Ziua Logo
  Nr. 2724 de luni, 2 iunie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Literara
puncte de vedere
O R L poetului
Printre multele lucruri pe care am a le reprosa istoriei postdecembriste, unul ma irita cu deosebire: supravietuirea fara rost, sub o alta denumire, cea de directii judetene pentru cultura, culte si patrimoniu national, a fostelor comitete judetene pentru cultura si educatie socialista. Vinovat de aceasta perpetuare a unor structuri comuniste, a unor adevarate gauri negre (black holes) care infuleca la nesfarsit, din foarte putinii si jigaritii lei alocati de toate guvernele tinerei si originalei noastre democratii culturii, este nimeni altul decat dl. Andrei Plesu, sub a carui prestigioasa semnatura au luat sfarsit, la inceputul lui februarie 1990, comitetele si au renascut, doua saptamani mai tarziu, sub denumirea de inspectorate. Pe aceasta greseala a unui intelectual de anvergura europeana s-au grefat toate abuzurile ulterioare. Disparitia Festivalului National Cantarea Romaniei a avut drept consecinta aparitia, in scurt timp, a numeroase, tot mai numeroase cantarici ale romaniei. Dupa o prea scurta perioada in care fostii culturnici comunisti sau doar aspirantii la aceste functii, si-au pitit, dupa cunoscuta metoda a strutului, capul in nisip, o puiernita de o prolificitate monstruoasa a inceput sa arunce in lume directori generali, directori simpli, adjuncti si inspectori la nivelul fiecarui judet, functionari, (cu mici exceptii, pe ici-pe colo, prin Transilvania) slugarnici, obedienti politic, care, in ciuda eternei crize financiare prin care trece Cultura, invocate atunci cand cineva indrazneste sa ceara bani pentru organizarea unei autentice manifestari stiintifice sau artistice, pentru organizarea unei expozitii sau publicarea unei carti adevarate, aspira, aspira ca celebrul Tiger din reclame, sute de milioane, miliarde de lei pentru: propriile salarii, intretinerea sediilor, telefoane de serviciu folosite mai ales pentru intretinerea relatiilor personale, autoturisme la scara si... organizarea unor zdravene chefuri tovarasesti, botezate festivaluri nationale. Nationale cand la ele participa functionari culturali din cel putin doua judete, de obicei invecinate, si internationale, atunci cand isi anunta participarea un romanas de peste Prut sau de pe malul drept al Dunarii oltene.
Asa se face ca in ultimul deceniu, dupa un scurt respiro, au eclozat pe campiile patriei, tot felul de pseudo-manifestari omagiale inchinate, cele mai multe, unor obscure personaje ale istorioarelor locale sau, din pacate, acoperindu-se de nume ilustre, ale caror posesori se rasucesc, sunt sigura, in criptele lor din Bellu sau Eternitatea. Sunt intitulate falos festivaluri-concurs sau zilele.... Numai ca zilele sunt, in fapt, orele (Virgil Mazilescu la Corabia, Virgil Carianopol la Caracal, Ion Minulescu la Slatina, Traian Demetrescu la Craiova, unde s-a uitat de multe decenii ca s-ar putea omagia figura unui veritabil corifeu al literaturii nationale, Al. Macedonski). Ce se intampla la astfel de pseudo-evenimente culturale? Voi raspunde chiar eu acestei intrebari deloc retorice, iar de spusele mele nu va dau voie sa va indoiti, fiindca, in calitate de jurnalist cultural, am fost martor la numeroase astfel de intamplari. Iata: este chemat in pripa, cu o seara inainte telefonic, un scriitor rasarit, a carui participare ar legitima evenimentul. Cum de obicei un astfel de invitat indrazneste sa refuze invitatia, din motive care tin de ocupatia sa profesionala, de treburile personale, organizatorii rasufla usurati, dar nu pregeta sa-l judece cu asprime si sa-l condamne in absenta, fara drept de apel, ca n-a fost receptiv la invitatie: hai, vino, dam o masa zdravana, cu friptura de porc oltenesc si... avem si-un zaibarel sa te lingi pe deste, nu alta! Foarte des functionarii culturali uita ca in propria lor urbe exista scriitori profesionisti, membri ai USR, care ar trebui invitati si care, prin prezenta lor activa ar da continut real evenimentului, i-ar conferi prestigiu: Dar, cum nimeni nu este profet in tara lui, mai ales la noi, la olteni....?!?
Asa se face ca, aceiasi tovarasei de alaltaieri copiaza azi, in graba, 2-3 pagini din vreun dictionar sau, mai direct, din manualul de literatura de la gimnaziu date despre cel omagiat. Apoi, de la amvonul casei de cultura, in fata salii pline (daca prin localitate se afla, din fericire, un profesor adevarat, dornic sa-si cultive elevii) sau aproape goale, cel mai adesea, isi recita notitele cu aer de savanti rataciti in provincie. Dar, mai intai, ii dau cuvantul dlui primar, sau vice, sau presedinte, sau vice, care, iata, prin prezenta lor cu puternic iz electoral si prin dezacordurile emise cu nonsalanta, se inchipuie vajnici aparatori ai culturii. Enunta funambulesti proiecte in domeniu, doar ca...., aici cad de acord toti primarii, toti vice... etc, indiferent de culoarea lor politica, din pacate n-avem bani! Ca altfel, mama-mama ce-ar iesi din bunele lor intentii! Dupa discursurile de rigoare, urmeaza masa, pentru care se gasesc intotdeauna sponsorii generosi.
Si asa dnii functionari culturali au mai bifat o actiune, au mai organizat niste zile, acum pot sa doarma linistiti inca un an, incasandu-si leafa de bugetar, avind si constiinta datoriei implinite. Cantarea Romaniei a murit, traiasca, ma rog, fara cacofonii, cantaricile romaniei! Noi sa fim sanatosi, ca Misterul Culturii vegheaza!
Lucrurile devin si mai colorate, si mai pestrite, acolo unde apare din senin un scriitor cu initiativa personala, in fapt un grafoman agramat, dar descurcaret nevoie mare, care a gasit mijlocul cel mai eficace de a recolta bani si de asi-i strecura in buzunar, fara sa fie controlat de nici o institutie abilitata in domeniul financiar. Este cazul celor doua festivaluri mehedintene: unul international, Mihai Eminescu, altul, deocamdata, national, Nichita Stanescu. Dar despre aceste doua fraude culturale, care, din pacate, se acopera de numele unor magnifice personalitati ale culturii nationale si si-au gasit sprijinitori printre potentatii judetului, intr-un numar viitor al Zilei literare. Daca mi se va mai ingadui, desigur!
Ioana Dinulescu 
A r h i v a
  Lucia VERONA    
  Hamsun    
  |N MEMORIA LUI ION DRAGANOIU    
  Ziua Literara va recomanda    
  Diligenta cu luneta    
  Tutti frutti    
  Ceea ce oamenii nu vor sa afle    
  Ego si alter-ego poetic    
  37. Editie speciala. La "ruperea pisicii"    
  Lucian Perta Parodii    
  "LITERATURA CA DESTIN"- POETUL ION STRATAN, INVITATUL EMISIUNII    
  Domnica DRUMEA    
  Simona-Grazia DIMA    
 Top afisari / comentarii 
 "Mama Lumii" la Bucuresti (50 afisari)
 |N MEMORIA LUI ION DRAGANOIU (41 afisari)
 Richard Chamberlain e homosexual (39 afisari)
 Domnica DRUMEA (23 afisari)
 Ziua Literara va recomanda (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03080 sec.