Ziua Logo
  Nr. 2724 de luni, 2 iunie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Literara
Tutti frutti
Nu voi continua (neaparat) sa citez fragmente din poezia tInara (vezi nr. trecut al ZILEI literare), pentru ca lucruri muuult mai importante Imi distrag atentia catre alte evenimente din presa culturala si literara In special.
* In Romania literara, nr. 21, se cere remarcata "corespondenta de la Cannes" din pagina 23, cu titlul: "Ciao, Federico!". Scrisul dnei Eugenia Voda, caci d-sa semneaza, reuseste mai mult ca niciodata sa se muleze pe obiectul sau, devenind la fel de cinematografic, "cvasi-hipnotic", Imbietor si generator de atmosfera. Obiectul (subiectele abordate, adica): Cannes (evident), Dogville (""monstruozitatea" stilistica, care nu seamana cu nimeni si cu nimic decIt cu autorul lui" si care Isi propune sa initieze spectatorul In umilinta si In razbunare...), Von Trier (cel care parafrazez nu creeaza decIt la montaj, filmarile ajutIndu-i sa strInga material), Fellini (...Fellini), Maurice Pialat si Daniel Toiscan du Plantier (regizorul si, respectiv producatorul filmului Sous le soleil de satan, adica cei doi neiubiti de publicul cinefil si care la rIndul lor Isi declarau, cu tristete, "neiubirea" la Cannes, In momentul primirii Palme d'or-ului...).
* Aceeasi revista, acelasi numar, initiaza la pagina 21 o noua rubrica: "Cronica optimistei", In care Ioana Parvulescu Isi declara, deocamdata, intentiile (ingenioase): "Cert este ca lumea literara ofera neobosit motive pentru optimism si pesimism (cu varianta mizantropiei). De aici ideea acestei rubrici care se va numi, pe rInd si In functie de Imprejurarile vietii literare, Cronica optimistei sau Cronica pesimistei." Ce o bucura ("signor Cazzavillan") si ce o descumpaneste (multe, prea multe) pe cea care, de cele mai multe ori, manifesta o grija de-a dreptul emotionanta fata de scrisul sau, cum se strabate, pe nerasuflate drumul "cel mai scurt" si "inevitabil" de la Leibniz la Voltaire cInd e vorba de cuantificarea frumusetii lumii reale, ce-ar putea spune domnii "d'un certain age" din dreptul geamurilor deschise, cIt de mult va dura optimismul Ioanei Parvulescu toate astea (si Inca multe altele) le puteti afla Intr-un singur fel, stiti care.
* Revista 22 publica In numarul 690 "Chipurile si varstele lecturii", o reluare a prezentarilor si discutiilor celor care au participat la lansarea volumului lui Matei Calinescu: A citi, a reciti. Carmen Musat a vorbit despre calitatea literara si fermecatoare a discursului (teoretic si "nedescarnat") al lui Matei Calinescu. Acesta "are harul de a citi (si scrie n.m.) cartile ca un pasionat, ca un creator", iar cartea d-sale "invita la dialog". Monica Spiridon numeste "paradoxul" pe muchia caruia se afla cartea Rereading (titlul In engleza, mai potrivit): "Pe de o parte, e foarte greu de stabilit o diferenta teoretica transanta Intre citit si recitit. Pe de alta parte, autorul reuseste sa ne convinga pana la finalul cartii ca ea este absolut indispensabila si ca a vorbi despre recitire si a identifica un teritoriu al recitirii, care trebuie sa poarte un nume, este absolut indispensabil." Au mai participat (la discutii): Horia-Roman Patapievici, Dan Petrescu si autorul volumului, Matei Calinescu. (A.Gh.)
A r h i v a
  O R L poetului    
  Lucia VERONA    
  Hamsun    
  |N MEMORIA LUI ION DRAGANOIU    
  Ziua Literara va recomanda    
  Diligenta cu luneta    
  Ceea ce oamenii nu vor sa afle    
  Ego si alter-ego poetic    
  37. Editie speciala. La "ruperea pisicii"    
  Lucian Perta Parodii    
  "LITERATURA CA DESTIN"- POETUL ION STRATAN, INVITATUL EMISIUNII    
  Domnica DRUMEA    
  Simona-Grazia DIMA    
 Top afisari / comentarii 
 "Mama Lumii" la Bucuresti (50 afisari)
 |N MEMORIA LUI ION DRAGANOIU (41 afisari)
 Richard Chamberlain e homosexual (39 afisari)
 Domnica DRUMEA (23 afisari)
 Ziua Literara va recomanda (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00923 sec.