Ziua Logo
  Nr. 2724 de luni, 2 iunie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
"Mama Lumii" la Bucuresti
-- Marcel Shapira, la dreapta lui Costel Iancu
Cele mai importante personalitati ale masoneriei mondiale s-au aflat la Bucuresti la sfarsitul acestei saptamani, pentru a participa la ceremoniile prilejuite de sarbatorirea a zece ani de la redesteptarea, in Romania, a Ritului Scotian Antic si Acceptat (RSAA). Insusi Fred Kleinknecht, Suveranul Mare Comandor al Supremului Consiliul (Mama a Lumii) de la Washington a fost prezent la festivitati, aducand salutul autoritatii supreme la nivel de Rit. Un eveniment istoric pentru intreaga masonerie romaneasca si, fara indoiala, o victorie personala pentru Suveranul Mare Comandor Costel Iancu. Supremul Consiliu pe care acesta il conduce a primit, din nou, "votul de incredere" al celor mai prestigioase organizatii masonice din lume. Statele Unite, Germania, Austria, Rusia, Italia, Spania, Portugalia, Ungaria si Bulgaria au fost reprezentate atat la nivel de Rit (Suverani Mari Comandori), cat si de Ordin. Festivitatile, grandioase, au durat doua zile si au reunit sute de participanti, masoni dar si nemasoni. In acest moment aniversar, Supremul Consiliu de grad 33 al RSAA din Romania a tinut sa omagieze o serie de personalitati ale vietii publice de la noi, politicieni, artisti, jurnalisti, oameni de cultura. Costel Iancu si prestigiosii sai oaspeti din strainatate au fost primiti, vineri, la Cotroceni de presedintele Ion Iliescu si, sambata, de premierul Adrian Nastase.
Festivitatile prilejuite de aniversarea a zece ani de la reaprinderea luminii masoneriei scotiene in Romania au debutat vineri dimineata la Palatul Parlamentului din Bucuresti. O intreaga aripa din fosta Casa a Poporului s-a transformat, pentru cateva ore, in Templu. Jilturi aurite, bandiere ale lojilor, costume de mare ceremonie, toate alcatuiau un decor uluitor. Tinuta a fost rezervata initiatilor, asa incat a beneficiat de un ritual complet. Impresionant, ne-au marturisit martorii oculari. Merita subliniata prezenta, alaturi de Costel Iancu, a Suveranului Mare Comandor "ad Vitam" Marcel Shapira, cel care a condus, la Paris, timp de decenii, Supremul Consiliu in exil pentru Romania. Trebuie sa reamintim ca, in urma cu zece ani, Iancu si Shapira s-au aflat in "tabere" diferite. Acest fapt a condus la crearea pe teritoriul Romaniei a doua Supreme Consilii, situatie inadmisibila dupa regulamentele masonice. Unificarea acestora s-a produs in primavara lui 1997. Vechea sciziune continua sa fie speculata, insa, si astazi de minuscula grupare condusa de Andre Szakvary, cetatean francez de origine maghiara care se autoproclama "continuator" al masoneriei "traditionale" romanesti, pe filiera Marcel Shapira-Dan Amedeo Lazarescu. Regretatul politician liberal a infirmat public aceasta "succesiune" si a denuntat tentativa de "lovitura de palat" prin care Szakvary incercase sa devina Suveran Mare Comandor in locul sau. Dupa unificarea din 1997, Dan Amedeo Lazarescu, decedat in 2002, s-a retras din activitatea masonica, recunoscandu-l drept Suveran Mare Comandor pe Costel Iancu. Prezenta lui Marcel Shapira alaturi de Costel Iancu il contesta lui Andre Szakvary si ultima urma de legitimitate.
Transparenta si mister
Ceremoniile de la Palatul Parlamentului au continuat sambata dimineata. De data aceasta, pe langa numerosii masoni de rang inalt - romani si straini -, au fost invitati si numerosi "neinitiati", reprezentanti ai vietii publice din Romania. Inclusiv cativa ziaristi. Caracterul "discret" al organizatiei a fost, insa, protejat. Precizam ca fiecare mason are dreptul de a se prezenta ca atare, insa nu are voie sa divulge apartenenta altora la Ordin. La anonimat renunta, insa, in mod automat, cei care acced la cele mai inalte functii din cadrul masoneriei. Identitatea unui Mare Maestru sau a unui Suveran Mare Comandor nu poate ramane secreta. Celorlalti, insa, alegerea le apartine. Organizatorii evenimentului de sambata au avut mare grija sa pastreze misterul.
"Plachetele aniversare" inmanate unora dintre invitati de Suveranul Mare Comandor Costel Iancu aveau inscriptionate numai numele celor astfel omagiati, fara nici o referire la titluri, functii, sau eventuale grade. Fara nici o precizare cu privire la "meritele" persoanei. Chiar si ordinea "premierii" a fost total aleatorie, in mod intentionat, pentru a descuraja orice speculatii. Au fost omagiati mari artisti ca Adela Marculescu, Radu Beligan, Marin Moraru si Gheorghe Dinica, ilustrii oameni de cultura ca Dinu Sararu, Nicolae Breban, Nicolae Cajal, Gabriela Adamesteanu si Manuela Cernat. Lista celor nominalizati este atat de lunga incat probabil ca ar umple, singura, o pagina de ziar. Unii dintre ei erau masoni, altii, cu siguranta, nu. Multi au raspuns invitatiei, altii au preferat sa absenteze.
