Ziua Logo
  Nr. 2724 de luni, 2 iunie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Ciocoii noi de la Deleni
-- Anghelache Ciovarta si-a angajat trupele Ministerului de Interne sa-i protejeze interesele * La Deleni mocneste rascoala, dupa ce satenii au fost impiedicati sa coseasca lucerna * Terenul cu pricina este revendicat de tarani, iar Ciovarta tine cu dintii de el
O noua generatie de ciocoi se ridica si pune stapanire pe terenurile agricole. Ieri, la Deleni (Iasi), s-a incercat intimidarea taranilor de catre un grup de jandarmi, care avea rolul de a proteja interesele unui bogatas. Indiferent cine incearca sa ia cu japca terenurile agricole, taranii trebuie sa lupte pentru acestea. Indiferent cine sunt reprezentantii noilor ciocoi - Cotnari sau Ciovarta - fie altii, oamenii vor sa-si pastreze vechile terenuri mostenite dintotdeauna. Nu trebuie sa accepte nici un schimb de teren. Ciocoii care se ridica acum stiu ca oamenii din sate nu cunosc legea si tocmai pe acest lucru se bazeaza cand vor sa ia cu japca sute de hectare de teren agricol.
Ieri, la Deleni, o mana de jandarmi a incercat sa fugareasca 30 de localnici care coseau un camp de lucerna. Din spusele acestora, jandarmii au fost chemati de Anghelache Ciovarta, boier de moda noua, cu care ar avea mai multe neintelegeri. Suparat foc pe tarani ca au avut indrazneala sa coseasca lucerna de pe cele 107 hectare pe care satenii le revendica de la fostul IAS, Ciovarta a trecut la actiune. "A adus jandarmii sa ne dea afara de pe pamanturile care ni se cuvin. Erau inarmati si nu ne-au dat de ales. Dar daca ei vin peste noi cu arme, vom aduce si noi topoare. De ce nu ne lasa in pace? Suntem saraci si vrea sa ne ia si chelea de pe noi", a rabufnit unul dintre sateni, la unison cu altii, la putin timp de la consumarea incidentului cu fortele de ordine.
Chiolhanul jandarmilor
Efortul jandarmilor nu avea sa ramana nerasplatit. Oamenii in uniforma au fost invitati de Ciovarta la o gustare consistenta, pe care acestia nu au avut nici cea mai mica intentie de a o refuza. Cine s-ar fi gandit ca tocmai la granita dintre judetele Iasi si Botosani, la aproape 100 de ani de la rascoala din 1907, la Deleni sa-si faca aparitia boieri de moda noua? Batranii din sat inca isi mai aduc aminte: "un marlan din Vrancea, incaltat cu gumari, a venit prin '64 cu traista-n bat, ca sa moseasca vitele de la Deleni". Usor, usor, pentru ca avea origine sanatoasa de om sarac si cinstit, omul a ajuns deputat in MAN (Marea Adunare Nationala) si sef de cooperativa. Comunismul i-a deschis ochii, dar si setea de avere. Asa se face ca, in plin regim democratic, "bolsevicul in gumari", cum ii mai spun satenii, a ajuns mare mosier, intreprinzator privat, acum cu pantofi de piele si conac boieresc. (O.N.)
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Ati vrut capitalism ?! Il aveti. Si 907 in varianta noua.   de 
Ajutati-va singuri, tarani romani, puneti mana pe coasa si pe topoare   de Zorba
1907   de Paul din Buzau
Ciocoi noi   de Cosor
A r h i v a
  Operatiunea "Jaguarul"    1 comentariu
  Moldoveanca Iulia, arestata pentru trafic de persoane    
  Scandal in barul "Sereno"    1 comentariu
  Ancheta la Remat    1 comentariu
  Administratorul firmei Taxi Valentino, eliberat de procurori    2 comentarii
  Militar din Marina gasit spanzurat    2 comentarii
  Incident feroviar la Palas    
  Viceprimarul Bistritei a provocat un accident rutier    1 comentariu
  Un elev a mazgalit cladirile din Miercurea Ciuc    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 "Mama Lumii" la Bucuresti (50 afisari)
 |N MEMORIA LUI ION DRAGANOIU (41 afisari)
 Richard Chamberlain e homosexual (39 afisari)
 Domnica DRUMEA (23 afisari)
 Ziua Literara va recomanda (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00787 sec.