Ziua Logo
  Nr. 2724 de luni, 2 iunie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Presedintele american si cel rus au pus lumea la cale
Putin: "SUA trebuie sa coopereze cu Rusia"
-- Moscova si Washingtonul, preocupate de Iran
Moscova si Washingtonul intentioneaza continuarea parteneriatului strategic, in ciuda dezacordurilor din timpul razboiului din Irak, a declarat ieri presedintele rus, Vladimir Putin, dupa incheierea discutiilor cu omologul sau american, George W. Bush. Cei doi au tinut ieri un summit informal la Sankt Petersburg de aproximativ o ora, aceasta fiind prima intalnire ruso-americana la cel mai inalt nivel dupa razboiul din Irak, informeaza Reuters. Bush l-a invitat pe Putin la Camp David in septembrie, iar Putin, noteaza Reuters, se pare ca a incuviintat din cap ca accepta.
"Nu exista alternativa"
"Bineinteles ca suntem constienti de problema ridicata privind rezistenta relatiilor dintre Rusia si SUA la testul timpului", a afirmat Putin. "Nu exista nici o alternativa. SUA trebuie sa coopereze cu Rusia", a subliniat Putin la conferinta tinuta la Palatul Konstantin din Sankt Petersburg. "Relatiile noastre sunt mai puternice decat evenimentele care le-au pus la incercare", a explicat liderul de la Kremlin.
"In ciuda tuturor diferentelor pe tema Irakului, nu numai ca ne-am pastrat relatiile personale, dar si pastrat si chiar intarit cooperarea noastra mutuala", a precizat Putin, care a adaugat ca il considera pe Bush un "profesionist".
Cu ochii pe Teheran
In ce priveste problema Iranului, presedintele rus a sustinut ca Moscova si Washingtonuul sunt "mai apropiate decat se pare". "Nu trebuie sa fim convinsi de faptul ca trebuie impiedicata proliferarea armelor de distrugere in masa", a spus el. "Suntem preocupati de programul nuclear iranian si cerem Iranului sa se conformeze deplin obligatiilor asumate prin Tratatul de Neproliferare Nucleara", a afirmat la randul sau George W. Bush. Intre Moscova si Washington au existat schimburi de replici in ultimele zile, dupa ce reprezentanti ai administratiei Bush au criticat Rusia pentru vanzarea de tehnologie catre Teheran care ar putea contribui la dezvoltarea programului nuclear iranian. Acuzatiile au fost negate de Moscova, care a invitat SUA sa participe la construirea unei centrale nucleare in Iran. Autoritatile de la Teheran la randul lor sustin ca programul lor nuclear are drept scop doar dezvoltarea de surse de energie.
"Rusia si Statele Unite au preocupari reciproce privind dezvoltarea programului nuclear iranian. Intelegem consecintele detinerii de catre Iran a unei arme nucleare si vrem sa lucram impreuna...pentru a verifica daca are arme nucleare", a afirmat Bush.
Totodata, Putin a avertizat ca SUA nu trebuie sa foloseasca pretextul cooperarii nucleare dintre Rusia si Iran pentru a scoate de pe piata companiile ruse care opereaza in aceasta tara. "Vom continua sa lucram cu toti, inclusiv cu Statele Unite, pentru a preveni proliferarea armelor de distrugere in masa oriunde in lume, inclusiv in Iran", a mai afirmat Putin, extinzand aria preocuparilor in acest domeniu.
Cei doi presedinti au semnat la Sankt Petersburg si documentele prin care accepta reducerea armelor nucleare pana in 2012. Putin a aratat ca acest acord va servi interesele "luptei impotriva terorismului international", cei doi presedinti reafirmandu-si decizia de a continua "razboiul impotriva terorismului" in Afganistan.
"Cerem Coreei de Nord sa demonteze in mod vizibil, verificabil si ireversibil programul sau de inarmare nucleara", a mai declarat la conferinta de presa George W. Bush. La randul sau, Putin a refuzat sa se pronunte in legatura cu posibilitatea gasirii de arme de distrugere in masa in Irak.
Ana DINESCU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
prietenia   de Cosor
A r h i v a
  Prodi: Rusia si UE sunt ca "vodca si caviarul"    
  Nastase e mandru de sistemul de declarare a averilor    1 comentariu
  Radicalii UDMR vor autonomie    10 comentarii
  Bush: "Europa trebuie sa se uneasca cu SUA"    3 comentarii
  Ce vrea America?    
  Summitul G8 - supravegheat din aer, de pe pamant si din apa    
  ZIUA si replica    
  Americanii sunt inca suparati pe francezi    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 "Mama Lumii" la Bucuresti (50 afisari)
 |N MEMORIA LUI ION DRAGANOIU (41 afisari)
 Richard Chamberlain e homosexual (39 afisari)
 Domnica DRUMEA (23 afisari)
 Ziua Literara va recomanda (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01068 sec.