Ziua Logo
  Nr. 2695 de sambata, 26 aprilie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Iliescu si Nastase au citit Scanteia in timpul bilantului Statului Major General
Gaurile negre din Armata
-- Doar opt avioane au sisteme de comunicatii compatibile cu NATO * S-au inregistrat 14 sinucideri * 98,9% dintre militari vor salarii mai mari * Persista mentalitati depasite in exercitarea actului de comanda * 121 de cazarmi vor fi dezafectate * Iliescu e nemultumit de protectia personalului disponibilizat din Armata * Conditiile de trai trebuie imbunatatite * Exista militari care se implica politic, a remarcat ministrul Apararii * MApN are 2076 de militari pregatiti pentru a participa la operatiuni externe, din care 1272 de oameni se afla in misiuni * 82% dintre cadre sunt pentru reforma * Exista deja aprobarea MApN si disponibilitatea Armatei pentru dislocarea unor comandamente sau baze de instructie NATO pe teritoriul Romaniei
In prezenta presedintelui Ion Iliescu si a premierului Adrian Nastase ieri, la sediul MApN, generalul Mihail Popescu a prezentat bilantul pe 2002 al Statului Major General. Toate persoanele (militari, atasati militari straini acreditati la Bucuresti, consilieri straini etc) aflate in sala festiva unde s-a tinut sedinta de bilant au asteptat in picioare mai mult de cinci minute intrarea in incapere a sefului statului. In timp ce generalul Mihail Popescu, seful SMG, se afla la tribuna pentru a prezenta datele de bilant, in loja oficiala, Adrian Nastase si Ion Iliescu citeau si comentau un articol privind starea de sanatate a populatiei aparut in ziarul Scanteia, numarul 9 (14725), din aprilie 2003, organ al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Roman.300 de evenimente nedorite
Principalele date prezentate de generalul Popescu, la prezentarea bilantului activitatii SMG in perioada 1 martie 2002 - 28 februarie 2003, s-au referit la continuarea procesului de reforma si la unele evenimente petrecute in ultimul an in armata. MApN are 2076 de militari pregatiti pentru a participa la operatiuni externe din care 1272 de oameni se afla in misiuni. Au fost desfiintate 121 de comandamente si mari unitati. Doar 6 aeronave MiG 21-Lancer si doua C-130 Hercules au sisteme de comunicatii compatibile cu NATO. Romania a fost tranzitata de 180 de aeronave militare straine, 110 trenuri, 6575 autocamioane si 66 de nave apartinand altor state. Anul trecut au fost inregistrate 300 de evenimente nedorite in armata. In privinta evenimentelor nefericite, Popescu a precizat ca este vorba despre accidente de circulatie cu autoturisme proprietate personala (94), accidente usoare cu autovehicule militare (22), furturi (22), accidente de munca in unitati (17), sinucideri (14), absente nejustificate (13), impuscare (8), dezertarea militarilor (7), accidente grave de circulatie (7) si deces din alte cauze decat cele naturale (6), soldate cu 31 de decese. Potrivit sefului SMG, factori care au favorizat savarsirea evenimentelor au fost: "erodarea actului de comanda la nivelul marilor unitati si unitatilor in care s-au produs evenimente; grave carente in comportamentul social al unor categorii de personal; tendinta de nerespectare a prevederilor legilor si regulamentelor militare; pregatirea superficiala a personalului din serviciul de permanenta, paza si interventie; executarea superficiala a controalelor privind gestionarea bunurilor materiale; aplicarea superficiala a prevederilor legislatiei interne de catre conducatorii de autovehicule; superficialitatea factorilor cu responsabilitati in domeniul sigurantei rutiere in verificarea pregatirii personalului si a starii tehnice si de intretinere a autovehiculelor; lipsa de fermitate a unor comandanti in luarea masurilor disciplinare in concordanta cu gravitatea faptelor si minimalizarea rolului activitatilor de pregatire psihica, juridica si de educatie".
