Ziua Logo
  Nr. 2724 de luni, 2 iunie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Literara
Diligenta cu luneta
Emil Tudorache (Bucuresti): Cum vedeti, iau prea in serios talentul dvs. Mai in serios decit dvs., care sinteti genial, irezistibil, pur-singe, expeditiv, haotic, complet neformat, dar destul de poet � na! � ca sa ma convingeti sa pun mina pe tirnacop si lopata si sa desfund din noianul aluvionar citeva fragmente tari, de poezie. Nu putem vorbi de evolutie, decit atunci cind impulsul creator se va dubla cu oarece poetica personala (in care intra multa lectura, dar si cruzimea unui "ochi" autocritic ce nu ezita, dupa scris, sa decupeze, sa pastreze si sa arunce, mai ales sa arunce). Va propun aici (sintem intr-un atelier, nu?) un posibil "model" de restructurare a discursului (simpla sugestie). Premisa lui? Cititorul n-are chef de tirnacop, de lopata. El tinjeste � in lectura! � sa viseze si sa-i pice la suflet ceva "ingrozitor de frumos", sa-l salveze de banalul care, sub masca lui neteda, ascunde la tot pasul un chip al raului ce se poate iti dintr-o data, terifiant. Destul de terifiant sa-l transforme, cat ai clipi, pe bietul om in ciine � cum spune intr-un recent interviu poetoactrita Ioana Craciunescu.
***instantanee
La capul sicriului meu/ in timp ce iarba gusta lacrimile cerului/ lumea viseaza intr-o dulce desfatare/ la sfirsitul ei mediocru./ Copiii musca vata de zahar ars/ soarele saliveaza cu lumina peste obrajii lor/ atit de dulci. Undeva/ intr-o cutie de carton o femeie/ isi deplinge singuratatea/ privind o flegma/ zdrobita pe asfalt./ Pe-o bucata de coaja de brad, putrezita,/ o omida se metamorfozeaza./ Fara glas poezia din sufletul meu incet se stinge,/ raspindind mireasma capitularii./ Si doar/ micul Ganeca/ se mai joaca, rizind, cu degetele mele tepene.
***s-a dus vremea
s-a dus vremea/ cireselor coapte ce le prindeam/ intre buzele noastre/ acum/ totul scirtiie a dezolare,/ a nepasare,/ a blestem!/ acum rasaritul/ bate anemic obrazul taranului/ prin sticla de tuica rezemata de timpla.
***te-am tavalit prin culori
te-am tavalit prin culori/ iar parul de pe brate si puful/ de pe tite se zbirlise/ ca un cimp de griu verde/ batut dupa ceafa de-o napraznica furtuna.//acum/ esti plecata in bratele altui barbat/ departe de mine,/ de impulsul/ de-a te tavali in carnea acestui poem.
*** Ba, Emile
Daca Dumnezeu Va gasi de cuviinta/ sa ma intrebe: Ba Emile,/ ce zici, am croit cit de cit acceptabil lumea asta?/ Eu voi raspunde: Bunule,/ cam oxidam!/ In rest, sint multumit!
Al Horia Stefanescu (Pitesti): Nu prea inteleg de ce ne-ati trimis copia xerox dupa o recenzia a dvs. (publicata in Contrapunct, 35/1991) la poezia lui Miron Georgescu. Pe care, oricum, il cunoastem si apreciem, cum am si dovedit � cred. O vom dovedi inca, daca poetul nu se va recuza, singur dupa cires.
Angela Jeler (e-mail): "Va rog sa-mi spuneti daca ceea ce scriu eu este intr-o masura cit de mica talent sau sa renunt la a mai adauga cuvinte...". Draga Angela, in ruptul capului nu ti-as recomanda sa renunti la a mai adauga ceva acestei lumi, fie si cuvinte. Numai, nu te rezuma la ele. Cit priveste talentul, masura lui, la tine, acum, e cea a unui suflet nataflet de maret. Cind cresti un pic, cine stie! Uite aci o gura de aer proaspat, in stare a-l refrisa pe cititorul de asfalt: "Nu fii trist/ atita timp cit/ munti, nici prapastii/ nu sunt intre noi �/ mirosul de brad/ sau drumuri de munte/ apusuri de soare/ sau fluturi, sau floare/ pot sa te bucure". Poezia incepe exact dupa...
P.T. Leac (Iasi): Poemele primite sint altceva decit mi-ati trimis prima oara. Dar, daca nu va deconspirati, nu stau de vorba. Nu ca n-am de unde sa va apuc. Dar, daca va apuc si va doare ce nu e cazul? Reveniti, e de bine!
Mihail Medrea (Sibiu): Cele trei proze, "la o noua lectura", au numai de cistigat. Va propun spre publicare, dupa Cenaclu.
Ion Maria (Craiova): Am primit si volumul, Balene zburind, croit fara redactor de carte, specializat. Titlul, excelent, citeva poeme � destule � excelente! Opul ar fi avut toate premisele sa fie in totul excelent, numai ca v-ati rezumat la a-l face bun, si-atit. Diferenta ar tine de luciditatea unui spirit critic pe care nu-l exersati absolut deloc. Pesemne ca nu-l aveti. N-ar fi capat de tara, daca va lasati cartea pe mina unei competente editoriale. Asta e chiar distanta dintre mediocritatea fudula si acea excelenta � justa, la locul ei � pe care aici ati ratat-o, din comoditate sau dezinteres (totuna). Sper sa-mi intelegeti indignarea drept ceea ce este: semn de pretuire. Astept poeme noi, pentru un grupaj de vara.
Valeriu Giorgioni (Lugoj): Prezenta dvs. meteorica la Euridice n-a trecut neobservata. Trimiteti. Cartea de la Brumar, v-ar invidia-o orice poet in toate mintile. Cum, nu exista poet in toate mintile?!
Gheorghe Morosanu (Piatra Neamt): Impresionant C.V.-ul dvs., dle judecator. Prozele, vom vedea. Am sa le trec "andrisantului" cu toata mica mea lauda.
Dana Fodor (Bucuresti): Se pare ca ati scapat tocmai diligenta din care v-am descarcat sase poeme. Altfel, tacerea unui poet de talentul dvs. ar fi pura cruzime. Insuportabila! Reveniti cu ceva noutati, pentru pagina 3, inainte de-a incepe calculatorul sa latre la noi, prefacut in caine (v. mai sus afirmatia poetoactritei).
(lunetistul Z.l)
A r h i v a
  O R L poetului    
  Lucia VERONA    
  Hamsun    
  |N MEMORIA LUI ION DRAGANOIU    
  Ziua Literara va recomanda    
  Tutti frutti    
  Ceea ce oamenii nu vor sa afle    
  Ego si alter-ego poetic    
  37. Editie speciala. La "ruperea pisicii"    
  Lucian Perta Parodii    
  "LITERATURA CA DESTIN"- POETUL ION STRATAN, INVITATUL EMISIUNII    
  Domnica DRUMEA    
  Simona-Grazia DIMA    
 Top afisari / comentarii 
 "Mama Lumii" la Bucuresti (50 afisari)
 |N MEMORIA LUI ION DRAGANOIU (41 afisari)
 Richard Chamberlain e homosexual (39 afisari)
 Domnica DRUMEA (23 afisari)
 Ziua Literara va recomanda (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01858 sec.