Politicienii si masoneria
Cel mai mare absenteism de la aniversarea de sambata s-a inregistrat in randul politicienilor. Semn ca acestia se tem ca "electoratul" s-ar putea dovedi suspicios fata de orice fel de asociere cu masoneria. Supremul Consiliu al Romaniei lansase zeci de invitatii, in mai toate directiile spectrului politic: de la Ioan Rus, la Traian Basescu, de la Mircea Geoana, Ioan Talpes si Viorel Hrebenciuc, la Theodor Stolojan, Valeriu Stoica si Attila Verestoy. Nimeni nu s-a prezentat. Cu doua exceptii notabile: Ecaterina Andronescu, ministrul Invatamantului, si ministrul Culturii, Razvan Teodorescu. Au mai raspuns invitatiei masonilor senatorul Sergiu Nicolaescu si presedintele Academiei Romane, Eugen Simion.
Politicienii romani se tem, se pare, ca masoneria "nu da bine" la "imagine". Cu toate acestea, aniversarea Ritului Scotian din Romania a avut ecouri la cele mai inalte nivele ale statului. Presedintele Ion Iliescu a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, o delegatie formata din varfurile masoneriei romane si din prestigiosii invitati straini. Intrevederea nu a fost mediatizata. Se spune ca a fost atat de "confidentiala" incat nici macar SPP-ul nu a fost lasat sa ramana in sala. Am aflat insa ca presedintele Iliescu i-a acordat cea mai inalta distinctie romaneasca lui Fred Kleinknecht, Suveranul Mare Comandor al Supremului Consiliu (Mama a Lumii) a Jurisdictiei Sud din Statele Unite. Costel Iancu a fost, la randul lui, decorat. Aceeasi delegatie a fost primita, sambata, de premierul Adrian Nastase. La intrevedere a participat si ministrul de Externe, Mircea Geoana.
Marele absent, Gheorghe Comanescu
Stranie si foarte comentata a fost absenta de la ceremoniile de sambata, de la Palatul Parlamentului, a lui Gheorghe Comanescu, Marele Maestru al Marii Loji Nationale a Romaniei (MLNR). El participase la festivitatile din ziua precedenta. Nu se stie ce l-a determinat pe Comanescu sa lipseasca in ultima zi a festivitatilor, inclusiv de la marele bal organizat seara in cinstea invitatilor. Se vorbeste despre frictiuni interne si orgolii personale. Unii spun ca s-ar fi suparat fiindca n-a primit de la Iliescu nici o decoratie. Altii pretind ca a fost lezat de faptul ca, vineri, in cadrul ceremoniilor, a fost introdus "la gramada" cu Marii Maestri ai Germaniei si Austriei. Exista si voci care spun ca, de fapt, Gheroghe Comanescu a fost iritat, pur si simplu, de faptul ca aniversarea organizata de Supremul Consiliu al Romaniei a intrecut cu mult in fast si participare festivitatile prilejuite de implinirea a zece ani de la infiintarea MLNR, care au avut loc in primavara aceasta la Teatrul National. Oricare ar fi adevarul - diferit, poate, de oricare dintre ipotezele de mai sus - absenta Marelui Maestru a fost o nota proasta pentru masoneria romana. Singura "nota falsa" a unui eveniment de exceptie.
Miruna MUNTEANU Fotografii cu ritualurile masonice realizate in exclusivitate de fotereporterul ZIUA, Dan MARINESCU 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Ziarul Adevarul, 23 ianuarie 1995, articol: Dl. Chiuzbaian di Dl. Schapira, Part I   de 
Despre (Franc)Masonerie...   de Nicolae Dumbrava
Doua scrisori americane   de 
D-l Jan (alter ego?)   de 
Niste intrebari   de Katty
Nu judec lucrurile istoric, dar totusi ma afecteaza numai pe mine?   de tomi01_2000
Eveniment de actualitate Mama LUMII la Bucuresti   de MatilDA
Intre adevar si ura ,   de Jan
Tara arde si baba se cheaptana...   de Paul din Buzau
No fratilor, v-ati lamuritara ?   de 
A r h i v a
  Trei jurnalisti de la ZIUA omagiati de Supremul Consiliu    3 comentarii
  Controverse Europa-SUA in "Guvernul mondial"    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 "Mama Lumii" la Bucuresti (50 afisari)
 |N MEMORIA LUI ION DRAGANOIU (41 afisari)
 Richard Chamberlain e homosexual (39 afisari)
 Domnica DRUMEA (23 afisari)
 Ziua Literara va recomanda (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01382 sec.