astazi, presedintelui Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania Ticu Dumitrescu si grupului parlamentar al UDMR pentru a se elabora o initiativa legislativa in acest sens. Toro, citat de Mediafax, a precizat ca pana cand pacatele comunismului vor fi musamalizate nu se poate vorbi de pace sociala. In opinia sa, comunitatea maghiara si bisericile minoritare au suferit dublu, fiindca ideologiile unui stat ateist erau combinate cu ultranationalismul.
Marko Bela regreta actiunile "care divizeaza"
In paralel, la Consiliului de Coordonare al Uniunii, sustinut tot la sfarsitul saptamanii la Cluj-Napoca, presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ca si-ar dori un sprijin financiar si politic mai mare din partea autoritatilor romane si ungare pentru infiintarea a doua facultati maghiare in cadrul Universitatii "Babes-Bolyai", fara incalcarea principiilor autonomiei universitare. Referindu-se la participarea episcopului reformat Laszlo Tökes la Forumul de la Sfantu Gheorghe, liderul UDMR a afirmat ca regreta ca astfel de actiuni divizeaza comunitatea maghiara si a apreciat ca, in calitatea sa de membru al Consiliului de Coordonare, Tökes ar fi trebuit sa participe la sedinta de la Cluj. Deputatul UDMR de Harghita, Kelemen Hunor a fost reales, la Cluj, in functia de presedinte al Consiliului de Coordonare al Uniunii.
Bogdana PAUN 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
De ce va e frica?   de leostyan
INTRUNIRE DE A GURA LUMII   de Joe
Treburi importante!!   de tomi01_2000
Reactii isterice   de Gyuri
Unguri?!   de tynomag
Radicalii...Partea doua.   de Un Romano-American
Radicalii..   de Un Romano-American
falsul revolutionar Tokes   de Cosor
Radicalii UDMR vor autonomie   de 
Domnului Presedinte al Romaniei, excelenta sa Domnul Ion Iliescu   de 
A r h i v a
  Putin: "SUA trebuie sa coopereze cu Rusia"    1 comentariu
  Prodi: Rusia si UE sunt ca "vodca si caviarul"    
  Nastase e mandru de sistemul de declarare a averilor    1 comentariu
  Bush: "Europa trebuie sa se uneasca cu SUA"    3 comentarii
  Ce vrea America?    
  Summitul G8 - supravegheat din aer, de pe pamant si din apa    
  ZIUA si replica    
  Americanii sunt inca suparati pe francezi    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 "Mama Lumii" la Bucuresti (50 afisari)
 |N MEMORIA LUI ION DRAGANOIU (41 afisari)
 Richard Chamberlain e homosexual (39 afisari)
 Domnica DRUMEA (23 afisari)
 Ziua Literara va recomanda (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01900 sec.