Ziua Logo
  Nr. 2702 de miercuri, 7 mai 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Financiar
Cenzura la acreditarea farmaciilor
-- Protestele repetate ale farmacistilor se lasa cu sanctiuni * Conducerea Casei Nationale de Sanatate vrea ca eliberarea medicamentelor compensate si gratuite sa se faca prin mai putine farmacii * Presedintele Colegiului Farmacistilor din Bucuresti crede ca initiativa CNAS este sortita esecului
Cristian Celea, directorul general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat ca, urmare a introducerii unor conditii noi de acreditare a farmaciilor, numarul celor care vor primi dreptul de a eliberare medicamente compensate si gratuite va scadea semnificativ. "Decat sa avem cinci farmacii situate una langa alta, cu plafoane mici pentru medicamente compensate si gratuite, care nu pot face fata solicitarilor bolnavilor, mai bine acreditam mai putine unitati accesibile oamenilor din toate zonele unui judet, oras sau municipiu, acestea urmand sa primesca sume de bani comparabile cu necesarul de medicamente stabilit in functie de morbiditatea din regiunea respectiva", a explicat directorul general. El nu a facut prea multe precizari in legatura cu criteriile dupa care se va face aceasta selectie, afirmand doar ca, s-ar putea tine cont de programul farmaciilor.
Reprezentantii farmacistilor apreciaza ca fiind ciudata si fara logica aceasta initiativa. Farmacistii sustin ca, de fapt, criza de medicamente compensate si gratuite se datoreaza faptului ca CNAS a plafonat fondurile. Astfel, farmacistii sunt nevoiti sa onoreze retetele compensate si gratuite in limitele impuse de Casa. Numarul farmaciilor nu va elimina prin urmare aceste probleme. Mai degraba va ingreuna soarta asiguratilor care vor fi nevoiti sa stea la cozi interminabile la putinele farmacii care vor mai putea elibera medicamente compensate si gratuite. Eliberarea acestora va fi sistata ca si acum, in momentul in care nu vor mai fi fonduri.
Ioan Uivarosi, presedintele Colegiului Farmacistilor din Bucuresti (CFB) ne-a declarat ca nu crede ca reprezentantii Casei vor avea castig de cauza. "De data aceasta, conform Legii asigurarilor de Sanatate in comisiile de acreditare a farmaciilor, atat cele la nivel national cat si cele judetene, exista reprezentanti ai Colegiului Farmacistilor. Nu vad cum si in ce fel pot impune asemenea decizii in comisiile in care nu mai sunt singuri", a afirmat acesta. El a concluzionat afirmand ca "daca vor incerca ca impuna ceva vom muri cu ei de gat".
Criteriile de acreditare sunt contestate
Referindu-se la criteriile de acreditare, Uivarosi a contestat argumentele directorului Celea. El sustin ca ideea de a lua in calcul la acreditarea farmaciilor programul de lucru este nejustificata. "O farmacie non-stop elibereaza compensate si gratuite in timpul zilei. Noaptea deserveste urgentele. Nu vine asiguratul noaptea dupa o reteta compensata sau gratuita", a mai spus Uivarosi. In opinia sa ar trebui sa se ia in calcul numai criteriile profesionale (personal calificat, dotari etc).
In acest moment, desi reprezentantii CNAS au afirmat ca farmaciile pot da compensate si gratuite, majoritatea farmaciilor nu pot onora aceste retete. "Cred ca este rea-vointa din partea unor farmacisti. Mai mult, am aflat ca exista o anumita categorie de oameni care, dupa ce ridica medicamentele gratuite sau compensate pentru copii, le vand la coltul stazii", a spus Eugeniu Turlea, presedintele CNAS. In aceste conditii, politica prescrierii si eliberarii medicamentelor gratuite si compensate va fi regandita. Uivarosi sustine ca CNAS face presiuni asupra farmacistilor sa nu depaseasca plafonul lunar impus pentru aceste categorii de medicamente. Acesta este motivul pentru care farmacistii nu mai pot elibera astfel de medicamente.
Discriminare la eliberarea medicamentelor in Bucuresti
Bucurestenii care au avut ieri nevoie de medicamente compensate si gratuite au putut consta ca acestea erau eliberate numai pentru angajatii din reteaua Casa OPSNAJ (Armata, Politie, Justitie etc.) si transportatori. Mai multi farmacisti au declarat ca ei nu ar fi eliberat medicamente compensate si gratuite pentru nimeni, numai ca, recent, au primit de la conducerea Casa OPSNAJ, iar unii si de la Casa Transportatorilor, instructiuni sa elibereze medicamentele in acest regim intrucat respectivele institutii au bani pentru decontarea produselor. De exemplu, la farmacia "Academia" din Piata Senatului, farmacistele isi atentioneaza clientii ca nu elibereaza medicamente compensate si gratuite daca apartin de Casa de Sanatate a Municipului Bucuresti. La Farmacia nr. 1 este pus chiar un afis pe care se poate citi: "Eliberam medicamente compensate si gratuite pentru asiguratii Casei Transportatorilor si Casa OPSNAJ". Ministrul Sanatatii si Familiei, Daniela Bartos, a declarat ca ceea ce se intampla este incorect si ca nu intelege de unde cele doua case de asigurari de sanatate, subordonate Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, au mai multi bani decat Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti. "Voi merge personal sa vad care este situatia si voi cere socoteala pentru ceea ce se intampla in Capitala", a adaugat ministrul Sanatatii.
Mihaela JITEA 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Gandirea dlui TURLEA   de www
Acreditarea farmaciilor   de Claudel
A r h i v a
  FMI cere scumpirea curentului    5 comentarii
  SUA au criticat performantele Romaniei in board-ul FMI    1 comentariu
  Gazprom este interesata de distributiile de gaze    
  ANSIT pregateste Zilele Tineretului    
  Patronatele cer modificarea Codului Muncii    1 comentariu
  Obligatiunile Impact listate la BVB    
  Taranii sunt obligati sa achite anticipat acciza pe motorina    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Prapad la "Horting" (221 afisari)
 Stiri pe scurt (67 afisari)
 Catherine Siachoque aspira la statueta pentru rol secundar (42 afisari)
 Explozie la Mecanica Medias (31 afisari)
 Cenzura la acreditarea farmaciilor (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.29330 sec.