Ziua Logo
  Nr. 2724 de luni, 2 iunie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Uniunea Europeana promite Kremlinului examinarea problemei ridicarii vizelor
Prodi: Rusia si UE sunt ca "vodca si caviarul"
Liderii Rusiei si ai UE au promis sa examineze problema ridicarii vizelor pentru cetatenii rusi care doresc sa calatoreasca in Europa si au evitat sa abordeze in mod direct problema conflictului din Cecenia, relateaza Reuters. La summitul Rusia-UE au participat si liderii celor zece tari care vor fi primite in primul val al extinderii Uniunii - Cehia, Ungaria, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Cipru, Slovenia si Polonia, precum si presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi.
"Avem un parteneriat foarte puternic", a declarat Prodi dupa discutiile avute cu Putin. "I-am spus lui Vladimir ca acum suntem ca vodca si caviarul".
"Incurajam Rusia sa continue eforturile pentru a se ajunge la un acord politic in cazul Ceceniei", a declarat premierul elen Costas Simitis, a carui tara detine presedintia semestriala a Uniunii. La randul sau, premierul britanic, Tony Blair, a calificat referendumul din Cecenia din martie drept "un important pas inainte". Declaratia finala a reuniunii, intitulata "O Europa unita pentru toti europenii", preluata de site-ul presedintiei elene (www.eu2003.gr) face referire la necesitatea protejarii drepturilor omului in regiune si condamna "orice fel de violenta, in special actiunile teroriste".
In discursul rostit cu ocazia summitului, prima intalnire de acest fel dupa incheierea razboiului din Irak, presedintele Putin a facut referire la necesitatea "eliminarii imediate a tuturor barierelor de miscare a populatiei, care divizeaza astazi milioane de rusi si europeni", cu referire la problema vizelor. La intalnirea de sambata liderul rus a obtinut doar promisiunea ca aceasta chestiune sa fie discutata in cadrul UE. Mai multe tari europene se tem ca aceasta masura ar putea creste in mod alarmant numarul imigrantilor rusi in Europa.
Prodi a mai spus ca Rusia si Comisia Europeana vor sa stabileasca "verigi de prietenie", prin gasirea unor solutii comune in domeniul economic, social si al politicii externe care sa duca la crearea unui spatiu comun. (A.D.)
A r h i v a
  Putin: "SUA trebuie sa coopereze cu Rusia"    1 comentariu
  Nastase e mandru de sistemul de declarare a averilor    1 comentariu
  Radicalii UDMR vor autonomie    10 comentarii
  Bush: "Europa trebuie sa se uneasca cu SUA"    3 comentarii
  Ce vrea America?    
  Summitul G8 - supravegheat din aer, de pe pamant si din apa    
  ZIUA si replica    
  Americanii sunt inca suparati pe francezi    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 "Mama Lumii" la Bucuresti (50 afisari)
 |N MEMORIA LUI ION DRAGANOIU (41 afisari)
 Richard Chamberlain e homosexual (39 afisari)
 Domnica DRUMEA (23 afisari)
 Ziua Literara va recomanda (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02943 sec.