Soimii Carpatilor vor fi inlocuiti de Batalionul 151 Infanterie de la Iasi
Seful SMG a vorbit si despre rezultatele unui sondaj de opinie in randul militarilor, subliniind ca starea de spirit in Armata este, pentru prima oara dupa multi ani, mai buna, dupa invitarea Romaniei de a adera la NATO. Relatiile cu colegii sunt apreciate de 96% dintre militari, relatiile cu subordonatii de 92%, iar de relatiile cu sefii se declara multumiti 89% din angajatii MApN. De asemenea, 82% dintre militari sustin continuarea restructurarii Armatei, pe care o considera necesara. Cadrele militare sunt influentate negativ de factori de ordin material si financiar, a afirmat Popescu, precizand ca 98,9% dintre militari se plang de salarizarea necorespunzatoare, pe locul doi fiind conditiile precare de munca in unele unitati si posibilitatile de petrecere a concediului.
Generalul Popescu a mentionat faptul ca 121 de cazarmi au fost stabilite pentru disponibilizare si vor fi dezafectate. Batalionul 812 Bistrita va fi inlocuit in luna iulie in Misiunea Enduring Freedon in Kandahar cu militari din Batalionul 151 Infanterie de la Iasi, dar in eventualitatea unei angajari suplimentare in Irak vor fi necesare alte fonduri fata de cele alocate pentru 2003, a precizat generalul Popescu. El a adaugat ca, in cazul in care vor exista cereri privind dislocarea unor comandamente NATO sau a unor baze de instructie NATO pe teritoriul Romaniei, exista aprobarea ministrului Apararii in acest sens si Romania are disponibilitatea si capacitatea necesara pentru a raspunde solicitarilor Aliantei.
Mentalitati depasite la nivelul de comanda
In discursul tinut la bilantul SMG, Ioan Mircea Pascu, ministrul Apararii Nationale, a spus ca "mai persista inca mentalitati depasite in exercitarea actului de comanda, care sunt in contradictie cu cerintele momentului in care ne aflam. Cadrele nu beneficiaza inca de un nivel de salarizare care sa le permita sa se concentreze exclusiv pe indeplinirea misiunilor. Piramida varstelor, desi corectata sensibil la varf, continua sa fie inca neconsolidata la baza. Aceasta ne preocupa foarte mult. Reconversia interna a personalului continua sa reprezinte o resursa insuficient exploatata. Invatamantul militar a ramas, in anumite domenii, in urma realitatilor razboiului modern, lipsind factorii decizionali din Armata de un sprijin serios in fundamentarea deciziilor privind reforma si restructurarea."
Cea mai importanta remarca facuta, in premiera, de Pascu s-a referit la implicarea in politica a unor militari. "Se mai inregistreaza inca, din pacate, acte de implicare politica a unor cadre, ceea ce contravine principiului situarii Armatei in afara politicii. Trebuie sa ne gandim in primul rand la onoarea de ofiter. Atata timp cat cineva poarta uniforma militara, nu face politica! Singura politica pe care trebuie sa o faca este politica tarii! In sfarsit, continua presiunile asupra patrimoniului Armatei, precum si unele actiuni de denigrare organizate profesional atat la adresa institutiei, cat si a cadrelor, pentru discreditarea conditiei de ofiter", a declarat ministrul Apararii.
Noua Strategie militara a Romaniei
Strategia militara a Romaniei trebuie adaptata la noile conditii de securitate prin reanalizarea unora dintre prevederile actuale ale acesteia si prin elaborarea unei noi Carti Albe a apararii nationale a declarat, la randul sau, Adrian Nastase. El a aratat ca NATO se transforma dintr-o alianta strict defensiva intr-una care si-a propus sa genereze securitate la nivel regional si global, fapt ce determina modificari ale statutului organizatiei si construirea unor noi baze militare. Potrivit lui Nastase, NATO si-a propus sa elimine pericolele generate de statele care detin armament nuclear, chimic sau biologic, sa combata terorismul international si sa rezolve conflictele aparute in cadrul unor regimuri politice dictatoriale, care resping posibilitatea solutionarii pasnice a disputelor. "Puterea militara nu mai este o problema de dimensiune, ci una de viteza si mobilitate. Recentul razboi din Irak a demonstrat inca o data acest lucru, daca mai era nevoie", a spus Nastase.
