Ziua Logo
  Nr. 2702 de miercuri, 7 mai 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluri
Prapad la "Horting"
-- Institutul de cercetari horticole din Bucuresti nu cerceteaza nimic, dar gaseste nitrati in legume mai vechi de opt ani * In acelasi timp, conducerea "Horting" se ocupa de afaceri imobiliare si terenuri, pe care le inchiriaza in dispretul legii * Bunurile publice au ajuns bataia de joc a administratiei directorului Bogoescu
Tot ce-a mai ramas dintr-o regie autonoma se afla pe cale de disparitie. Nereguli la tot pasul, concedierea a zeci de salariati si degradarea a numeroase mijloace fixe demonstreaza un prost manageriat, care trebuie stopat pana nu e prea tarziu. Iar cei vinovati sa fie facuti raspunzatori.
Legume ucigase
Miruna Bibicu, director stiintific la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Industrializarea si Marketingul Produselor Horticole "Horting" (ICDIMPH) din Bucuresti, a facut o comunicare la un seminar international, precum ca romanii ar manca legume de sera si de camp cu un continut ridicat de nitrati. Aceasta afirmatie i-a scandalizat pe specialistii in domeniu, care au reactionat prompt, amendand aberantele afirmatii. Dimpotriva, legumele romanesti contin mai putini nitrati si nitriti, in comparatie cu alte tari din Europa, iar continutul acestor substante se situeaza sub limitele minime admise de Ministerul Sanatatii. Chiar presedintele Academiei pentru Stiinte Agricole si Silvice (ASAS), prof. Cristian Hera, a sustinut public ca produsele de pe piata romaneasca sunt de buna calitate, ca tot el sa elucideze ce se intamplase. Studiul pe care l-a prezentat Bibicu a fost efectuat in perioada 1990-1995 pe probe prelevate de la producatori particulari, care au folosit mai multe ingrasaminte chimice decat trebuia. Numai ca respectiva cercetatoare a omis aceste doua amanunte, ca sa nu se faca de ras la seminar, ca vine cu probe datand de peste opt ani.
Sere vandute de zece ori mai ieftin
Prin HG 620/1998 a Cabinetului Radu Vasile a fost desfiintata Regia Autonoma Institutul de Cercetare si Dezvolatare pentru Valorificarea Produselor Horticole. Patrimoniul acesteia a fost impartit in doua. Un inventar de 4.836.887.000 de lei si 14,61 ha de teren agricol si neagricol a ajuns in administrarea ICDIMPH, aflata sub controlul ASAS, iar 12.286.764.000 de lei si 49,3 ha (din care 33,1 ha de sere in cartierul Berceni) au ajuns in proprietatea SC "Berser" SA, firma ca capital integral de stat. La scurt timp, desi pentru construirea serelor se investisera circa zece milioane de dolari americani, "Berser" a fost vanduta SC LEADER INTERNATIONAL SA, apartinand in majoritate lui Horia Culcescu, cu doar un milion de dolari.
Teren agricol devenit fabrica de mobila
Sub conducerea directorului Marian Bogoescu, ICDIMPH nu se mai ocupa de nici un fel de cercetare, preferand sa faca tot felul de afaceri sau sa inchirieze bunurile publice (cladiri, terenuri agricole si neagricole) pe care Agentia Domeniilor Statului (ADS) i le-a dat in administrare. In cadrul institutului mai exista 66 de salariati, dintre care doar 35 sunt cercetatori si cadre auxiliare. Din cauza unui manageriat deplorabil, "Horting" a ramas fara fosta fabrica de sucuri "Brifcor" de pe str. Lanariei si un magazin de desfacere amplasat vizavi de restaurantul Budapesta. Alte constructii cu terenul aferent au fost inchiriate MTIL ROM 2000 SRL, firma care produce vopsele de par, iar circa 3000 mp teren agricol sunt utilizati de fabrica de mobilier scolar ANA CONSTRUCT 2000 SRL. Alaturat de constructia (chipurile provizorie) in care se desfasoara productia au fost ridicate doua vile moderne cu un etaj, cu incalcarea flagranta a Contractului de cesiune nr. 61/2002 incheiat cu ADS. Potrivit pct. 6.1.10 "concesionarul ICDIMPH nu poate efectua lucrari de schimbare a categoriei de folosinta decat cu acordul scris al concedentului". De asemenea, nu poate subconcesiona activitatea de exploatare a terenului agricol. Dar Bogoescu si-a permis sa schimbe destinatia pamantului care nu-i apartinea dupa bunul plac, ceea ce reclama interventia prompta a Curtii de Conturi si a Ministerului Agriculturii, sub conducerea caruia isi desfasoara ADS activitatea.