In opinia premierului, disparitia, la inceputul ultimului deceniu al secolului trecut, a sistemului bipolar de securitate, bazat pe existenta a doua blocuri militare opuse, a diminuat riscul unei confruntari militare majore pe plan mondial. Aceasta schimbare a condus insa la o crestere a gradului de instabilitate a mediului de securitate si la diversificarea riscurilor neconventionale. Efectele imediate au fost inmultirea conflictelor locale sau regionale, amplificarea disputelor etnice si religioase, accentuarea tendintelor separatiste si cresterea numarului actelor teroriste.
Finalitatea reformei, o forta la standardele NATO
"Reforma armatei noastre are ca finalitate realizarea unei structuri de forte reduse, eficiente, flexibile si compatibile cu standardele NATO, inclusiv din punctul de vedere al inzestrarii cu tehnica militara", a spus Nastase. El i-a asigurat pe reprezentantii Statului Major General ca Executivul si-a propus ca, in actualul mandat, sa mentina bugetul alocat Ministerului Apararii Nationale la un procent de cel putin 2,38% din produsul intern brut si sa rezolve o parte din problemele cu care se confrunta personalul militar.
Subofiterii, insuficient pregatiti
Protectia personalului disponibilizat din Armata este nesatisfacatoare, conditiile de trai ale militarilor trebuie imbunatatite, corpul de subofiteri este insuficient pregatit, managementul resurselor umane necesita schimbari, a afirmat presedintele Ion Iliescu. El a apreciat ca procesul de reintegrare sociala a persoanelor disponibilizate din armata nu poate fi considerat satisfacator. Seful statului a mai spus ca, in prezent, corpul de subofiteri este inca insuficient pregatit pentru misiunile care revin armatei, multi dintre acestia neavand o pregatire prealabila prin cursuri adecvate. Iliescu a afirmat ca gestionarea resurselor umane trebuie sa se faca transparent, iar numirea in functii sa se faca exclusiv pe criterii de performanta, nu pe criterii subiective. El a apreciat ca pregatirea psihologica trebuie sa aiba in vedere mentinerea unui moral ridicat si ca, de asemenea, este esential sa se mentina imaginea buna a Armatei in societate si sa se gaseasca modalitati de atragere a celor mai buni tineri in Armata.
Seful statului a declarat si ca inzestrarea armatei trebuie sa se faca dupa o strategie atent elaborata. El a tinut sa atraga atentia ca inzestrarea va trebui planificata dupa analiza riguroasa a riscurilor viitoare, a misiunilor in cadrul NATO, dar pornind si de la exemplele din fosta Iugoslavie, Afganistan si Irak si de la experienta proprie. Iliescu a mai spus ca trebuie acordata o mai mare atentie si pentru formarea unitatilor speciale.
Doru DRAGOMIR 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Ieftinire de Primavara la articole indigene de astupat si vopsit gauri negre...   de Ferometalu' din colt - Raionul de vopsele
Armata da aprobari !?!?   de Cineisiasta?
Remember Armaghedon 1   de Paul din buzau
despre brava armata Romana   de 
Ce va urma?   de N
O PARERE   de 
A r h i v a
  Passaris n-a fost probat in jaful de la Galati    
  Militari turci arestati de americani    
  Phenianul anunta ca are arma nucleara    2 comentarii
  Sounalet, patru ani de puscarie    
  Ieri a fost arestat si fostul sef al spionajului irakian    3 comentarii
  Consilier PSD arestat pentru viol    1 comentariu
  Alerta de gradul zero in China    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Mesaj de speranta, salvare si impacare (250 afisari)
 Datini Pascale (137 afisari)
 Deasupra noastra domneste bucuria credintei (124 afisari)
 Iepurasul aduce editii speciale TV (72 afisari)
 Gaurile negre din Armata (41 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01631 sec.