ASAS din Pont
In mai putin de doi ani, Marian Bogoescu a atins performanta de a vinde nepotului sau un ARO, iar alt autoturism fiicei contabilei sefe - ambele fiind primite din transfer de la alte institutii - si sa-si cumpere un Hyundai nou-nout. Biroul sau si cateva laboratoare in care expertii "Horting" nu cerceteaza nimic de cateva luni bune sunt amplasate intr-o cladire imensa, parter plus patru etaje. 90% din spatiu nu este folosit, degradandu-se de la o zi la alta.
Imediat dupa ce a ajuns director plin, Bogoescu s-a asociat in participatiune cu firmele ABD 2002 ACTIV SRL si MEGASTAR 2002 COMPANY SRL - ambele apartinand aceluiasi patron - pentru a exploata impreuna doua sere devastate a cate un hectar fiecare si o sectie de microproductie conserve din legume si fructe pusa pe butuci. ICDIMPH s-a asociat cu cladiri, teren si mijloace fixe, a detasat personal calificat si s-a inscris la profit cu o cota de 50%. De investitii si productie urma sa se ocupe patronul Ion Dinca. Din cauza a numeroase facturi cu care Bogoescu, prin oamenii sai, a incercat sa falimenteze cele doua societati - dupa ce treaba mersese bine o vreme - lucrurile au luat o intorsatura neprevazuta, ajungandu-se la tribunal. Sesizata, ASAS a dat un raspuns halucinant: "Academia nu este parte in contractul de asociere in participatiune mentionat. Fata de cele aratate, ASAS nu poate decide in numele institutului care are personalitate juridica si a incheiat contractul in nume propriu." Cu alte cuvinte, Academia s-a spalat pe maini, de parca nu si-ar cunoaste atributiile privind ICDIMPH care se afla in subordonarea sa.
Firme capusa s-au ingrasat pe spatele "Horting"
Curtea de Conturi ar trebui sa controleze, pe langa performanta manageriala, si facturile platite de directorul Bogoescu catre diverse firme particulare. Astfel va constata mai multe nereguli decat am reusit noi. Amintim cateva: sarea necesara in procesul tehnologic a fost cumparata cu 4500 lei/kg in loc de maximum 2000 de lei, capacele pentru borcane au costat 1750 lei/buc. in loc de 800 de lei, zaharul a fost luat cu 14.500 lei/kg in loc de 11.000 de lei, operatiunile bancare s-au efectuat prin intermediul BRD, desi institutiile statului nu au dreptul sa efectueze asemenea operatiuni decat prin trezorerie. In incheiere, pentru a demonta orice banuiala de rea intentie, amintim faptul ca seful Controlului Financiar Intern al SC ABD 2002 ACTIV SRL este tatal directorului ICDIMPH, Romeo Victor Bogoescu.
Dan COSTE 
 Afisari: 221  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  SARS - carantina europeana    1 comentariu
  Urmarit general prins la Zalau    
  Militari raniti intr-un accident rutier    
  Explozie la Mecanica Medias    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Prapad la "Horting" (221 afisari)
 Stiri pe scurt (67 afisari)
 Catherine Siachoque aspira la statueta pentru rol secundar (42 afisari)
 Explozie la Mecanica Medias (31 afisari)
 Cenzura la acreditarea farmaciilor (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.21603 sec.